Barangolások a Körösök mentén . Nem csak horgászoknak.

Körösök Vidéke

Körösök Vidéke

A Hármas-Körös felvíze

2020. augusztus 24. - smud

Arra gondoltam , hogy  a címet kiemelve pirossal, vagy minimum végig nagybetűvel írom.. Megérdemelné. Különöse tőlem. Hogy miért? Mert ez a víz jelenti  nekem azt amit egy kedvenc víz jelző jelenthet . 30 éve ismerjük egymást. A duzzasztótól a Sebes-Kettős Körös összefolyásáig nincs olyan méterre, ahol ne horgásztam volna már. A teljes szakaszt a Duzzasztóig  többször végig radaroztam  A Sebes-Kettős összefolyásától a Peres felső végéig mindkét partját bejártam már gyalog  többször is.  Szóval mondhatjuk azt , hogy ezt a vizet ismerem, talán jobban is mint kéne. Mert így sajnos látom a betegségeit is azzal szemben aki csak felületesen ismeri. Ő csak a szépségét látja.  dscf4618.JPG

Ki is Ő valójában . Megpróbálom röviden bemutatni. Ő a Hármas-Körös felvíze. Fontos jelzővel a végén. Felvíz. Azért felvíz, mert a Békésszentandrási duzzasztó felett helyezkedik el . A duzzasztó a   Hármas-Körös vizét megfogja és átlagosan 4 méterrel megduzzasztja. Ez a duzzasztó hatás érvényesül  A Kettős-Körösön is nagyjából  Mezőberényig , Illetve a Sebesen  Körösladányig. Ez majdnem 100 km szakasza ezeknek a folyóknak.

dscf2358.JPGA Békésszentandrási Duzzasztó mű

A duzzasztás okairól már korábban írtam. Ide kattintva olvasható. Ezt bővebben nem taglalnám.

A felvízen a duzzasztás hatása miatt egy állandó vízszint van tartva nagyjából az év 80 %-ban. Amióta  az erőmű is üzemel a duzzasztónál  azóta télen se engedik el a Körös vizét, csak lejjebb eresztik megközelítőleg egy méterrel. Ez meghatározza  a folyó látképét. A fák koronája bele ér a vízbe , és a folyóvizeken szokásos partrézsű ezen a szakaszon a  víz szintje alatt van ami jelentősen behatárolja a horgászati lehetőségeket. A vize már a parttól pár méterre is 3-4 méter mély, Átlag mélysége 5-6 méter körüli ,  de van ahol 10 – 12 métert is eléri. Sajnos a víz alatt lévő partrézsű általában vastagon iszapos, beljebb viszont a medertöréseken már márgás , kemény aljzatú. Ezeknek a töréseknek az ismerte elengedhetetlen. Mielőtt belekezdnének a komolyabb horgászatba ki kell tapasztalni hol helyezkednek el , mert a halak, különösen a ponty félék szinte csak ott találhatóak meg.  Több helyen partja beszakadt , sok helyen fák, akadók rejtőznek  a mélyben. Kiváló horgász helyeket adva a folyónak.  Az ilyen bedőlt fás részeken, ha rá tudunk dobni az akadó szélére, a beszakadást kockáztatva ,a süllő fogás szinte biztos , még nappal a legnagyobb melegben is. A folyó partjain több holtág befolyója is megtalálható. Ezek tavasszal kiváló horgászhelyek. Azonban mielőtt ide látogatna a kedves olvasó tájékozódjon mert több, (Aranyos, Borza stb) védett, tiltott  holtágak a horgászok számára. A felvíz partja végig erdős , fás , csak földúton megközelíthető. Ezt mindenképpen figyelembe kell venni egy hosszabb ide látogatás megtervezésekor, mert egy kiadós eső után napokig járhatatlan a Körös partja. Az alföldi sár igazán vendég marasztaló.

Több, nagy, jelentős kanyarulat található rajta, melyek  a folyó eredeti medervonal irányát nem befolyásolják. Ez furán hangzik, de így van. Gyakorlatilag sok „s” betű alakú kanyar az eredeti irányba vezeti vissza a vizet. A Gyomaendrőd feletti „S „ kanyar rendszer legendás az akadóiról, 10 méteres gödreiről,  és a benne rejlő halakról . De nem kevésbé híres a Mezőtúr alatt található Mellis,  Nagyörvény ,és halászlaki kanyarulat sem a maguk 10- 12 méteres gödreivel.

Mivel duzzasztott víz, a sodrása nagyon rapszodikus, előfordulhatnak nagyon szélsőséges viszonyok. Nyári aszályos időszakban még a nagy mennyiségű vízkivétel miatt visszafelé is folyhat , de gyakori az álló , pangó víz kialakulása rajta ami a Körös nagy mélysége miatt a  vízminőséget nem befolyásolja, viszont a halak kapókedvét  tapasztalatom szerint igen.  A legjobb időszak a pangás utáni első pezsdülés . Ilyenkor szó szerint percek alatt változik a helyzet , megindul a víz és egymást érik a kápások ott ahol előtte kapástalan időszak volt napokig.dscf5434.JPGAz áradó Körös .

Halfaunája nyugodtan kijelenthetem , hogy példa értékű. Nagyon halas vízről beszélünk . Az idei (2020) as nyár ontotta halakat. tömegével foghatóak a nagytestű keszegek,  nem ritkán  kilós, másfeles dévérek, jászok kerülnek horogra . Sok 2-5 kiló körüli ponty ,de akad jócskán nagyobb is. Süllő, balin is jól fogható.  Harcsa állománya közepes és inkább  a kisebb 2-5 kilós példányok dominálnak.  

A Hármas-Körös felvize olyan víz amit ismerni kell ahhoz, hogy halat adjon, de csendes vize, és erdős árnya partja  akkor is nagyon kellemes kikapcsolódást tud nyújtani ha eredménytelen a horgászat. Az eredményesség növelése érdekében, információ, a ww.korosokvideke.hu oldalon található.

 Két kisfilm a teljes felvizről:

https://korosokvideke.blog.hu/2018/12/22/harmas-koroson_vizereszteskor_ii_resz

https://korosokvideke.blog.hu/2018/11/14/rovidfilm_a_harmas-koros_felvizerol

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://korosokvideke.blog.hu/api/trackback/id/tr1616174486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása