Barangolások a Körösök mentén . Nem csak horgászoknak.

Körösök Vidéke

Körösök Vidéke

Őszi gombák a Körösök hullámtéri erdőiben

2020. október 22. - smud

Megérkeztek az igazi őszi esős napok a Körösök vidékére. A hosszan tartó őszi nyár és szárazság már aggodalommal töltött el. De a természet igyekszik helyrehozni hibáit. Az elmúlt napokban 100mm körüli eső mennyiség hullott a vidékünkre, és a hőmérséklet is lecsökkent az ilyenkor szokásos mértékre. Az őszi esők egyik legnagyobb igénylői a növényeken kívül a gombák. Az igazi gombász szezon, pár jellemzően tavaszi fajt kivéve, az egész Kárpát medencében ilyenkor kezdődik. Nem mintha nyáron nem lenne lelhető gomba, de az csak olyan véletlen szülte dolog. Ősszel azonban eső után, tömegével jönnek elő a különböző gombák hazánkban. Nincs ez másképp a Körösöket övező hullámtéri erdőkben sem.dscf3075-1024x768.jpg

Rendszeresen kapok kérdéseket horgászoktól gomba ügyben,Mert ugye a Körös parton horgászók, kapásmentes időszakban bizony elbóklásznak szétnézni és általában ilyenkor találnak gombákat.Nem vagyok szakértő, teljesen laikus néhány fajt felismerő amatőr gomba gyűjtő vagyok.Ezért mindig azt ajánlom , ha leszedett valaki, valamilyen gombát feltétlenül vizsgáltassa be.

A hullámtéri puhafa , elsősorban nyárfa erdők ugye nem azok a tipikus jó gomba lelőhelyek, de azért akad néhány faj ami említésre méltó. Ilyenkor ősszel esők után ne is lent, a földön keresgéljünk hanem a fákon. Különösen a korhadó félben levő fűzfákon jelennek meg érdekességek. A sárga géva gomba nagy mennyiségben terem ilyenkor. 10-20 kiló könnyen szedhető belölle. Jó ízű, igen sokféleképpen elkészíthető gomba. Sárga színe és különös alakja valamit az a tény , hogy kizárólag fatörzsön nő összetéveszthetetlenné teszi. A fiatal példányai, melyek megvágva vizet eresztenek, alkalmasak a fogyasztásra.

A géva gomba akkor jó ha megvágáskor vizet eresztdscf0285-1024x768.jpg

dscf0289-1024x768.jpg

A másik fatörzsön található, ilyenkor megjelenő gomba faj a laska gomba. Ezt a kiadós nagyon finom gombát termesztik iskesoi_laskagomba000.jpg

Ezen két fajon kívül még sok gomba faj nő fatörzsön, a hullámtéri erdőkben. Különböző taplófélék, illetve tőke gombák is. De ezek azon kívül , hogy szépek nem ehetők.

dscf0142-1024x768.jpg

dscf0835-1024x768.jpg

 

Illetve majd később a téli időszakban megjelenik majd az ártéri erdő ágain, a téli fülőke Amely egy gyönyörű és nagyon finom gomba. Egész télen keresztül terem.

dscf1494-1024x768.jpg

Ha azonban a földön keresgélünk a hullámtéri erdőkben ott is számtalan fajjal találkozhatunk. Sajnos étkezési értéke csak kevésnek van. Itt nem terem az alföldi mezőkre, rétekre jellemző értékes gomba populáció. Nincsenek csiperkék, pereszkék. Se szegfűgomba, se őzláb. Van egy vargányához hasonló, azonban jóval jellegtelenebb ízű tinóru faj a nyárfa érdestinóru. A fiatal példányai fogyaszthatóak, az idősebbek szívósakká vállnak. A nevében is benne van, csak nyárfák alatt terem. Ha megsérül, vagy megvágjuk bekékül.dscf0109-1024x768.jpg

dscf3057-1024x768.jpgJól látható a kékülő tönk

A többi, az ártéri erdő talaján termő őszi gomba étkezési szempontból értéktelen. A legnagyobb mennyiségben a rózsás lemezű tejelő gomba van jelen . Mázsaszám terem ilyenkor, azonban íze keserű és nagyon csípős. Nem mérgező, de rossz íze miatt élvezhetetlen. Nagy termőteste van , kissé tölcsér alakú. Jellegzetes , hogy a kalapján levő ragadós anyagtól általában földes, piszkos a termőtest. Ha a lemezeit megtörjük azonnal tejszerű csípős folyadékot ereszt ki magából.

Kalapja szinte mindig földes, faleveles.A Lemezei sérülésre fehér,tejszerű levet eresztenek.dscf0309-1024x768.jpg

dscf3064-1024x768.jpg

Ezen kívül még előfordulnak a galambgombák különböző fajai a nyárfásokban, de ezek se jelentenek étkezési értéket. Ehető galambomba erre felé nincs.

A barna galambgomba nem ehető. A hullámtéri erdőkben sokszor tömegesen jelenik megdscf3070-1024x768.jpg

Azonban ne csak étkezési szempontból gombásszunk. Sok szép és érdekes gomba lapul meg a nyárfa lombok között

Íme egy hófehér szépségdscf3077-1024x768.jpg

Mint azt az elején említettem , biztonsággal csak olyan gombát fogyasszunk amelyet bevizsgáltattunk. Az ártéri erdő szélén találtam ezt a példányt valószínűleg valamelyik tarló gomba, de a fehér lemez, a gallér  , valamint az tény , hogy tölgyfa alatt volt, óvatosságra késztet. Ez a pár jellemző amit leírtam a gyilkos galócára és a citrom galócára is igaz…Mind a kettő halálosan mérgező faj.dscf3083-1024x768.jpg

Ha szakértő látta gombáinkat , utána nincs más dolgunk mint elkészíteni . A gomba finom, fehérjedús , zsírszegény táplálék. Nagyon sokféle módon elkészíthető.

Érdes nyárfa tinóru. Hagymával, kakukkfűvel, összepirítva . Ebből még sok minden lehet , én felöntöttem tejszínnel , sűrűre főztem és tejszínes , gombás tészta lett belőle.

dscf3108-1024x768.jpg dscf3116-1024x768.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://korosokvideke.blog.hu/api/trackback/id/tr1416246090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása