Barangolások a Körösök mentén . Nem csak horgászoknak.

Körösök Vidéke

Körösök Vidéke

A KHESZ területein életbe lépő fontosabb horgászrend változások kigyüjtve.

2019. január 17. - smud

A halgazdálkodási törvény 2018 decemberi módosításából két fontosabb változással már foglalkoztam.( itt olvasható ez egyik ....... és  ide kattintva a másik)  Most itt ebben a posztban szeretném megemlíteni a KHESZ területi jeggyel rendelkező horgászokra vonatkozó KHESZ helyi horgászrendjének  2019-es változásait. Pontokba szedve kis magyarázattal.

Először nézzük azokat melyek a halgazdálkodási törvény módosításai, de a KHESZ horgászait is érintik. Azon kettő kivételével melyekről már korábban írtam.

A Törvény végrehajtási rendeletéből idézve.

  1. A területi jegy alcímhez
  2. § (8) Egy horgász részére egy halgazdálkodási vízterületen - ide nem értve az igazoltan elveszett vagy megsemmisült jegy pótlását - egy darab éves területi jegy adható ki.

Tehát 2019 től egy személy, egy vízterületre, egy éveben, 1db éves területi jegyet válthat . Ez a változás országos érvényű, tehát ha valakinek éves területi bojlis jegye van pl a Tisza-tóra az oda már nem válthat másmilyen területi jegyet és ez fordítva is igaz. Ez a szabályzás a KHESZ vízterületein megszünteti a” b „típusú területi jegyeket is.

  1. § (20). Vízi járműből történő horgászat esetén a vízi jármű indulása minősül a horgászat megkezdésének

Különösebben nem magyaráznám.

 

23) A horgászati tevékenységet folytató személy egyidejűleg legfeljebb a területi jegy szerint 2 napi darabszám- és mennyiségi korlátozásnak megfelelő mennyiségű, a (14) bekezdésben foglaltaknak megfelelően élve tartott vagy a (16) bekezdés szerint elpusztított halat kizárólag a horgászatához használt vízi járművön vagy horgászhelyén és legfeljebb 48 órán át tárolhat addig, amíg maga is a helyszínen tartózkodik. Egy horgászhelyen több horgász esetén minden horgász saját zsákmányát a többi horgász zsákmányától csak elkülönítetten tárolhatja. Ha a horgász a horgászhelyét vagy a vízpartot elhagyja, köteles a saját zsákmányát magával vinni.

Itt elsősorban a nyaralósok figyelmét hívnám fel arra , hogy 2 napig tárolhatják a halat lekötve.

 

28/A. § (1) Nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen egy személy egyidejűleg horgászati és rekreációs halászati tevékenységet nem végezhet.

(2) Halfogásra alkalmas horgászkészség halfogási célú használata során annak folyamatos felügyeletét úgy kell biztosítani, hogy a horgász az aktív halfogáshoz szükséges beavatkozásokat az adott módszerhez igazodó időn belül végrehajthassa. E kötelezettség nem vonatkozik azokra az esetekre, amely alatt a horgász másik, jogszerűen használt készségével halat fáraszt vagy annak végszerelékét vízbe juttatja, vagy jogszerűen használt csalihalfogó emelőhálót kezel.

(3) Ha a horgász a horgászhelyét tartósan elhagyja, a horgászkészséget halfogásra alkalmatlan állapotba kell hozni, és a végszereléket ki kell venni a vízből.

(4) A horgász a halfogásra jogosító okmányokat köteles horgászat közben a horgászhelyén magánál tartani.

Ez a változás is fontos a nyaraló tulajdonosok számára. Ezentúl a horgász engedélynek a stégen kell lenni. Nagyon sok visszaéléssel találkoztunk már, amikor a nyaralóból 20 perc után kerül elő az engedély . Természetesen már kitöltött állapotban. Ez ezentúl szabálysértésnek minősül.

Valamint különösen a bojlisok figyelmét hívnám fel erre az országos hatájú változásra. A botok mellett kell tartózkodni! Nem fogatható el az a kifogás, hogy az én szuper GSM   kapásjelzőm 1000 kilométerre is jelez a zsebembe.

A törvény horgászokat érintő  országos változásai nagyjából ezek voltak. Most nézzük a helyi, KHESZ horgászrendelet változásait.

 

Szemetes horgászhelyen horgászni tilos! A szemetet, hulladékot a horgász köteles a horgászat megkezdése előtt szemeteszsákba összegyűjteni, a horgászat alatt keletkező hulladékot össze-gyűjtve szemetes zsákban tárolni, és azt a horgászat befejeztével magával vinni. Szemetelésnek minősül a cigarettacsikk, különböző magok héjai, valamint a rágógumi eldobása is.

Szemetes horgászhelyen való horgászatért a területi jegy a helyszínen bevonásra kerül, vagy a horgászat közben keletkezett szemét hátra hagyása miatt utólagosan is bevonásra kerülhet.

 Ezen nincs különösebben mit magyarázni, hacsak annyit nem , hogy a halőri állomány  ezt be fogja tartatni. Elképesztő mi van a horgászhelyeken .

 

  1. Szarvas-békésszentandrási Holt-Körösre (Kákafoki holtág)vonatkozó egyéb horgászrendi szabályok:

16.November 15-február 28 közötti időszakban tilos 20.00 órától - 6.00 óráig horgászni

 A kákafok esetében a téli időszakban a délután 5 óra helyett most már a 2019 es területi jeggyel este 8 ig lehet horgászni.

A KHESZ összes kezelt vízterületén a Compó nem elvihető halfaj lett!

Valamint a Körösök téli letiltott szakaszai is megváltoztak amiről a horgászrend részletesen rendelkezik

 A KHESZ helyi horgászrendje itt olvasható, de nyomtatott formában csatolva lesz a területi jegy mellé. kérek mindenkit  a halőrök nevében , hogy olvassák el figyelmesen a horgászat megkezdése előtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://korosokvideke.blog.hu/api/trackback/id/tr514567874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása