Barangolások a Körösök mentén . Nem csak horgászoknak.

Körösök Vidéke

Körösök Vidéke

Tisztuló Köröspart

Javuló szemétügyi morál a Körösök mentén

2020. december 12. - smud

A szemét kérdés a vízpartokon mindig indulatokat vált ki. Az elmúlt pár évben sokat foglalkoztak vele több fórumon, és publikációban. Úgy gondolom a téma mai szóhasználattal élve, kicsit túl van tolva. Azonban annak, hogy most mégis előveszem ezt a témát , nyomós oka van.

dscf3525.JPG

Rengeteg elborzasztó kép, és videó anyag kering a világhálón a vízpartokat ellepő szeméthalmokról. Azonban most nem elborzasztani akarom a kedves olvasókat , hanem a javulásra szeretnék rávilágítani. Nem azt mondom, hogy a  helyzet tökéletes és hátra lehet dőlni , de egyértelműen javuló tendencia mutatkozik. Legalábbis a Hármas-Körös partján ezt tapasztaltam.

Az idén november közepén megkeresett a Körös-Marod Nemzeti Park (KMNP) egy szakembere, hogy ismerve hozzáállásom  témához, valamint tudta, van tapasztalatom szemétszedési akciók szervezésben, azzal a tervvel, hogy  a KMNP megbízna egy, a fennhatósága alá tartozó, kijelölt területen a szemét összegyűjtésével, és a munka megszervezésével.. Rövid tárgyalások után a feladatot elvállaltam egy igen nagy, megközelítőleg 10km-es folyószakaszon. A kijelölt szakaszon sok horgászhely található, és ezek nagy része napi szinten látogatottnak számít. A munka során arra készültünk, hogy ezeken a helyeken rengeteg szemetet fogunk összeszedni, de nem így történt. Kifejezetten kellemes csalódás ért minket. A horgászhelyek nagy része tiszta, szinte csikkmentes volt.  

dscf3417.JPGSok horgászhelyet ilyen szép tisztán hagyták maguk után a horgászok. Köszönjük az utánuk jövők nevében is

Talán az egyetlen kifogásolható dolog , hogy néhány  helyen találtunk a bokrok közé elrejtett, zsákokban összegyűjtött szemetet. Illetve előfordult néhány helyen, hogy  a fákra akasztott zsákokban lógott az összegyűjtött szemét. De ezek száma is esetleges volt, alig néhány helyen találkoztunk ilyennel.

 Azt kell megállapítsam, hogy a közel 120 zsák szemét (és több autógumi , hűtő, és egyéb zsákba nem tehető dolog) nagy részét nem a horgászok hagyták kint és amit a horgászok hagytak ott az sem az elmúlt évben hanem jóval régebbről maradt ott, mert már benőtte a gyökérzet és a zsákok is elporladtak. A szemét nagy része uszadékból származó PET palack és sörös doboz volt. Illetve a lakosság által kihordott illegális szemétlerakás, de ezek száma is elenyésző a pár évvel korábbi állapotokhoz képest. Jó példa erre , hogy két éve egy közel két kilométeres szakaszon szemétszedési akció keretében 30 zsák szemetet szedtünk össze . Most ugyanezen a szakaszon 4 zsák telt meg. Ez is azt példázza, hogy jó irányba halad a morál.

Ennek okai remélem  a szemlélet váltásban keresendőek. Legalábbis bízom benne , hogy nem a KHESZ helyi horgászrendjében lévő passzus, vagy az illegális szemétlerakás bűncselekménnyé emelése az oka. Valamint ezúton szeretném megköszönni minden horgásznak aki ilyen tiszta, szemétmentes, horgászhelyeket hagyott maga után mint amilyenekkel az elmúlt 2 hétben találkoztunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://korosokvideke.blog.hu/api/trackback/id/tr516329632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása