Barangolások a Körösök mentén . Nem csak horgászoknak.

Körösök Vidéke

Körösök Vidéke

Kincsek a talpunk alatt .

2020. március 29. - smud

A Hármas Körös vidéke illetve összességében a Körösök vidéke,a  folyamszabályozások következtében lecsökkent életterén is jelentős természeti értékekkel rendelkezik. Az ember összeszűkítette az állat és növényvilág élhető zónáját. Az a piciny rész ami megmaradt a természetnek az is jelentősen megváltozott és jelentősen károsodott az elmúlt 130 évben. Mégis sok élőlény alkalmazkodott ehhez és bár korlátozottan, kevesebben, de élnek máig a Körös vidéken olyan ritkaságok amikre ez a vidék büszke lehet. Több az állatvilághoz tartozó kuriózumról számoltam már be a blogomban. A kérészektől, a réti csíkon, át egészen az uhu bagolyig. De számos, kifejezett ritkaság fordul meg mifelénk ezeken kívül is. Vidékünkön rendszeresen költ a réti és parlagi sas, a fekete gólya. Itt él a vizeinkben a csak itt megtalálható bihari márna, illetve az emlősök közül a vidra és a hód élvez kiemelt figyelmet és védettséget. De nem csak az állatvilág ritkaságai vannak jelen térségünkben. A növényvilág is képviselteti magát. Gyomaendrődön él egy jelentéktelennek tűnő, apró kis virág ami nagyon ritka. Olyan kis apróság , hogy ha nem tudunk róla talán észre se vesszük. Én se tudtam róla . Egészen idén februárig. Amikor az általam szervezett rendezvényen Tóth Tamás a KMNP természetvédelmi őre előadásában meg nem említette. Előadása az egész vidék átalakulásába nyújtott betekintést ,több élőlényt is kiemelt köztük ezt a kis virágot amiről most írni szeretnék.

dscf1844.JPG

Az prezentáció utáni beszélgetésben megígérte, hogy tavasszal ha virágzik megmutatja ezt az apróságot. Így is lett. Egy márciusi napon bejártuk azt a kicsiny szakaszt ahol ez a virág előfordul és jó pár példányt találtunk belőle.  A nagy gombafű (Androsace maxima) Egyértelmű vesztese az utóbbi évtizedek gyomirtásos gazdálkodásának. Kipusztuló félben van . Egész Európában nagyon ritka. Magyarországon mindösszesen hat helyen lelhető fel kisebb populációja amelyek közül a Gyomaendrődi  nagyobbak közé tartozik. Nagyjából egy 150 méteres 3-4 méter széles  sávban szétszórtan kisebb telepekben 6000 tövet tartanak számon a KMNP szakemberei. Ez az apró, de annál szebb növény, egy magról  kelő egyéves  kétszikű. Életciklusa rövid, és egyszerű. A magok ősszel kikelnek a telet a növény tőlevélrózsás állapotban vészeli át. Ezek a tőlevelek a tavasz első napfényeinél elég energiát szolgáltatnak a 3-6 centis szár  és az azon levő virágok kineveléséhez. Márciusban virágzik . Májusban pedig már el is magzik. Amely magok ősszel újrakezdik a ciklust.

A Gyomaendrődi populációt véletlenül egy botanikához értő balneologus  fedezte fel 15 éve. Azóta országosan is számon van tartva itteni lelőhelyük, illetve a KMNP szakemberei is fokozottan figyelnek eme törékeny kis kolóniára. Szerencsére nálunk olyan helyen van ami bár nagyon közel van  a városhoz, de a speciális adottságai miatt nem járt és emberi beavatkozástól mentes a vegetációs időszakban a terület. A növényt a törvény is védi. Természetvédelmi értéke 10.000ft /tő…

Meglepő micsoda kincsek vannak  a talpunk alatt. Gyakran úgy hogy nem is sejtjük.

Vigyázzunk rájuk!

A bejegyzés trackback címe:

https://korosokvideke.blog.hu/api/trackback/id/tr6015569918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása