Barangolások a Körösök mentén . Nem csak horgászoknak.

Körösök Vidéke

Körösök Vidéke

A három bot most tényleg három bot?

2019. január 13. - smud

Itt a blogban már foglalkoztam egy változással ami a 2013. évi CII. törvény 2018 decemberi módosításában található. Mint említtettem akkor is a törvény módosítás  nagyrészt a halgazdálkodási szervezetek jogállását pontosította. 90%ban Őket érintő változtatásokat tartalmaz. A horgász nagyközönség számára egy két pontot leszámítva érdektelen változásokról van szó. A múltkor kiemelt halgazdálkodási halérték változás mellett tartalmaz azonban egy másik  módosítást, ami nagy port kezd el felverni. Erről a módosításról később szerettem volna tájékoztatást adni, amikor a MOHOSZ is megnyilatkozik az ügyben. De nem lehet halogatni a témát  mert az internet feltörő bugyraiból láva folyamként kiömlő „féknyúzok” olyan mértéket kezdettek ölteni , hogy ezzel objektíven foglalkozni kell. A három botos horgászatról van szó!

bojlis-bot-700x400.jpg

Azt történt , hogy  magyar közlönyben megjelent a törvény végrehajtási utasítása és a facebookot elárasztották az olyan jellegű posztok , hogy 2018 január 1-től szabad a három botos horgászat. Tegnap vagy 20 an küldték el nekem azt a hirdetést amiben egy webes horgászáruház már konkrétan azzal hirdeti magát, hogy január 1 től lehet 3 bottal horgászni , hiszen a magyar közlöny is lehozta ! Ennek örömére vegyen náluk a kedves vásárló 3 szettet akciósan. A facebook tele van a három bot engedélyezéséről szóló álhírekkel és téves információkkal. Hozzászólásokban már olyat is lehetett olvasni , hogy végre lehet süllőzni egy bottal pontyozás közben. Egy poszt alatt próbáltam objektíven megnyilvánulni , hogy miről is van szó, felfedve halőri mivoltomat , meg is kaptam , hogy benn van a közlönybe úgyhogy neki jöhet a halőr, majd a kepébe nyomja a törvényt. Ki kell ábrándítsak mindenkit aki azt hiszi , hogy végre itt a három botos kánaán mert nem így van.

A törvény végrehajtási utasítása világosan fogalmaz:

  1. §
    A Vhr. 19. §-a a következő (2a) és (2b) bekezdéssel egészül ki:
    „(2a) A halgazdálkodásra jogosult, illetve horgászatra hasznosított haltermelési létesítményen az üzemeltető
    a (2) bekezdésben foglaltaktól eltérően a helyi horgászrendben engedélyezheti legfeljebb három – egyenként egy
    darab egyágú horoggal felszerelt – horgászkészség használatát.

 

(2b) * A horgászszövetség haszonbérletében lévő nyilvántartott halgazdálkodási vízterületeken a (2a) bekezdés szerinti engedély csak a horgászszövetség jóváhagyása esetén adható ki azzal, hogy az engedély megadása esetén az őshonos halfaj egyede nem fogható ki, azok minden esetben visszahelyezendők.

Tehát. Nem jár alanyi jogon és automatikusan a három bot használata. Csak ott lehet alkalmazni ahol a halgazdálkodási jog kezelője ezt a helyi horgászrendben engedélyezi és szabályozza ! És ott is csak azokkal a feltételekkel, hogy egy horog lehet botonként , illetve őshonos hal nem tartható meg a fogott három bottal.

Ez elsősorban a műtavakon lesz szerintem alkalmazva. A horgász szövetségek által kezelt vízterületeken csak úgy és abban az esetben működhet ha erre létre hoznak a vízkezelő szövetségek egy külön területi engedélyt. A  legtöbb területi  horgászszövetség  2019 évi helyi horgászrendje még a  törvény megszavazása előtt véglegesítve lett.  Tehát 2019-ben ezeken a vízterületeken ilyen engedély még nem lesz kiadva és a jövőben is attól függ , hogy a horgászegyesületek delegáltjaiból álló közgyűlés pozitív határozatot hoz – e ebben a témában. De addig is a három bot használata szabálysértésnek minősül.

A KHESZ 2019 évi horgászrendje ide kattintva olvasható

A bejegyzés trackback címe:

https://korosokvideke.blog.hu/api/trackback/id/tr2514559186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása