Barangolások a Körösök mentén . Nem csak horgászoknak.

Körösök Vidéke

Körösök Vidéke

Túlméret, túl nagy kockázat!

Szemelvény a törvénymodósításból.

2019. január 10. - smud

2018 decemberének utolsó parlamenti napjaiban, amik igen viharosra sikeredtek, a sok nagy port kavart törvények mellett nemzetünk nagyjai megszavaztak egy törvény módosítást ami ebben a viharos időszakban szinte alig kapott figyelmet . Ez pedig nem más mint a 2013. évi CII. törvény A halgazdálkodásról módosítása. A törvénymódosítás több ponton változtatott az amúgy politikailag független magánvéleményem szerint jó törvényen. A változások zöme a halgazdálkodási szervezeteket érinti elsősorban , de már mazsolázzuk a kollégákkal és a horgászokat érintő kevés változtatásról hírt fogok adni itt  a blogon. Egy dolgot egy változást azonban kiemelnék már most egy kis magyarázattal.

A KHESZ vízterületein érvényben van már évek óta több halfaj tekintetében egy felső méretkorlátozás. Ezekre most nem térnék ki külön részletesen  mert a KHESZ horgászrendje tartalmazza a méreteket. A méretkorlátozások a halászat megszűnte után a természetes halállomány visszaállítását, a szaporodó képesség növelését szolgálja, hiszen pl a csuka 30.000, de a süllő 200.000 ikrával rak többet testsúly kilogrammonként ( forrás: Fekete István :Halászat ). Valamint ezzel szeretné a szövetség megakadályozni a nagy testű halak magán tavakba vándorlását a természetes vizeinkből.

Igen örvendetes tény hogy 2018-ban nagyon sok túl méretés halról kaptunk hírt , láttunk képet. Az már kevésbé, hogy sok esetben intézkedni kellett túlméretes hal megtartása miatt. Illetve a közösségi oldalakra fotók kerültek ki egyértelműen túlméretes halakról melyek megtartatására kétségtelen jelek utaltak. A legdurvább nagy vitát kiváltott fotó egy kilenc kilós süllőről készült bilinccsel a szájában,az illető még a méretét is kiírta. Igaz fényképezés után vissza engedték de akkor is. Ez nagyon rosszul is elsülhetett volna.

48995996_1239145449567844_8058578529677213696_n.jpg

Ennek a süllőnek 2019-ben a büntető jogi értéke 135.000 forint a KHESZ vizein. Jóval az 50.000ft-os bűncselekmény határ felett van.Amennyiben elpusztult volna a várható retorzión kívül a kártérítési igénye a halgazdálkodási szervezetnek minimum  ez az összeg .

A szabály egyértelmű. Ugyanaz ami a méretkorlátozással védett halfajok méretkorlátozás alatti méretű kifogott példányainál , haladéktalanul vissza kell helyezni a vízbe. A haladéktalanulba bele fér  a túlméretés halak esetében egy fotó, vagy egy gyors , sérülés menetes mérlegelés. De egy haltartóba rakás, vagy egy bilincsre helyezés már nem. Még azzal az indokkal sem , hogy később jön a koma, aki lefotózza. Ez mindenképpen szabálysértés ami következményekkel jár. Súlyosabb esete ennek az ,hogy ha nem vezetik be a fogási naplóba. Vagy ha téves adatokkal vezetik be. Felhívnám a figyelmet arra , hogy minden megtartott hal ami nincs bevezetve a fogási naplóba, kivéve a keszegféléket amelyeket a horgászat végén kell bejegyezni, tulajdon elleni szabálysértés, illetve súlyosabb esetben vétség, ami ugye már akár szabadságvesztéses retorziókkal is járhat. Ez eddig is így volt, de  itt van egy fontos változás!

A 2013. évi CII. törvény modósításának végrehajtási utasításában az ilyen estekben megtartott halak halgazdálkodási értéke megváltozott . A szöveg a VH-ból így fogalmaz:

A méret- vagy darabszám-korlátozással, vagy fajlagos tilalmi időszakkal védett halfajok méreten aluli vagy kifogható darabszámot meghaladó, vagy fajlagos tilalmi időben jogosulatlanul kifogott, illetve a helyi horgászrendben felső méretkorlátozással védett halfajok felső méretet elérő vagy meghaladó egyede esetében a halgazdálkodási érték példányonként a táblázat szerint számított érték ötszöröse, ponty esetében tizenötszöröse.

Példával szemléltetve :

Ha valaki túlméretes halat fog , mondjuk pontyot legyen pl 12 kg . Ennek az általános , törvény szerinti halgazdálkodási értéke 1000ft/kg *12 =12000ft. Ezt meg kell szorozni ebben az esetben 15-el ami 180.000ft-ra ugrik. Ugye ez már jóval meghaladja  az 50.000 forintos bűncselekmény érték alsó határát. Ugyanezek az értékek vonatkozik a tilalmi időben kifogott és megtartott halakra is , még abban az esetben is ha a mérteken belül vannak.

Tehát ha valaki túlméretes, vagy tilalmi időben, tilalom alá eső halat fog nagyon kérjük ne kockáztasson. Ha bukik vele nagy lesz a bukás. Nagyon súlyos következményekkel. Amennyibe a hal mérete olyan, hogy hitelesítettni szeretné valaki akkor a kifogás után azonnal hívja fel valamelyik hivatásos halőrt aki majd tájékoztatja arról mi legyen a teendő.  

A törvény végrehajtási utasítása ide kattintva olvasható

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://korosokvideke.blog.hu/api/trackback/id/tr8814553166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása