Barangolások a Körösök mentén . Nem csak horgászoknak.

Körösök Vidéke

Körösök Vidéke

Torzsás-zugi holtág

2018. október 27. - smud

A Torzsás-zugi holtág , Gyomaendrőd külterületén  A gyomai közúti hídtól  a város oldalába, a gáton felfele haladva a hídtól nagyjából 1,5 kilométerre található. Jó támpont  a Hantoskerti holtág felső végétől 800 méterre  a gáton lévő magasles. Az alatta kezdődő holtág a Torzsás.  A város felől a kisgáton is megközelíthető amely kőszórásos, így esős időben is járható.

torzs.jpg

A régi Körösmeder egy levágott íve, pont mint a Hantoskerti. Ha az alakját nézzük annak a kistestvére. Hossza nagyjából  1.5 km . Több szempontból is hasonlít a Hantoskertire. A Torzsás is szinte teljesen körbe épített, de azért az alsó végén több parti hellyel is rendelkezik. Illetve ez is halászati kezelésben volt 2015 január elsejéig. Azóta horgász kezelésben van, ipari halászat rajta nem folyik. A KHESZ kezeli a halászati jogot.  A halászok idejében a partján lévő nyaralósok  egyesületet alakítva óvták , és telepítették a halállományt . Ennek köszönhetően az átadáskor is jó halállománnyal rendelkezett.

 Sajnos a Torzsás medrét a közelmúltban nem kotorták ki. Ezért eléggé iszapos különösen a felső vége. A Körösből való vízutánpótlása nehézkes, a gáton belüli tápcsatorna eliszapolódottsága miatt. Ezért, illetve belvíz elvezető funkciója miatt vízminősége nem túl jó. 2017 -ben egy jelentősebb halpusztulást is elszenvedett, felelőtlen parti vegyszerezés miatt. Az addig jónak mondható süllőállománya megtizedelődött.  Mélysége 1,5-2,5 méter közt változik. Partja sok helyen nádasos, vízinövényekkel benőtt,. Medre sok bedőlt , vagy szándékosan a telektulajdonosok által bedűtött fával, akadóval tagolt.

Halállománya  a vízminőség dacára jónak mondható. Sok és nagytestű pontyok, amurok lakják. Egy barátomnak a partján van telke, ha kint van ritkán marad hal nélkül. 2018 augusztusában egyetlen éjszaka 3 db 10 kiló körüli amurt is fogott. illetve még ezeken kívül szakítása is volt. De a 2-4 kg-os pontyok rendszeres vendégek az etetésén. Ragadozó állomány sajnos a 2017-es halpusztulás miatt gyenge. Különösen a süllő fauna sínylette meg a gyomírtó miatt fellépő oxigén hiányt.

A KHESZ azóta kiemelten telepíti bele a ragadozót. Csuka állománya közepesnek mondható. 2018 októberében több 1.5-3kg közti példányt is fogtak benne. Harcsák is lakják bár nem jelentős számban . De egy két példányt szoktak fogni benne a stupekosok.  A keszeg , kárász állomány gyenge sajnos a vízben. Törpe fertőzöttsége jelentős.

Azoknak ajánlom akik a partján szeretnének nyaralót venni, bérelni. Rendszeres etetéssel nem fognak csalódni benne. A magasles felőli végén van pár szabad hely,  ahová a vándor  horgász is leülhet. Sajnos általában foglaltak ezek a helyek. Nem véletlenül. Nagyon jó , fogásokra lehet itt számítani. Nemrég egy bojlis társaság sátrazott ezen a részen. Félhalomra mentek volna, de az utak járhatatlansága miatt a Torzsás végében ütöttek sátrat. Nem távoztak csalódottan. 4 nap alatt az össz fogásuk meghaladta a száz kilót hármójuknak. Igaz nagy, 10 kiló feletti pontyot csak egyet fogtak.

A bejegyzés trackback címe:

https://korosokvideke.blog.hu/api/trackback/id/tr6014325969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása