Barangolások a Körösök mentén . Nem csak horgászoknak.

Körösök Vidéke

Körösök Vidéke

Gyomaendrőd térsége a természetfotósok paradicsoma

2020. szeptember 28. - smud

Gyomaendrőd környéke elsősorban a horgászati lehetőségeiről híres. A környéken található 19 holtág és maga a Hármas-Körös erre ideális lehetőségeket biztosít.  Ezen vizek halbőségéről és horgászati potenciáljairól már sokat írtam blogomban, és egyéb helyeken. Az utóbbi években azonban megjelent a turisztikai piacon egy másik hobbi, ami egyre több embert vonz a Körösök vidékére. Ez nem más mint a természetfotózás, ezen belül is  a madárfotózás.

dscf9899.JPG

Én örülök ezen emberek megjelenésének , hiszen ők egy más szemléletet képviselnek a természetben mint az átlag emberek. Nyitott szemmel járnak,  észrevétlenül és  szinte eggyé válva a tájjal.

dscf1784.JPGSimon Ferenc Békéscsabai fotós témára vár a gyomaendrődi hullámtéri erdőben.

Gyomaendrőd környéke a 19 holtággal, a széles Hármas-Körös hullámtérrel, rizsföldeivel , a rónát átszelő millió apró csatornával, ideális élőhelye  a madárfajok széles skálájú populációjának. Az eleve itt fészkelő madarak sokasága is vonzó lehet a madárfotózás szerelmeseinek, de az igazi paradicsom az őszi madárvonulási illetve az azt követő időszak. Tavasszal is sok vonuló, költöző madár tiszteli meg vidékünket, de akkor nagy a kapkodás. A párzási vágy és a fészekrakási ösztön miatt jóval kevesebb ideig pihennek itt meg nálunk a vándor madarak. Nyáron a lombozat takarásában költő, megbúvó madarak nem túl jó fotó témák , de zaklatásuk se kívánatos. Ezt a igazi természetkedvelő fotósok tiszteletben is tartják.

118794861_3352771564782309_2887180324180071851_o_1.jpg

 Az ősz azonban más. Ráérősen ellegelésznek nálunk például a lengyel mocsarakból érkező fekete gólyák hetekig. Szinte kelletve magukat egy jó fotó reményében. De egyéb gázló madarak akár egész télen is itt maradnak. Kócsagok, gémek különböző fajtái az első komoly fagyokig állnak őrt a helyi mocsarakban.  A különböző védett és nem védett réce fajok példányainak ezrei harsogják tele a téli Körös árteret, ami nem is annyira különleges , hanem a miattuk ide érkező rétisasok , és parlagi sasok , valamint uhu bagoly már annál inkább. A tavaszi melegedéskor eltűnő réce csapatokkal ezek a ragadozó madarak is eltűnnek. Most mikor ezt a bejegyzést írom (szeptember 27) még sok vonuló fecske csapatot látok. Csapatonként 3-4 faj is keveredik . A Körös felett cikáznak , inni jönnek. Mint fáradt vándorok megmerítik a fejüket a Körös vizében. Lemossák magukról  az út porát. Mindezt persze repülés közben teszik. Csodálatos látvány , megfotózni pedig nagy tudást, és ügyességet  igényel. A fecskékkel együtt érkeznek a kaba és vándor sólymok, de pár nap esetleg 1-2 hét pihenő után tovább is állnak. Szeptember végén a kékvércsék is megjönnek . Nem ritka , hogy laza 3-6 egyedszámú csapatokban kergetik a repülő rovarokat . Szemfüles fotósnak szinte felkínálják magukat.  Október elejétől a hónap végéig pedig hangos lesz a puszta . Nagy csapatokban érkeznek a darvak ,melyek hideg hajnalokat követően a melengető őszi napsütésben  magasan keringve krúgatnak. Jelezve a lent maradóknak hogy elérkezett az ősz közepe.  A darvak 2-3 heti itt tartózkodása után másik népes csapat érkezik a környékre. Vadlibák ezrei özönlik el a búzatáblákat.

Az őszi teltház után , jön számomra a legkedvesebb madarász  időszak, a tél. A récékre leselkedő sasok, uhu bagoly,  rengeteg gatyás, egerész ölyv, illetve az apró énekes madarak, valamint a  lombozat hiánya miatt ilyenkor könnyen lencsevégre kapható harkályfélék nyújtanak kiváló témát akár csak megfigyelésre, de fotózásra is . Etetett, eldugott fotós leseimből hideg téli hajnalokon nagyon jó képek készíthetőek ragadozó madarakról. Ezeken a leseken nem ritka vendég a róka . Esetleg vaddisznó. Gyomaendrőd belterületén pedig a télire kolonizált erdei fülesbaglyok százai nyújtanak kényelmes fotótémát.

Ebből a rövid kis felsorolás szerű bejegyzésemből is látható, hogy van létjogosultsága a gyomaendrődi térségnek a természetfotózáshoz. Ezen hobbi szerelmesei könnyen kielégíthetik a térségben igényeiket , Az ide ellátogató természet kedvelők ebben az időszakban akár fényképezésről , akár csak megfigyelésről, túrázásról van szó , biztos hogy megtalálja számítását.

A Körös menti őserdő csak késő őszi , vagy téli időszakban járható . Ekkor már se szúnyog, se lombozat, se méteres csalán. Ilyenkor  lehet csak bebarangolni  legrejtettebb zugait.Hiszen kicsit átalakítva a mondást:  A téma itt nem az utcán hanem a víz mellett hever.

További információk a térségről: www.korosokvideke.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://korosokvideke.blog.hu/api/trackback/id/tr7716218314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása