Barangolások a Körösök mentén . Nem csak horgászoknak.

Körösök Vidéke

Körösök Vidéke

A vizek őrzői.

Hogyan ne válljon egy horgászat rémálommá

2020. április 07. - smud

A horgászat mint szabadidős tevékenység egyre népszerűbb hazánkban. Manapság aki kedvet kap hozzá kis energia és anyagi  ráfordítással akár órák alatt kaphat horgászatra jogosító okmányokat. Sokan élnek is ezzel a lehetőséggel. Sajnos az a tapasztalatom, hogy sok mostanság lett horgász nem nagyon van tisztában azzal, hogy  horgásszá válása, bizony felelősséggel is jár. Nem elég megvenni a felszerelést  és a csalit. Nem elég egy vízparti nyaralóval rendelkezni ahhoz , hogy valaki felelősség teljes horgásszá váljon. Nagyon sok szabály , és egyéb ismeretek elsajátítása kell ahhoz , hogy ne váljon egy békés horgász hétvége rémálommá. Bloggerként , halőrként rengeteg kérdést kapok horgászoktól, sokszor olyat is ami alapevidencia lenne mindenkinek aki horgászengedéllyel rendelkezik. A szabályok nem kellő elsajátítása veszélyes tudatlanság, ugyanis a szabályok nem ismerete nem mentesít a felelősségre vonás alól . Ha egy  kérdés már akkor merül fel amikor a halőr igazoltat és esetleg  jóhiszeműen vétettünk  a szabályok felületes ismerete miatt, az már akár súlyos következményekkel is járhat. Na, de mi is történhet velünk ha vétünk a szabályokkal szemben?… Mit tehetünk , mire számíthatunk?

Kezdjük az egyik legalapvetőbb kérdéssel

17309514_625653774310552_4406307277763931728_n.jpg

Ki halőr és milyen jogköre van?

Ha pontosan akarok fogalmazni  akkor a halőr, a hatóság előtt halőri esküt tett hivatalos személy. Nagyon sokan érdeklődnek nálam a felől, hogy egyáltalán  milyen jogköre van egy halőrnek  .  Ezt a 2012. évi CXX. törvény szabályozza. Akit részletesen érdekel ebben a törvényben minden kérdésre választ talál. Én azonban ide kibontanám  a lényeget. Először is azzal kezdeném, hogy halőrből is van több féle, pontosabban három kategóriába lehet sorolni a halőröket. Ezek  a kategóriák eltérő végzettséget takarnak és eltérő  intézkedési jogosultságot biztosítanak.

  1. Társadalmi halőr.

Halőri vizsgával rendelkezik . Tevékenységüket általában társadalmi, önkéntes munkában végzik. Joguk van a horgászatra jogosító okmányok ellenőrzésére, a horgászat jogszabályban előírt szabályosságának vizsgálatára. Súlyosabb szabálysértés , vagy bűncselekmény esetén hivatásos halőrrel, vagy rendőrrel együtt jogosult intézkedni

  1.   Hivatásos halőr

A halőri vizsgán kívül rendészeti szakvizsgával is rendelkezik amit két évente köteles megújítani. A hivatásos halőrök alkalmazásban vannak( horgász szövetségek, vízkezelők). Fém jelvénnyel és formaruhával rendelkeznek. Jelvényüket a rendőrség állítja ki. Joguk van a horgászatra jogosító okmányok ellenőrzésére, a horgászat szabályosságának vizsgálatára. Önálló  Intézkedési jogkörrel rendelkeznek. Jegyzőkönyvet állíthatnak ki ami a feljelentés alapját fogja képezni. Halgazdálkodási vízterületen ruházatot és gépjárművet átvizsgálhatnak, járművet megállíthatnak. Eszközöket bizonyítékként lefoglalhatnak. Intézkedésnek ellenszegülő magatartást, szükség szerint kényszerítő eszközzel megtörhetik (rendőrbot , gázspray). A cselekmény súlyához mérten  arányos testi kényszert is alkalmazhat.

  1. Állami Halőr

Jelvényük eltér a hivatásosokétól abban az állami címer is szerepel, valamint nem ponty van rajta ábrázolva hanem egy harcsa, Állami alkalmazásban vannak, állami tisztségviselők. Jogkörük a hivatásos halőrökénél szélesebb körű. Alkalmazhat az előbbiekben felsoroltakon kívül  kényszerítő eszközként bilincset , illetve előállítást is eszközölhet, de ezeken kívül még sok egyéb speciális jogosultsággal rendelkeznek..

 

Tehát egy horgászat során ezekkel a jogosultságokkal rendelkező személyek ellenőrizhetnek, kiegészülve persze a rendőrökkel, de általában halgazdálkodási kérdésekben a rendőrök is a halőrök véleményét kérik ki.

A továbbiakban bevezetőmben említett alapvető szabály ismeret fontosságára térnék ki. Pár, nem is annyira ritka példán keresztül szeretném bemutatni milyen kis semmiségeknek tűnő dolgokból mekkora baj lehet ha nem figyelünk oda.  Egy jóhiszeműségből elkövetett szabályszegés nagyon komoly következményekkel járhat. Nem térnék ki a szándékos pl: engedély nélküli ( jogosulatlan horgászat), vagy  a tiltott eszközzel történő horgászat kitárgyalására, mert úgy gondolom , hogy ezek következményeinek felmérésére nem kell különösebb szabályismeret.

A kisebb szabálysértések, mint például a megengedettnél több bot használata, vagy méretkorlátozást megszegő kisebb szabálysértések is feljelentéssel zárulhatnak. Aminek általában egy rövidebb , pár hónapos horgászattól való eltiltás, és , vagy  pénzbírság a következménye amit  a halgazdálkodási hatóság szab ki.

dscf3215.JPGEgy három botos horgász tettenérése. Ennek következménye pénzbírság és a horgászattól való pár hónapos eltiltás lehet

Azonban kisebb szabálysértésnek tűnő magatartás is fordulhat komoly büntető ügyé.  Mikor idegen vízterületre megyünk mindig tájékozódjunk a helyi horgászszabályzásokról  mert könnyen kerülhetünk nagy bajba amit egy példával szemléltetnék. A KHESZ vízterületein a csuka kifogható ( elvihető)  felső mérethatára 80 centi. Az e feletti példányt megtartó horgász súlyos következményekkel számolhat . Ugyanis a halgazdálkodási törvény szerint a tilalmi időben fogott vagy méretkorlátozáson belül eső méretű hal megtartásakor a halgazdálkodási  érték megváltozik. A csukánál például ez 3000 forint/kg alapból, de ebben az esetben ezt a törvény megötszörözi. Így előfordulhat hogy egy 6 kg-os 80 centit meghaladó  csuka értéke eléri az 50.000 forint kárértéket aminek jogtalan megtartása már bűncselekmény, amit a törvény szabadságvesztéssel fenyeget. Sajnos volt már rá példa, hogy ilyen ügyben kellett eljárjunk.

A másik jelentéktelennek tűnő, de komoly következménnyel járó szabálysértés a fogási napló nem megfelelő vezetése. Kezdő horgászok, de sokszor a régi motorosok is elbagatellizáljak ennek következményeit . Sajnos tapasztalatból mondom, hogy nem egy ilyen szabályszegés végződött már 72 órás őrizetbe vétellel. Ugyanis a fogási naplóba nem beírt,  méretkorlátozással védett halfaj megtartása ( amit  rögtön a fogás után az újra dobás előtt kell rögzíteni), tulajdon elleni szabálysértés. Magyarul lopásnak számít. Ennél az esetnél két úton indulhat eljárás. Itt az intézkedő halőr jóindulatán, valamint egyéb körülményeken is múlik a további ügymenet.  A vétkes szempontjából jobbik eset a helyszínen felvett jegyzőkönyv ami feljelentésként szolgál , illetve a horgászatra jogosító okmányok bevonása.dscf8344_1.jpg

A másik út, a fogdába vezet. Ugyanis tulajdon elleni szabálysértés esetében ha a halőrrel rendőr is jelen van az intézkedésnél,  illetve ha a halőr rendőri intézkedést kér, a vétkes gyorsított szabálysértési bírósági eljárásra küldhető, amit 72 órán belül le kell tárgyalni. Addig viszont előzetes fogva tartás körülményei közt(ami a magyar büntető eljárásban a fegyház fokozattal egyenlő)  az elkövetőt őrizetben kell tartani az illetékes rendőrkapitányság fogdájában. Ugye ezt nem kell külön ecsetelnem , milyen kellemetlen egy délutáni pecáról, egy a fogási naplóba be nem írt ponty vagy süllő miatt, három napig a fogdán ücsörögni, végig csinálni a rabosítási procedúrát és egy tárgyalást végig ülni annak minden jogkövetkezményével együtt.

Ezen két kiemelt példán kívül még nagyon sok buktató előfordulhat ezért fontos a szabályok, helyi rendelkezések pontos ismerete.dscf3086.JPGEgy ifi horgász az igazolványába kiírta saját magának a fontosabb méretkorlátozásokat. Biztos ami biztos alapon

De mit is lehet tenni , ha már  megvan  a baj?

Legelőször is ha halőri ellenőrzés közben fény derül általunk elkövetett szabálysértésre, legyünk együttműködőek. Az intézkedést a halőr  mindenképpen le fogja folytatni, ha ellenkezünk ha nem, de a kimenetele szempontjából az együttműködés célravezetőbb.  Ellenkezés további súlyosbító körülményként jöhet szóba az eljáró hatóságok előtt.  Az intézkedés közben a halőrök el fogják mondani mi fog történni. Minden a szabálysértésre vonatkozó körülményről jegyzőkönyv fog készülni. Ezt a jegyzőkönyvet elkészülte után az intézkedő halőr a gyakorlat szerint fel fogja olvasni és kérni fogja, hogy írjuk alá. Aláírásunkkal elismerjük a jegyzőkönyvben foglaltakat. Amennyiben nem írjuk alá az eljárás megindítását ez nem akadályozza . Mielőtt azonban aláírnánk olvassuk el és ha észrevételünk van azt jelezzük azonnal. Ezután a jegyzőkönyvből minden esetben kell kapjunk egy példányt. Ha tárgyi bizonyítékként eszköz lefoglalásra kerül sor  az eszközöket a jegyzőkönyvben, típus , darabszám szerint részletes leírással  kell rögzíteni, valamint a lefoglalt eszközökről fénykép, vagy videó felvétel kell készüljön. A lefoglalt eszközök a hatósági eljárás lezajlásáig maradnak foglalásban.  Az intézkedés befejezése előtt a halőrnek tájékoztatást kell adni a panasztétel lehetőségéről és az illetékes felettes szervről ahol panaszt tehetünk. Amennyiben ez elmarad kérdezzünk rá. Ezek  után nincs más dolgunk mint várni a levelet az illetékes hatóságtól.

 A fentiekből látható, hogy a horgászat igenis felelősségteljes komoly dolog. A halőrök nem azért vannak, hogy ok nélkül vegzáljanak, hanem a vonatkozó szabályokat betartassák és betartásukat ellenőrizzék. Ne tekintsünk rájuk ellenségként, segítsük a munkájukat A munkájukat végzik aminek elsődleges szempontja  halállomány védelme, amire a közel 600.000 horgász közt igenis nagy szükség van.

Ide kattintva egy korábbi bejegyzésemben megírt, összehangolt halőri akció részletes leírása olvasható

Vonatkozó jogszabályok linkjei:

2012.évi CXX törvény

2013.éviCII törvény

KHESZ helyi horgászrendje

A bejegyzés trackback címe:

https://korosokvideke.blog.hu/api/trackback/id/tr6715596544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Első mohikán 2020.04.08. 01:33:22

A fogasi naplót akkor is vezetni kell, illetve akkor is "èl" a darabszám limit, ha minden kifogott halat azonnal visszaengedek?
Abszolút kezdő, laikus horgászkent, pontosabban kezdő 5 éves kishorgászt kísérő laikus apukaként kérdezem.

smud 2020.04.08. 06:11:04

@Első mohikán: A fogási naplóba csak azt a halat kell bevezetni amit nem engedünk vissza, ugyanez vonatkozik a kvótára is. A méretkorlátozással védett halat azonnal , a kifogás után be kell írni, ha nem engedjük vissza az egyéb halat pedig a horgászat befejeztével vagy az adott nap éjfélig. .

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2020.04.08. 08:06:04

LÉK
.
Léket vág az öreg Józsi,
Mai célja kilenc keszeg.
Táskájában elemózsi,
Amíg pecáz, abból eszeg.
.
Hamarost a bele tele,
Ébren hogyan bírja ki ezt?
Megcsörren a mobiltele,
Zavarván e békés szieszt.
.
Lékbe ijed, remek e vicc,
Parton röhög havas akác,
S mire Józsink stégre evic,
Beköszönt a nyári vakác.
.
illusztrálva:
fradyendre.blogspot.com/2012/02/lek.html
süti beállítások módosítása