Barangolások a Körösök mentén . Nem csak horgászoknak.

Körösök Vidéke

Körösök Vidéke

Gyomaendrőd holtágai.

2018. október 26. - smud

 koros_videkrol045copy.jpg

Sokan, és rendszeresen érdeklődnek nálam a Gyomaendrőd térségében található holtágakkal kapcsolatban. Ki azért mert horgászni szeretne rajta , ki azért mert nyaralni , pihenni szeretne a partján ,ki azért ,mert telket szeretne  vásárolni. Mindenkinek szívesen segítek , válaszolok. Volt már olyan is többször , hogy körbe szaladtam megmutogatni érdeklődőknek a kiszemelt holtágat. Úgy döntöttem kicsit formába öntöm az információkat. Pár évvel ezelőtt már elkészítettem  9 holtág  részletes leírását, horgász szemszögből nézve sok fotóval , térképekkel kiegészítve . Ezeket most itt a blogon, egyenként közzéteszem , segítve ezzel azokat akik nem ismerik ezt a vidéket , vizeket de szeretnének ide jönni horgászni pihenni.

Legelőszőr általánosságban pár szót szólnék  a gyomaendrődi holtágakról, majd utána Külön- külön mindegyiket be fogom mutatni az érdeklődőknek részletesen. . Tehát íme:.

A  folyamszabályozás után gátakon kívüli rekedt területek Gyomaendrőd térégében nagyrészt mezőgazdasági művelés alatt álló területek.A vizes élővilág csupán néhány helyen maradt meg . Ilyen helyek például a folyamszabályozáskor levágott holtágak melyekből sehol az országban , de megkockáztatom , hogy közép Európában sincs annyi olyan kis területen mint Gyomaendrőd térségében. Szám szerint 16+három gáton belüli holtág. .Nevesítve a dolgokat folyásnak lefelé a körös mentén

  1. Félhalom                           10   Borbély-zug.( Gáton belüli)
  2. Dan-zug                            11  Templom-zug.
  3. Kecsegés-zug                   12   Endrődi ligeti.
  4. Siratói                               13   Sóczó-zug
  5. Torzsás-zug                      14   Kisfok( Gáton belüli) 
  6. Hantoskerti                       15     Bónom -zug                        
  7. Német-zug                        16  Nagyfok( Gáton belüli)
  8. Fűzfás -zug                       17  Pap-zug
  9. Csókási                            18   Peres

Ezek összhosszúsága meghaladja az 50 kilométert. Ezen holtágak állóvizek, annak összes jellegével. Erős eutrofizálódási hajlammal. Medrük sekély a legmélyebb részeken ( félhalom egyes kanyarjai) 4-5 méter mély. Partszegélyük keskeny , általában parti úttal és azon túl szántófölddel határolt, már amelyik szabadon rendelkezik partszegéllyel. Merthogy nagy részük körbe épített, nyaraló , vagy kisebb részben lakó övezet. Öntöző és belvíz elvezető funkciókat töltenek be. Ezáltal főleg esős, belvizes időkben jelentős hordalék befogadók amelyek  a feltöltődést erősítik. Rendszeres kotrásuk funkcióik megtartásához elengedhetetlenül szükséges. A kezelő szervek ezt 15-30 évenként meg is teszik. A Körösből vízkészletük pótolható egyes holtágak mint például a Hantos kerti gyorsan átöblíthető a körös vizéből . Nagy részük azonban csak feltölthetőek , az egyik végüknél illetve magas belvíz szint esetén leereszthető , szintén ugyanazon  végén. Vízminőségük szervetlen anyaggal , főleg nitrátokkal , nitritekkel a szántókról bemosódva  terhelt ezért erősen eutrofizálódnak ( algásodnak).

A bejegyzés trackback címe:

https://korosokvideke.blog.hu/api/trackback/id/tr714323643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása