Barangolások a Körösök mentén . Nem csak horgászoknak.

Körösök Vidéke

Körösök Vidéke

Sokan nem tudják, hogy kell viselkedni a természetben! A Vadászok sem!

2020. május 14. - smud

Azt mondják indulatból tollat, vagy az én esetemben billentyűzetet ragadni nem túl szerencsés. Vártam is vagy fél napot, de nem csökkent közlési vágyam. Az indukációt egy cikk váltotta ki amit az Indexen olvastam (Ide kattintva  olvasható). Bejegyzésem címe is az idézett cikk címéből eredeztethető. Az írás arról szól, hogy a vadászok arra kérik a bezártságból kiszabaduló embereket , hogy különösen körültekintően tartózkodjanak a természetben, mert ott vadgazdálkodás tervszerűség stb. folyik. Most ellenek az őzek meg a vaddisznók meg a hétfejű sas és, hogy csak nappal és kijelölt úton, meg ne zavarva a vadászokat mert hát vadászterület minden is. A közleményt a vadászati védegylet adta ki!

vadaszat_027_1.jpg "Tisztelet a vadnak" Fennkölt  vadász mondás.Íme egy szép példája

Álljunk már meg itt egy pillanatra kedves vadász urak.  Az alapelvekkel egyetértve kérem ki minden természetet járó és jól ismerő ember nevében ezt a cinikus közleményt!  A fél életemet a Hármas Körös környékén a vadonban töltöm. Láttam már ezt azt .

viber_image.jpgAz etika magasiskolája! Mindez teljesen törvényesen!

 Nem  szívesen  bocsátkozok demagóg felsorolásokba a vadászat mai magyar mivoltáról , de muszáj.  A szétdobált hüvelymaradványoktól ( körvadászatokon még mindig a földre dobálják a kilőtt töltényhüvelyket amik sosem bomló műanyagból vannak)  A nyúzadék védett területre való kihordásán át a gátról tízmilliós terepjárókból  vadászgató urakig akik a csikket kipöckölik  az ablakon csak úgy .

A vadászat mai magyar alapelve , hogy minden irtandó ami megeszi azt a vadat  amit  a vadász is megenne, illetve megeszi vagy árthat olyan élőlények aminek valamilyen testrészére a vadász irigykedik és ezért megöli. Körmönfont mondat ez de igaz.

Szóval kedves vadász urak akik a lestől a házig terepjáróval közlekedtek és méteres kocsinyomokban bömböltetitek a motort 2 méter előrehaladás reményében , akik szétdobáltok mindent  , hüvelytől a csikken át a reggeli maradványáig. Akik mindenféle oda nem illő dologgal etetitek a vadat a szórón, természetvédelmi területen (avas kukorica, sótömbök, csirkeláb ) Kátránnyal kenegetitek a fák törzsét  mert azt  vaddisznó szereti és oda dörgölődzik hozzá,   hogy utána kilőhessétek. Akik csapdákat helyzetek ki mert lusták vagytok kimenni sakált, rókát, egyéb dúvadat lőni. amibe belemehet  bármi .Akik alulról bele lőttök a szürke varjú fészekbe,kiírtva az egész fészekaljat, mert megeszi a kisnyulat. Akik éjjellátóktól kezdve a vadkameráig mindennel fel vagytok szerelve a gyilkolás öröméért …Sorolhatnám még sokáig ...Tegyétek . Jogotok van hozzá!

De  legyetek szívesek ne oktassatok ki mindenkit aki örömét leli abban amit ti pusztítotok.A vadászjeggyel nem vettétek meg az egész világot! Amíg a saját soraitokban nem tudtok rendet rakni addig   forduljatok magatokba ha kérhetem…Persze akinek nem inge nem veszi magára.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://korosokvideke.blog.hu/api/trackback/id/tr4815694776

W123qp 2020.05.15. 11:56:02

@FILTOL: A vadászok nem fogják zsákban hátrahagyni a zsigereket. A vadat az elejtés helyén zsigerlik ki, nem fogják betenni zsákba. Ezek a zsigerek kb. 1 nap alatt tünnek el a rókák, vaddisznók, varjak,....stb. által.
TÖBBNYIRE ezzel a normál túrázó nem vagy ritkán találkozik, a vadat nagyon ritka esetben ejtik el út mellett.
A túrázó meg nem nagyon térhet le a túra útvonalról ugyebár...?

W123qp 2020.05.15. 12:00:05

Az erdőben(vagy valaki által közterületen) könnyedén lehet bárki mozgását/tevékenységét akadályozni. Pl. természetvédelmi területen nem lehet letérni az útról, nem lehet hóvirágot szedni, nek lehet tűzet gyújtani.
Az hogy ezekről nem tud a polgár attól büntethető.

Dottodo 2020.05.15. 12:03:37

A vadászat gyilkosság, a vadászok pedig aberrált állatok.

W123qp 2020.05.15. 12:04:12

@é̶̸͜͠r̀͜͡d̷̸͟͠e̴̢͠͏k̨͘͢͠e̶̕͞s̵̷̛: Nem láttam még "csatta" részegen vadászó vadászt, jelentsen bármit ez a szó. De láttam rendőrt szondáztatni társas vadászaton, valamint engedély nélküli "vadászokat" begyűjteni. Hajtóként engem is ellenőrztek már vadászat után, hogy miért van nálam 2 fácántyúk.

W123qp 2020.05.15. 12:07:11

@Dottodo: Csivavát, mopszt és egyéb életképtelen állatot tenýészteni micsoda?

Vagy 800hektáron monokúltúrát fenntartani?

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.05.15. 12:10:24

:-)))
Ó, igen, a vadászok.
Lefogadom bármikor, hogy nincs ebben az országban senki, akinek annyi elmentett linkje lenne ebben a témában, mint nekem, ősi kedvencem ez, és nagy tapasztalattal bírok a bizonyítékokkal alátámasztott érvelés terén, ha a tevékenységük társadalmi megítélésének jellegéről van szó.

Azon kedves olvasóknak, akik szeretik a horrort, vagy szeretnék a kurva egekbe felbaszni a vérnyomásukat a posztban szereplő cikkek/linkek elolvasásával a vadászok tetteiről és rémtetteiről, ezt tudom javasolni ( a harmadik lövésben szereplő linkek adják a szórakozás velejét)

zordidok.blog.hu/2016/09/16/a_mi_kutyank_kolyke_566

Akik pedig csak szeretnének röhögni egy zseniálisan cinikus és pusztító erejű alázáson, Majos Tamás páratlan előadásában, azoknak ezt, mert ez kihagyhatatlan:

www.youtube.com/watch?v=89YIbqg4EoY

”A vadászat alapelvei

A vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, mely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna.”

@poszt: a róka amúgy is az egyik kedvenc állatom a sok közül, így az a fotó a becsapdázott vörös bundásról, igen megviselte a lelkivilágomat. Azt hiszem, ki is megyek virágokat ültetni.

W123qp 2020.05.15. 12:19:57

@Janos Vegetary: Ugye nem az erdőben élsz, gyűjtögetsz? Hanem nagy üzemi körülmények között, rétből/erdőböl/nádasból kialakított termőföldön termelt búzából van a kenyered, a tojásod sem jó esetben falusi, hanem egy tojásfarmról származik, a hús pedig valamilyen kombinátból.

Szóval ez a falvédő bölcsesség, hogy ökoszisztéma a vadászat ellen, nem állja meg a helyét. Az lehet, hogy a vadászatot nem veszi be a gyomrod, de a mindennapi létezésünkkel IS beleavatkozunk az ökoszisztémába.

HaCS 2020.05.15. 12:31:35

@Boar.:

Nem szándékom kinevettetni magam.
Ha kirakod a táblát kizárólag a turistaösvényekre, akkor jogosan jársz el, (Most a bejelentés többi részét nem feszegetném...) és a lelkiismereted is tiszta. Ha nem úton jött be, ő hibázott. Ha nem tájékoztatod erről hivatalos úton az állampolgárt, akkor meg te. Ez nem olyan bonyolult, és nem is véletlenül így lett kitalálva.
Honnan kéne tudnia? Mert a 12EgyTucat Védegylet kiadott egy közleményt, hogy mostantól senki sehová? Meddig tart az erdő? Hol van a kijelölt vadászterület határa? Mi a pontos időtartam?

Józsi felveszi a puskát, és meneküljön a Gemencből ki merre lát, míg el nem fárad? Legalább lőjön egyet a levegőbe, hogy tudjam, hogy ott van! (Ez irónia persze.)

Szóval, hogy vannak szabályok. Az erdőlátogatókra, az erdőgazdálkodókra, és a vadászokra nézve is. És akkor működnek, ha mind működik, ill. ha mindenki betartja a rá vonatkozót.

Nevetséges? Nem hiszem.

Janos Vegetary 2020.05.15. 12:39:22

@W123qp: nem mindegy hogy mennyire. Azert mert valamikor a regmultban kitalaltak ilyen baromsagokat mint "ragadozo gyerites", nem lenne muszaj meg mindig ragaszkodni hozza.

Janos Vegetary 2020.05.15. 12:46:15

@Boar.: no comment. Nem kell veszodnom a lejaratasoddal, megteszed te sajat magad. De annak azert van valami uzenete hogy a vadaszok, akik olvassak ezt, nem hataroladnak el a magadfajtatol.

vizituras 2020.05.15. 12:50:38

@Boar.: tudod , én az országot képviseltem Olimpián , és eredményesen....!!!!!

NEM diákolimpián, hanem a 2008--ason....

W123qp 2020.05.15. 12:52:05

@Janos Vegetary: Mennyire kell ragaszkodni?
Mi a ragaszkodás mértéke? Mi a sok róka mennyi a kevés?
Van sakálunk! Örülünk Vincent? De eltünt az őz meg a nyúl... Eszel sakál pörit nokedlival?

Valaki említette Fekete Istvánt, aki a kedvenc íróm. Az ő életrajzi könyvében írta, hogy kérdezte a falu szélén lakó nénitől, hogy mi a kutya neve. Amire ő azt felelte, hogy nem ad neki nevet mert minden télen elviszik a farkasok.
Sok a ragadozó vagy kevés?
A szomszéd tyúkjait fényes nappal hordta el a róka, nem hittem a szememnek.
A szomszéd szempontjából pont eggyel több róka voot a kelleténél. Vagy a szomszéd tikja nem az ökoszisztéma része? Csak a rókának nem szóltak?

midnightcoder2 2020.05.15. 12:52:23

@Janos Vegetary: A ragadozókat normál körülmények között más ragadozók gyérítették. A rókákat Pl. a farkas, az oroszlán (igen, ilyen is volt Európában anno). De ez már régen volt, itt Európában évezredek óta az ember a csúcsragadozó aki gyéríti a többit és a nagyvadakat.

midnightcoder2 2020.05.15. 12:56:44

@vizituras: Engem ugyan nem képviseltél. Nekem tökéletesen mindegy, hogy akár a 2008-as, akár bármelyik másik olimpián milyen országból, melyik szórakoztatóipari szakmunkás nyakába akasztanak valamilyen fémdarabot. Ez a képviselet amúgy is max. akkor lehetne igaz, ha ez az egészet önként, szabadidőben, fizetés nélkül csinálod. Onnantól kezdve, hogy pénzt kapsz a dologért, pont olyan alkalmazott vagy, mint a stadiont kisöprõ melós, csak esetleg jobban meg vagy ezért fizetve :-)

W123qp 2020.05.15. 12:58:21

@zord íjász:
Mondd el a saját szavaiddal, ne linkeket gyűjts.
Bele olvastam, de annyira demagóg, zsigeri utálattal átitatott, hogy nem lehet vele vitatkozni.
Amibe beleolvastam ott ki volt emelve:
Nem tartották be a szabályokat.
Orvvadászat volt.
Tehát? Minden vadász köcsög!!! Bravó!

Vigyázz,mert ha nincs aranyhalad, akkor buzi vagy.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2020.05.15. 13:00:02

midnightcoder2: egyrészt ugye az emberi társadalom szervezettsége és jelenlegi kulturális nivója minimum 1000 éve meghaladta az színvonalat amit itt előadsz az egymásra vadászó állatokról, akiknek semmi köze ahhoz, hogy sajátos módon itt maradt feudális csökevényként a sportvadászat, amiről itt szó van, és nem erdőgazdálkodás ami állami felelősség. Másrészt az erdő használata esetén a parkerdők és a vadgazdálkodásba vont területek között is óriási a különbség, akikre itt reagálsz, és a cikk is arról szól, hogy talán 2020-ban senkinek ne legyen több joga kóricálni az erdőben mint bárki másnak. Nem véletlen hogy hozzánk jönnek vadászni külföldről, ahol ezek a törvények már sokkal modernebbek.
A lakásban tartott kutya résznél meg egyenesen a félelmetes a tájékozatlanságod. amit a kutyatartásról, az etológia csalűdi kutyákról szóló jelenleg érvényes tudományos eredményeiről és a kutyatartók személyes tapasztakatiról szól. Ez a helyzet. A családi kutyának a lakás maga a menyország ha megfelelő módon van mozgatva, és körülmények megfelelőek számára, míg egy hatalmas udvaron egyedül kint tartott kutya számára lehet maga a borzalmas depresszió, amikor minden nap egyszer 2 percre valaki megsimítja a buksiját, mert most hazajött, vagy elment otthonról stb. Könyörgöm, gondolkozz már.

vizituras 2020.05.15. 13:00:58

@Boar.: természetesen nem megyek le tovább a szintedre----az már nem az én színvonalam-----,

és itt természetesen NEM adhatom ki a nevemet a pekingi olimpiai------nem a para , de ha őket is lenézed, az is téged minősít...---- érmes helyezésem ,

a jelenlegi munkám,

és az olimpiai szponzoraim miatt sem...

ne fáraszd magad a válasszal, kiszálltam ...

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2020.05.15. 13:03:38

Boar. az lenne a hivatalos tájékoztatás, hogy végre 2020ban kizárólag erődgazdálkodás folyik, és betiltják a francba ezt a barbárságot amit itt mentegettek a francba. Az emberiség nem itt tart.

midnightcoder2 2020.05.15. 13:04:38

@Legelő Őse: Az emberi társadalom "kulturális nívója" amit nyugodtan hívhatsz dekadenciának is, úgy 30 éve van velünk. És megnyugtatlak, ez múló állapot, újabb 30 év múlva már nyoma sem lesz, ahogy úgy 100 év múlva az egész európai civilizációnak sem.

csodalámpa 2020.05.15. 13:06:45

@HaCS: Pontosan így, én is mindig megnézem, van-e valami korlátozás, mielőtt elindulok, ha kutyákkal megyek, akkor az ebzárlatot is csekkolom, nem nagy kunszt, nem is volt ebből eddig semmi konfliktusom. Amúgy meg sajnos - főleg a felkapottabb, forgalmasabb helyeken, ahova fel lehet menni autóval, rengeteg suttyó "túrázó" van, s azoktól énis agyfaszt kapok, pedig nem vagyok vadász. De ilyenekre szívesen ráfognék egy töltött vadászpuskát, az erdőben üvöltöző, dohányzó, telefont bömböltető, szemetelő, motorozó-quadozó csicskagyászokra.

HaCS 2020.05.15. 13:06:58

@Boar.:

Épp ez a lényeg. Ha ki van hirdetve parkolókban, turistautakon, ill. a hosszabb távúak a weboldalon, azzal eléred, hogy aki tájékozódik, nem arra megy. Vannak bőven, akik kevésbé tájékozódnak, de egy ilyen tábla láttán esetleg másfelé folytatják az esti családi, vagy romantikus sétájukat. Megtettetek mindent. Biztos vagyok benne, hogy bőven van olyan, aki ilyenkor is arra téved, vagy nem érdekli, de így biztos is lehetsz az igazadban.
Egyébként nem akarok részletesen belemenni, de az erdőgazdálkodási társaság kötelessége lenne amúgy mindez a tájékoztatás (ami lehet azonos is a vadásztársasággal), nem személyesen a vadászé.
A hatósági bejelentés egy teljesen más kávéház, abba nem akartam belemenni, mert nem ide tartozik.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.05.15. 13:07:29

@W123qp: "...hogy nem lehet vele vitatkozni."
:-))) Nem, tényleg nem lehet és nem is tudsz vele vitatkozni, de csak azon egyszerű oknál fogva, hogy gyakorlatilag egy ténytár. Megértem, hogy ez megvisel téged. Ne keseredj el, lesz ez még így se. Például most:

"Minden vadász köcsög!!!"

Benne van a posztban, hogy nem, de nem akarlak zavarni a tényekkel, mondom. :-)

csodalámpa 2020.05.15. 13:12:13

@Boar.: Én pár éve egy hadgyakorlatba futottam bele és tényleg ahonnét sikerült odatévedni, nem volt tábla, el is hitték nekem, mert úgy meg voltam szeppenve :D De amúgy komolyan szoktam venni a táblákat, meg igyekszem előzetesen tájékozódni is.

midnightcoder2 2020.05.15. 13:14:46

@Legelő Őse: A kutya pedig egy ragadozó. Méghozzá amúgy az a ragadozó, ami a legtöbb embert öli meg a világon. A természetes élettere pedig az erdõ, mezõ. Ahogy amúgy az emberé is, neki sem annyira ideális a városi környezet, de míg ezt te tudod mivel kompenzálni (könyv, TV, mozi, színház, internet, és persze a munka) addig a kutyának erre esélye sincs. Persze lesz olyan gizda aki le fogja tenni a nagyesküt, hogy a kutyuli-mutyulinál nincs boldogabb lény a Földön mint amikor anyuci hazajön hozzá a 8 óra munka + 2 óra utazás + 3 óra plázázás után, és végre leviszi szarni a játszótérre, és olyan etológust is találsz aki jó pénzért és némi népszerûségért cserébe bebizonyítja, hogy a kutya tulajdonképp négylábú gyerek.

CyberPunK 2020.05.15. 13:22:32

@midnightcoder2: "A kutya pedig egy ragadozó" "A természetes élettere pedig az erdõ, mezõ. "

Wut? Te mennyit ittál ma már? Egy háziasított és nemesített állatnak hogy a rákba lehet bármi természetes?

W123qp 2020.05.15. 13:23:33

@zord íjász: Te figyelj, ha ez egy ténytár, akkor azokról a vadászokról miért nincs szó benne, aki nem lő vadat tilalmi időn kívül, betartja a szabályokat, eteti is az állatokat? Vagy ilyen nincs?
Akkor tényszerűen minden vadász köcsög!

Na mindegy, ezt én nem tudom feldolgozni, úgy hogy megyek veszek egy meleg vérfürdőt. És szedem

W123qp 2020.05.15. 13:24:34

@W123qp: a gyógyszereimet, mert ma még nem öltem meg senkit.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.05.15. 13:29:19

@W123qp: Ott van benne a posztban. Azt hiszem, most, hogy másodszor is lyukra futottál, egy stílusos viccel zárnám a kettőnk eszmecseréjét.

Vadász, vadász, te szopni jársz ide.

gabik 2020.05.15. 13:42:52

Az a legnagyobb baj, hogy mindenki néhány önző, gyerekes, felelőtlen ember magatartása miatt általánosít és ítél el teljes szakmákat, vagy embercsoportokat. A vadászok többsége ugyanúgy szereti a természetet, sőt az állatokat, ahogy nagyon sok túrázó. Sajnos a deviáns tettek kerülnek bele a hírekbe. Ez olyan mint az autóvezetés. Minden 5. embertől el kellene venni a jogosítványt, örökre. De attól még a többség csak békében, biztonságosan el akar jutni A-ból B-be.
Szerintem a vadászok nagy többsége tisztességes, és szemlesütve, szégyenkezve olvassa, amit itt pl Boar nicknevű vadásztársa írogat. Szomorú.

W123qp 2020.05.15. 13:47:25

@gabik: Végre valaki, aki szerint nem fekete vagy fehér minden.

midnightcoder2 2020.05.15. 13:52:17

@CyberPunK: A palotapincsinek nyilván nem, mert az már úgy el van korcsosulva, hogy csak a padlószõnyegen él meg. De persze belül ettõl még kutya. És igen, ettõl még a természetes élettere a természet. Ahogy a tiéd is. Úgy 150 éve a mai emberek nagy része még falun élt, reggel a földekre ment dolgozni, a kutyája pedig az udvaron élt egy kutyaólban, és néha kiszökött az erdõbe, mezõre. De akkoriban a város sem volt ennyire életidegen környezet mint most. És ezt te is úgy bírod ki, hogy különféle eszközökkel (könyv, TV, net, stb) kiemeled magad belõle. Ha bezárnának napi 14-16 órára egy cellába ahol se könyv, se TV, se net, se semmi csak a négy fal, nem hiszem hogy élveznéd.

project640 2020.05.15. 14:02:46

A cikk nagyon telibe talált. A nyugati határ mentén élek egy faluban, hatalmas erdőkkel körülvéve. Nagyon jól ismerek egy-két vadász ... és tisztelet a kivételnek, de semmi jót nem tudok róluk elmondani. Itt volt már minden: elejtett őz a falu játszóterén, pick-up platójáról lövöldözés fényes nappal közúton megállva, levágott lábak, fejek erdőben hagyva ... gazdi teljesen ártalmatlan kutyája még belterületen gazditól 20 méterre lelöve ... stb.... ja, és minden vadászat után tucatjával energiaitalos dobozok az árok szélén.

A vadász nem a természet szeretetéért csinálja azt , amit!!!!
Magyarországon a vadgazdálkodás pontosan az, aminke látszik: vadállatok tenyésztése fákkal benőtt területen. A ragadozók folyamatos írtása.

Az erdő egy vadász szerint nem egy rekreációs terület, ... az nem egy állat és növényfajok csodálatos ökoszisztémája .... az nem egy 'civilek' által látogatható helye. Az erdő az egy erőforrás! ... és semmi töb :-(
Sajnos , amíg ez a gondolkdás iyen marad, addig nicns is változás.

u.i.: 1 hónapja tett fel magáról egy helyi vadász puskát tartva a kezébe a facebookra ... egy ilyen kép-et nem kell kommentálnom

project640 2020.05.15. 14:02:48

A cikk nagyon telibe talált. A nyugati határ mentén élek egy faluban, hatalmas erdőkkel körülvéve. Nagyon jól ismerek egy-két vadász ... és tisztelet a kivételnek, de semmi jót nem tudok róluk elmondani. Itt volt már minden: elejtett őz a falu játszóterén, pick-up platójáról lövöldözés fényes nappal közúton megállva, levágott lábak, fejek erdőben hagyva ... gazdi teljesen ártalmatlan kutyája még belterületen gazditól 20 méterre lelöve ... stb.... ja, és minden vadászat után tucatjával energiaitalos dobozok az árok szélén.

A vadász nem a természet szeretetéért csinálja azt , amit!!!!
Magyarországon a vadgazdálkodás pontosan az, aminke látszik: vadállatok tenyésztése fákkal benőtt területen. A ragadozók folyamatos írtása.

Az erdő egy vadász szerint nem egy rekreációs terület, ... az nem egy állat és növényfajok csodálatos ökoszisztémája .... az nem egy 'civilek' által látogatható helye. Az erdő az egy erőforrás! ... és semmi töb :-(
Sajnos , amíg ez a gondolkdás iyen marad, addig nicns is változás.

u.i.: 1 hónapja tett fel magáról egy helyi vadász puskát tartva a kezébe a facebookra ... egy ilyen kép-et nem kell kommentálnom

Kelly és a szexi dög 2020.05.15. 14:08:20

Attól, hogy sok barom vadász is van, még nem volt felesleges a turistáknak szóló magatartási szabályok közzététele.

kéki béla 2020.05.15. 14:20:12

@midnightcoder2: te hülye vagy, mint a segg. A kutyám annyira ragadozó, hogy kétpofára tömi magába a répát, almát, hasonlókat...

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2020.05.15. 14:20:44

Boar. az lenne a hivatalos tájékoztatás, hogy végre 2020ban kizárólag erődgazdálkodás folyik, és betiltják a francba ezt a barbárságot amit itt mentegettek a francba. Az emberiség nem itt tart.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2020.05.15. 14:26:02

@Boar.:ne haragudj ezen a színvonalon érvelsz, de kizárólag személyeskedéssel, egy egyértelmű állásfoglalás ellen? Az én érvem, a sportvadászat helyett kizárólag állami kézben lévő gazdálkodási és egyensúlyt teremtő célzattal lehetne beleavatkozni a természetes egyensúlyba. A fegyverviselést nem támogatom semmilyen kedvtelési célzattal. Ezekről érvek mentén tudunk vitatkozni, az hogy te engem minősítesz, de érvek helyett a véleményed írod le, és azt hogy nekem azért nincs igazam mert egy barom vagyok, kicsit olyan, mintha azt mondanám hogy azért érvlesz ezen a szinten mert egy buta vadász vagy...stb. Ennek mi értelme? Érvelj és tiszteld a másik felet. Én a vadászatra haragszom nem a másikra, aki érvel. Ezen a szinten tudunk vitzatkozni, különben értelmetlen.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2020.05.15. 14:31:38

@midnightcoder2: az emberi társadalom és annak viszonya a természetttel folyamatosan változik. Nem értem hogy miért érv hogy szerinted mi lesz ebben 30 év múlva. Jelenleg a társadalom az élelmiszerket nem vadászat és halászat utján magának szerzi be, és a természettel és az álatokkal való kapcsolatában kezd kialakulni egy meghatározó viszony, amely jelentősen eltávolodik és barbárnak tartja a sportvadászatot. Ez a helyzet. Ez ellen lehet érvelni, de ez van.
A kutya pedig a természeteben szabad "vegyértékben "nem létezik, az ember mellett alakult ki - a létezeése az emberhez és az ember családjához kötött. Ezek tudomáynos tények. A kutya soha nem élt az erdőn, mezőn, hanem ez ember közvetlen környezetében. De mivel tényleg nem akarok 4.osztályos környezetirmeret ótába belemenni, szerintem inkább olvass sokat, aztán érvekkel vitatkozzunk.

fhdgy 2020.05.15. 14:44:20

@tatárfejű kutya: Nekem saját erdőm van. Az is köztulajdon?

midnightcoder2 2020.05.15. 14:46:58

@Legelő Őse: Az ember és a természet viszonya csak ebben a korcs civilizációban, pontosabban a leszállóágában torzult el. Ennek az egyik tünete az, amit állatvédelemnek hívsz. Ami persze önmagában eleve egy beteg dolog, mert miközben rettenetesen gyûlöljük a vadászt, vígan megesszük a tömegtermelésben, a vadász által levadászott állatok életénél 1000x nyomorúságosabb körülmények között élt és halt állatok húsát, és persze ugyanúgy hobbiból tartunk kutyát-macskát, akiket szintén a fenti állatok húsával etetünk. Mi több, ezeknek az állatoknak a mentését jócselekedetnek tekintjük, miközben valójában egy-egy ilyen menhely sokszor annyi állatot öl meg, mint amennyit megment. Csak ugye a cukiságfaktor... Ugyanúgy megy a hiszti a szõrme/bõr ruházat ellen, de az, hogy ugyanezt az állatot megesszük, teljesen rendben van. Az egész mozgalom valójában a nyugati kultúra és civilizáció összeomlásának az egyik kísérõtünete.

W123qp 2020.05.15. 14:49:34

@Legelő Őse: Gondolom nincs rálátásod, hogy a vadászat jelenleg milyen keretek között zajlik... Jelen helyzetben minden vadász társaságnak éves tervei vannak, amit a felettes hatóság hagy jóvá. Ha ezeket a terveket nem teljesíti, akkor jön a bünti. Ha nem teljesíted a kvótát, akkor is. Tehát az általad kívánt világ itt van.
3000 hektáronként kell egy vadőr. 6000 ha-ról egy többnyire nagyvadas területen kb. 500 nagyvadat kell kilőni és emelett őrizni kell a földeket, körbekeríteni. Szerinted ez hogyan lenne lehetséges?

Janos Vegetary 2020.05.15. 14:52:40

@W123qp: Az a helyzet hogy boven az o"z iranyaba van eltolva az egyensuly az egeszsegeshez kepest az intenziv vadgazdalkodas kovetkezteben. Ezert nincsen az erdoknek termeszetes szaporulata mert az ozek-szarvasok megeszik az osszes magoncot. De muszaj ezt a mestersegesen felduzzasztott allomanyt fenntartani a vadaszok kedveert.

midnightcoder2 2020.05.15. 14:54:02

@Legelő Őse: A kutya az ember környezetében él pár millió éve - de ez a környezet az elmúlt 100 évben drasztikusan megváltozott. Egy falu, vagy pláne egy tanya és a pesti panellakás között kb. olyan különbség van, mint mondjuk a sivatag és az õserdõ között. Nagyon más amikor Bodri szabadon mászkálhatott az udvaron, érzékelhette a körülötte lévõ világot - a szagokat, a hangokat, láthatta az udvaron mászkáló állatokat, a kerítés elõtt elhaladó embereket, lovaskocsikat, más állatokat és nagyon más amikor jó esetben napi egy órára tud kiszabadulni a négy fal közül.

2020.05.15. 14:56:12

@Boar.:
A vadászat szükségessége és az, hogy egyes vadászok mekkora taplók, két külön téma. De sejtettem, mikor olvastam a cikket, hogy meg fogsz jelenni, mint a vadászok negatív sztereotípiája.

2020.05.15. 14:58:27

@Boar.:
Tehát inkább ki sem teszed, mert egyszer valahol valakik leszedték.

2020.05.15. 15:04:27

@Boar.:
Amióta olvasom a kommentjeidet, mindig ugyanaz a lekezelő, tapló stílus volt a védjegyed. Az a típusú vadász vagy, aki szerint csak a tiéd az erdő, a turista be se menjen oda.

2020.05.15. 15:08:44

@Legelő Őse:
Speciel a hobbi vadászatot én is tiltanám, ellenben a hivatásosra szükség van, sőt még több hivatásos vadászra lenne szükség, hogy a vadállományt megfelelően szabályozzák. Ha nincs vadászat, akkor ugyanis kétféle út van, vagy túlszaporodnak a vadak, hatalmas mezőgazdasági károkat okozva, és időnként tömegével hullanának el egy-egy keményebb télen. Vagy visszatelepítenénk ragadozókat, akkor meg az ember számára lenne baromi veszélyes a természetjárás, de a lakott területek is veszélybe kerülnének. Lásd Erdélyben is egyre nagyobb probléma, mert a sötétzöld faszságok miatt alig engednek medvét kilőni.

2020.05.15. 15:13:10

@Legelő Őse:
"A családi kutyának a lakás maga a menyország ha megfelelő módon van mozgatva, és körülmények megfelelőek számára, míg egy hatalmas udvaron egyedül kint tartott kutya számára lehet maga a borzalmas depresszió, amikor minden nap egyszer 2 percre valaki megsimítja a buksiját, mert most hazajött, vagy elment otthonról stb."

Az, hogy udvaron tartod a kutyát, nem zárja ki, hogy elviszed sétáltatni.

Másrészt nem tudom mennyire lehetséges normálisan nevelni panelban egy kutyát, de a panelban kutyatartók láthatóan nem ugorják meg a szintet, és semmi szabályozás, vizsga nincsen, hogy kinek lehet kutyája.

Irbisz 2020.05.15. 15:14:23

@Janos Vegetary:
sok állatfaj túlszaporodott, irtani kéne, de nem lehet, pont a fene nagy állatvédelem miatt.
még a kóbor kutákat se lehet kilőni mert egyből nyivákol minden hanyag és felelőtlen kutyatulajdonos és sötétzöld állatvédő, pedig a kóbor kutyák igazán természetidegenek, károsak, és igen sok "ártatlan őzikét " irtanak ki, meg egyébként mindent amit mozog, nem törödve tilalmi időkkel meg engedélyekkel.

az erdőkből meg mondjuk a kvadosokat meg hasonló barmokat kellene előbb kitiltatni, utána jöhetne a vadásztársadalom bunkóbbik felének kidobása, mert azok is lehetnek akkora tuskók h. a láncfűrész megállna afejükben.

fhdgy 2020.05.15. 15:30:51

Ez a poszt, azzal a poszttal együtt, amire íródott, arról szólna, hogy hogyan kellene viselkedni az erdőben.

A pro és kontra oldalon is vannak hozzászólók, akiknek fogalmuk sincs a viselkedésről. Nem az erdőben, hanem úgy általában.

Van itt jó pár viselkedni nem tudó ember, aki viselkedést akar tanítana.

Nekem az lehetetlennek és hiteltelennek látszik!!!

FRobi 2020.05.15. 15:37:15

Az eredeti cikk ajánlásai igen is helyén valók.
Mezőgazdasági és egybe vadászterületen élek. Tartozik az érdekeltségebe legelő, kaszáló, szántó, erdő.
Évek óta probléma az ide járók (kiköltözők, kirándulók, kutyasétáltatók) terület használati szokása, tisztelet a kivételnek. Az idei évben ár több, mint 200-szor mentem ki, kéri, szólni:
-nem parkoló a művelt terület
-ne a kaszálón oktasson járművezetést
-ne a kaszálón futtassa, okítsa, kapartassa, sz@rassa a kutyáját
-ne a kaszálón süssön szalonnát
-ne menjen be a legelőre gyerekestől, kutyástól (a bikának és a csődörnek aztán magyarázhatja a félreértelmezett erdőtörvény)
-ne engedje a kutyáját el a tanya mellett, mert a tanyakutyák feladata a kártevő, ragadozó irtás
-ne pakolja le a szemetét (szerintük a zöld hulladéktól, faágaktól nem lesz semmi baja a földnek
-ne hagyják az aportfát a kaszálón, mert a gépi kasza akár 50 -re is ellövi
-ne a földeken, bokrosban, erdő sűrű részén sétáljanak, hanem az úton, mert zavarják a pihenő, napnyugta után a táplálkozó vadat, amik így megriadnak és jó eséllyel az egyre sűrűbben épített útra tévednek (itt pár kilométeres szakaszon átlag hetente van vadgázolás)
...
A vadászok is közülünk valók. Közöttük is kb. annyi trehány, felelőtlen, könnyelmű van, int a kutyások, kirándulók, természetjárók, gyűjtögetők ... között.
Ha a falusi Pestre egy, akkor neki kell betartani az ottani szabályokat (közlekedési, utazási, vásárlási...), különben hamar lefalusibukózzák. Ha valaki kimegy mezőgazdasági vagy éppen vadászterületre, akkor neki kellene az ottani szabályokhoz, törvényekhez alkalmazkodni. Az erdő nem közterület, legfeljebb állami vagy önkormányzati, de sokszor magán terület. Az igénybevétel szabályai nem azonosak.
A törvény nem ismerete nem mentesít annak betartása alól.

Janos Vegetary 2020.05.15. 15:44:01

@Kelly és a szexi dög: Nem lett volna felesleges ha nem irtak volna olyan baronsagot hogy ejszaka ne menjen a turista az erdobe.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.05.15. 15:49:38

@Boar.:Láthatóan fogalmad sincsen róla, hogy most miről beszélsz, de ez engem nem zavar. Megértem, hogy ideges vagy. Semmit sem mondtál, idáig hallom ahogy tehetetlenül csokorgatod a fogadat, érveid nincsenek, reagálni nem tudsz, minden idézett cikk kőkemény tükre a valóságnak, de neked nem kell elolvasnod, hiszen minden kommented önmagában is esettanulmánya a problémának. Sajnos, nem én tehetek arról, hogy a társadalmi megítélésetek valahová a híg patkányszar és egy kínai kuyamészárszék megítélése közé esik.

Tombolj tovább, kicsi vadász.

Kreitl István 2020.05.15. 15:59:07

komoly tévedés, hogy az erdő közterület lenne, léteznek magánerdők, és léteznek állami erdők. Mindegyik kivétel nélkül oda van adva bérbe valamelyik vadásztársaságnak, 10 éves vadgazdálkodási tervek vannak , amiket a vadászoknak be kell tartania. nem lőhetnek se többet, se kevesebbet. és minden hektár erdő/termőföld után a vadászok fizetnek, hogy azon vadászhassanak. Hogy ez sok vagy kevés, az lényegtelen az átlag kiránduló szempontjából, a tulajdonos és a bérbevevő közötti egyéni egyezség kérdése. Lényeg a lényeg, a vadászat élet és balesetveszélyes történet, amennyiben éjszaka sötétedés után valaki turistáskodik az erdőben, az nem sokban különbözik attól, mintha bejönne a házam udvarára sétálni egyet. esetleg elengedett kutyával. Értelemszerűen ilyenkor vérmérséklettől függően lehet reagálni, de nem jár senkinek alanyi jogon, hogy bejöjjön a házamba, és beleegyen a hűtőmbe. Az sem, hogy az udvaromon legyen, és az sem, hogy az erdőmben. akkor sem, ha nincs bekerítve...

W123qp 2020.05.15. 16:09:19

@Janos Vegetary: A őzeket nem tenyésztette senki. A jelenlegi vegetáció alakulása kedvez az őznek, vaddisznónak, és a szarvasnak, és ezért van jóval kevesebb nyúl, fogoly, fürj a MEZŐGAZDASÁG átalakulása miatt. Régen az apró parcellák közti fasorokban, vad földsávokban volt élőhely és táplálék.
Most a több 100 hektáros egybefüggő területeken nincs búvóhely és táplálék az év nagy részében.
Régen olvastam ami szerint most nagyságrendekkel több őzet lőnek ki, mint 100 évvel ezelőtt. Viszont a fürj, fogoly szinte eltünt.

Guszty 2020.05.15. 16:28:29

@Kreitl István: Tévedsz, nagyon is sokban különbözik.
"„(1) Az erdőben - annak rendeltetésétől függetlenül - pihenés, üdülés, sportolás és kirándulás céljából gyalogosan, emberi erővel hajtott kerékpárral, lóval, valamint az erdészeti feltáróhálózat részét képező erdei úton sport vagy turisztikai célú, lóval vontatott járművel bárki saját felelősségére közlekedhet, illetve ott tartózkodhat, amit az erdőgazdálkodó tűrni köteles, kivéve, ha
a) más jogszabály azt korlátozza vagy
b) az arra jogosult a látogatás korlátozását az e törvényben foglaltak alapján elrendelte."

tatárfejű kutya 2020.05.15. 16:49:31

@Boar.:

"törvényeknek te kis buzi, hátha mégsem olyan egyértelmű az az erdőben tartózkodás."

utolsó, mocskos szarházi vagy...akinek a farka is csak akkor áll fel, ha az anyja szopja;)

tatárfejű kutya 2020.05.15. 16:52:37

@fhdgy: "Nekem saját erdőm van. Az is köztulajdon?"

Nyilván az állami erdők a köztulajdonok!

tatárfejű kutya 2020.05.15. 16:54:17

@Boar.: Ezért rühell bennetek az egész társadalom, mert primitív faszkalapok vagytok, az agyatokban pedig húgylé lötyög!

FRobi 2020.05.15. 17:10:50

25. § Közjóléti rendeltetések az alábbiak:
a) *
b) parkerdő: a sport, turisztika és üdülés céljára kijelölt erdő;
c)-d) *
e) vadaspark: az erdőben a külön jogszabály rendelkezései szerint kialakított és elkerített terület.

69. § (4) * Az erdei haszonvételek gyakorlásának feltételeit - amennyiben jogszabály másként nem rendelkezik - az erdőgazdálkodó jogosult meghatározni.
(7) * Ha jogszabály másként nem rendelkezik, az állam 100%-os tulajdonában álló erdőben az erdőgazdálkodó köteles tűrni az egyéni szükségletet meg nem haladó mennyiségű gomba, vadgyümölcs, gyógynövény gyűjtését, valamint forrásvíz elhordását.

Fredddy 2020.05.15. 18:01:12

Boar vadásztárs(?) stílusával én se értek egyet, de abban igaza van, hogy sokan alapvető információk hiányában alkotnak véleményt a témában, ami semmilyen témának nem tesz jót.

Az erdő nem ,,közös”, Magyarországon minden talpalatnyi földnek, így az erdőnek is tulajdonosa van. Az erdészeti társaságok között vannak államiak, de magánkézben levők is szép számmal. Az erdőben erdőgazdálkodás folyik, a fát, ahogy a búzát, ültetik, nevelik, kivágják, eladják, újraültetik, stb. Ez alól néhány nagyon természetvédelmi terület kivétel, de azok mennyisége elenyésző az össz erdőterülethez képest. Az erdőgazdálkodás része a vadgazdálkodás is, hiszen a vad millióféleképpen kölcsönhatásban van az erdővel.

A vadászat joga mindig a föld tulajdonosát illeti, nálunk ez úgy valósul meg, hogy az adott vadászterület földtulajdonosainak közössége választ ki X évre egy vadásztársaságot, aki az adott területen vadászik. A vadásztársaságnak nem csak joga, de kötelessége is van, onnantól, hogy övé a terület, a vadkárért is ő felel- a kiadásainak nagy részét ez általában el is viszi. A vadásztársaság minden évben tervet készít az adott évben elejtendő vadakról, ami az ország kb összes hivatalát körbejárja, a környezetvédőktől kezdve mindenki ráüti a pecsétjét, onnantól pedig pluszmínusz 10% eltéréssel hozni kell a számokat. Igen, alulról is limitált, hiszen az erdőknek is van egy eltartóképessége, ha ezt túlhaladja a vadállomány, akkor már az erdő újulását akadályozzák a csemeték pusztításával, illetve a mezőgazdasági területeken kártékonykodnak.

Az ősidőkben a vadállomány fenntartása a ragadozók dolga volt, ez igaz. Nem véletlenül irtotta ki őket az ember viszont már jóval a mai hobbivadászat feltalálása előtt: a ragadozó a könnyű prédát szereti, a háziállatoknál könnyebb préda viszont nincsen- és nem Bözsi néni tyúkudvarára gondolok, hanem a nagyobb léptékű állattartásra, ami elég alacsony haszonkulccsal dolgozik, ha 100 állatból 3-4-et elvisz a farkas, már veszteséges évet zár a pásztor, 2-3 ilyen év után meg csődbe megy. De ha nem a ragadozók, akkor ki? Robotok? Ideggáz? Vagy vegyünk fel embereket pénzért, hogy azt csinálják, amit a vadászok megcsinálnak ingyen, mert valakinek nem tetszik a másik ember hobbija? És kinek a pénzéért? (Egy vadásztársaságban van 3-4 hivatalos vadász, meg 30-40 hobbivadász.)

A róka csapdázása csúnya dolog, de itt azt kell látni, hogy ha sok róka van, akkor következő évben nem lesz fácán és nyúl. Puskával elérni a róka állományának csökkentését nagyon nehéz, ahhoz egy hadsereg kellene. Ezért használnak csapdákat. De nem minden ragadozót irtanak a vadászok, a ragadozó madarak (amik szintén bőven esznek nyulat és fácánt) pl védettek.

Ahogy minden embercsoportban, úgy a vadászok között is megvan a 10% hülye, ezt kár tagadni. De ugyanígy a kirándulók között is megvan, szóval senki ne általánosítson, ahogy nem minden erdőjáró visz ki építési törmeléket az erdőbe, úgy nem minden vadász harapja a fogával el Bambi mamájának a torkát.

A Vadászati Védegylet pont az, ami a neve- egy civil egyesület. Azért ad ki ilyen közleményeket, hogy gondolkozzunk és beszéljünk róla. Végülis- beszélni beszélünk...

@W123qp: az őzet a kommunizmus tette mezei vaddá, felszámolták a tanyavilágot, sokkal kisebb a járkálás az alföldi települések határában. Megnőtt az élettere- emiatt van belőle sokkal több. Ugyanez csökkentette a fogoly és a fácán életterét: nagyobb parcellákban kevesebb él belőlük, mert azok meg a változatos tájat szeretik. A fácánt meg a dámszarvast a rómaiak telepítették be, a vaddisznó régen mocsári állat volt, ma is egyre újabb területeket hódít meg, mert a mezőgazdasági területeken van mit ennie. A muflont és az üregi nyulat a XIX. században hozták be- a főbb vadászható fajok közül alig néhány éli ma is a kétezer évvel ezelőtti természetes életét. Kb csak a mezei nyúl, a róka meg a gímszarvas.

Kreitl István 2020.05.15. 18:08:52

@Guszty: szóval sétálhatsz az erdőben, kivéve ha a vadászatra jogosult társaság elrendeli, hogy napnyugta előtt egy órával lépjél le onnan, és napkelte után egy óráig ne is menjél vissza, ha jól értem amit írtál :)

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2020.05.15. 18:17:26

@Zabalint: egyetértek. hivatásos vadászok, ellenőrzött körülmények között, profittól mentesen, kizárólag a közjót figyelembe véve, szakmai alapokon vadásszanak.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2020.05.15. 18:19:26

@Zabalint: kétségtelen, de akik panelben tartják a kutyát szignifikánsabban többet kültenek rá és gyakrabban viszik sétálni mint akik udvaron. Ez a helyzet, a googlben található egy felmérés is erről, kissé fáradt vagyok, de megtalálod ha rászánsz kis időt. A kutya az emberekkel szere lenni, és mozogni szeret, ezek között meg pihenni. A helyszín másdolagos.

midnightcoder2 2020.05.15. 18:52:32

@Legelő Őse: Ez kb. olyan, mint ha neked mindegy lenne, hogy egy tanyán éldegélsz, vagy egy cellában laksz, ahol naponta egy órát sétálhatsz az udvaron. A kutyának pedig te max. falkatárs vagy. Ami azt jelenti, hogy ha van szomszéd kutya, vagy két kutya az udvaron, akkor az ő szempontjából pont ugyanott van a helyzet.

Janos Vegetary 2020.05.15. 19:04:40

@Kreitl István: Vadaszatra berlitek az erdot, nem arra hogy kisajatitsatok magatoknak es megszabjatok hogy ki mit csinalhat benne.

Janos Vegetary 2020.05.15. 19:07:55

@W123qp: Nem szaporitjak, de etetik oket. Ez az intenziv vadgazdalkodas. Ezert van sokkal tobb oz es szarvas az erdokben mint amennyit normalisan el tudnanak tartani.

Janos Vegetary 2020.05.15. 19:12:18

Meg egy kicsit a "ragadozo gyerites" problematikajahoz. Az eddigi idei merleg a megmergezett vedett ragadozo madarak vonatkozasaban: 3 parlagi sas, 2 reti sas, 3 kerecsen solyom, stb. Kedves vadaszok, erdekelne a velemenyetek. Szerintetek ki helyezi ki ezeket a mergeket?

Janos Vegetary 2020.05.15. 19:21:37

@Kreitl István: Rosszul erted. Az "arra jogosult" nem a vadasztarsasag, ha az erdo tulajdonosa. Neked praktikusan semmi jogod nincsen arra hogy masokat korlatozzal. Amugy az erdo tulajdonosa is csak torvenyekkel osszhangban, ideiglenesen rendelhet el korlatozast, mondjuk egy konkret vadaszat idejere, nem tovabb.

FRobi 2020.05.15. 19:26:49

Van a Vadász és van vadász. Az egyik életforma és szakma, a másik hobbi és státuszszimbólum.

@Janos Vegetary: Ha béreltek egy ingatlant, ne "hogy kisajatitsatok magatoknak es megszabjatok hogy ki mit csinalhat benne."

Ha pedig magánerdőben a lesen ülő hivatásos vadászt megzavarod este vagy napkelte körül (mikor vált a vad) a kötelező vaddisznó kilövés közben (idén 150% vizsgálati célból), akkor a hatósági kötelezettségre végzett munkáját akadályozod.
Ha éjjel magánerdőben a szabadon futkosó kutyát a tulajdonos vagy a megbízottja kilövi, akkor tessenek nem sivalkodni. Akkor se, ha rendőrt hív, aki birtokháborítás címén, még megcsörgeti a pénztárgépet.

project640 2020.05.15. 19:29:06

@Boar.: van egy kicsi bukfenc a logikádban (lehet nehezen ment a matek? :-) )

én a társadalom egy igesz szűk rétegérő beszélek ... a te hasonlatod, viszont a társadalom egy igen szűk rétegét helyezi relációba az egész társadalommal

a logikád alapján: nem minden vadász köcsög ... és nem minden útszéli lány 'kurva' :-( ....

FRobi 2020.05.15. 19:42:49

28. § (1)2
2 Megállapította: 2018. évi CXXXVII. törvény 7. §. Hatályos: 2019. I. 11-től.
A vadászatra jogosult nem veszélyeztetheti a vadászható és nem
vadászható állatfajok, valamint az egyéb élő szervezetek fennmaradását.
(2) A vadászaton kívül a vad nyugalmát mindenki köteles megóvni. Tilos
vadászaton kívül a vad fennmaradását bármilyen módon veszélyeztetni.
(3) A vad védelme érdekében tilos a vad búvó-, lakó-, és táplálkozási,
valamint szaporodási vagy költési helyét zavarni. Nem minősül zavarásnak az
okszerű mező- és erdőgazdálkodással összefüggő tevékenység, ideértve a
halastavak lehalászását is.

Janos Vegetary 2020.05.15. 19:51:44

@FRobi: Annyi a kulonbseg hogy a vadasztarsasag nem kizarolagossaggal berli az erdot, hanem csak vadaszat celjara. Ezert a hasonlatod santit.

Janos Vegetary 2020.05.15. 20:01:56

@FRobi: Szerinted mi a kulonbseg az allami/onkormanyzati versus kozterulet kozott?
"27.§ E törvény alkalmazása során
a) közterület: a közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló terület, amelyet rendeltetésének megfelelõen bárki használhat, ide értve a közterületnek közútként szolgáló és a magánterületnek a közforgalom számára a tulajdonos (használó) által megnyitott és kijelölt részét;"

W123qp 2020.05.15. 20:25:36

@Janos Vegetary: Télen etetik, nem nyáron. Gyakorlatilag az elhullást csökkentik.

Az észrevetted, hogy az idén NEM VOLT TÉL. R-go minden vadnak kisebb az elhullási rátája. Ugye ez nem a vadászok hibája?

A mérgezéses kérdésedhez:
A városban szétdobált fagyállós/ szeges ízesítésű húsdarabokat kibdobálja szét?
Az általad felsorolt nemes madarak jobbára DÖGÖT fogyasztanak. A elhullásukhoz elég egy mérgezett dög, pl. a szomszéd Morzsija.

Fredddy 2020.05.15. 21:41:54

@Zabalint: @Legelő Őse: értsétek meg, egy darab kilövési kvóta van, minimummal és maximummal. Hivatal hagyja jóvá, azt kell teljesíteni a vadásztársaságnak. Rá van bízva, hogy öt darab hivatásos vadásszal, vagy 20 darab hobbivadásszal, vagy 100 darab vendégvadásszal- kivéve, hogy a hobbivadász tagsági díjat fizet, a vendégvadász kilövési díjat fizet, a hivatásos vadásznak meg bért kell adni. Nem lehetnek csak hivatásos vadászok, akkor a társaságnak csak kiadása lenne, hiszen hivatásos vadász bére mellett a földbérletet és a vadkárt is ki kell fizetnie.

Egy vadásztársaság éves költségvetése több tízmillió forint (nagyobb társaságoknál százmilliós nagyságrend). bevételi oldalon a hobbivadászok tagdíjai és a vendégvadászok lődíjai, kiadási oldalon a hivatásos vadász fizetése, a földbérlet és a vadkár. Így jön ki nullára, mert a vadásztársaság nonprofit egyesület/cég. Ha betiltod a hobbivadászatot, mert jajjacsúnyvadászok nehogy már élvezzék, az 1400 vadásztársaság bevétel nélkül marad- azaz évi 140 milliárd forintot valakinek bele kell tennie a vadgazdálkodásba, plusz a hobbivadászokat (55000 fő+30000 vendég) kiváltó hivatásosok bérét. Ahhoz sok szójatejes vegán potpurrit el kell ám adni.

A vadnak meg mindegy, hogy kinek a puskájából jön a golyó.

Fredddy 2020.05.15. 21:49:26

@Boar.: nem kimondottan vízi állat, inkább az ilyen a nedves, sáros, árnyékos helyeket kedveli. Az Alföldön jól látható, hogy mindenhol a folyók mentén terjeszkedik, gyakorlatilag évről-évre.
Fasz tudja persze, dombos-hegyes területeken ma már minden erdőben van, mert egyébként igénytelen és jól alkalmazkodik.

farkasfalkás 2020.05.15. 21:54:06

Boar Hunter? Aki valójában Vörös Ferenc. És megint csúnyán beszél? Ejnye-bejnye, Ferike.

1kutya 2020.05.15. 21:56:57

@Fredddy: hagyd, nem értik...

@Legelő Őse: kifizeted? jelenleg azt az alig több, mint 2000 hivatásos vadászt sem tudjuk etetni, nem hogy 40-60 ezret. évente vadászonként ez közel 3 millió forint, gondolj már bele! 150 milliárd forintról beszélsz...

@Boar.: nyugodtan barátom, nyugodtan :D

1kutya 2020.05.15. 22:07:20

@Boar.: jó nektek, nálunk egy szemernyi sem esett, pedig elkelne vagy 30-40 mm

1kutya 2020.05.15. 22:07:55

@Boar.: jó nektek, nálunk egy szemernyi sem esett, pedig elkelne vagy 30-40 mm

farkasfalkás 2020.05.15. 22:32:14

Ferike, én kussolnék a helyedben, amíg meg nem tudja mindenki, ki vagy, nem csak édes jó anyád. Na, pá.

Andres Montenegro 2020.05.15. 22:41:09

Különösen a vadászok nem tudják.

Kronika 2020.05.15. 23:01:17

"Rendben, tiltsuk be a vadászatot, de azt megelőzően az ellenzők írjanak alá egy rájuk nézve kötelező érvényű nyilatkozatot, amiben vállalják ennek minden következményét, legyen az erkölcsi, anyagi, vagy jogi természetű. Megtennék? Kötve hiszem.

Hiszen egészen pontosan kiszámítható, hogy a vadászat elhagyása milyen változásokat eredményezne, hogy az ugrásszerűen megnövekedő vadállomány milyen terhelést okozna a környezetre, ami a túlnépesedett emberiség fennmaradásának, túlélésének is a záloga. A többi problémáról nem is beszélve.

Már jelen helyzetünkben is egyre inkább élesedik a vadkárhelyzet, a mezőgazdasági termelők és az erdőgazdálkodók tűréshatára a végére ért. Egyre nagyobb gondot okoz a belterületi vadkár, és a vad–gépjármű-ütközések, sajnálatosan sok esetben igen komoly következményekkel. Ezek mellett holmi divatos, internetről lopott vélemények mögé bújva nem szabad, és nem is lehet felelősen dönteni.

Ugyanakkor nekünk vadászoknak is van még hová fejlődnünk. Nem szabad az urbanizált közvéleményt nem-helyénvaló fotókkal hergelni, sokkal jobban kell ügyelnünk a kommunikációnk stílusára és tartalmára.

Ha azt akarjuk, hogy szenvedélyünk a mai formájában tartósan is része maradhasson emberi kultúránknak, akkor a hiábavaló csatározások helyett a fiatalokra, gyerekekre, a jövő generációjára kell összpontosítanunk. Mert ha bennük nem tudatosítjuk a vadászat szükségét és szeretetét, de legalább az elfogadását, akkor vesztettünk. És nem csak mi vadászok, hanem az egész emberi faj.

Az elkövetkező évek vadászata is függ majd a végeredménytől (bama.hu)"

Gálos Csaba hivatásos vadász,
alelnök, OMVK Tolna Megyei Területi Szervezete

Kronika 2020.05.15. 23:20:26

@Kronika:A társadalmunkban mindíg lesznek akik be tartják a törvényeket és akik nem. Ilyenek a vadászok az autó vezetők, a horgászok , és még sorolhatnám. akkor mindent be kell tiltani.?
Akkor tiltsuk be a családon belüli erőszakot , a gyerekverést , a lopást , a gyilkosságokat. A vadászok vegzálása jó ürügy hogy kiélhessétek saját belső flusztrált agyament vágyaitokat

Kronika 2020.05.15. 23:26:18

Gyengébbek kedvéért

vegzál: bosszant, zaklat, nyugtalanít

Kronika 2020.05.15. 23:39:17

Sok szarházi fassz@pó beír ide és szidja a vadászokat, aztán alkoholtól bűzlő pofával hazamegy és próbálja szerencsétlen feleségét maga alá gyűrni. Aztán ad két pofont a gyereknek, mert legalább ez jöjjön össze... Nézzetek szét magatok körül, mielőtt álszent módon állatokat védenétek.

FRobi 2020.05.16. 00:42:22

@Janos Vegetary: "Az Étv. jelenleg hatályos 2. § 13. pontja értelmében „közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván.”"

Állami tulajdon a Parlament is, de kétlem, hogy közterület lenne. Az állami vagy önkormányzati bérlakás sem közterület.

farkasfalkás 2020.05.16. 07:12:47

@FRobi: segítek: "Az erdőben - annak rendeltetésétől függetlenül - pihenés, üdülés, sportolás és kirándulás céljából gyalogosan, emberi erővel hajtott kerékpárral, lóval, valamint az erdészeti feltáróhálózat részét képező erdei úton sport vagy turisztikai célú, lóval vontatott járművel bárki saját felelősségére közlekedhet, illetve ott tartózkodhat, amit az erdőgazdálkodó tűrni köteles, kivéve, ha

a) más jogszabály azt korlátozza, vagy

b) az arra jogosult a látogatás korlátozását az e törvényben foglaltak alapján elrendelte." (2009. évi XXXVII. tv. 91. § (1) bek.)

A jogszabály nem nevesíti a magán vagy állami erdőt, vagyis BÁRMILYEN ERDŐBEN BÁRKI tartózkodhat a fentiek szerint, nem csak az úton, nem csak a turistaúton, hanem bárhol.

cicmen 2020.05.16. 07:49:11

@Boar.: Az egészről fogalmad sincs, igaz?
Se az erdő, se a mező, se a vadgazdálkodásról... A városi hülye semmihez nem értő ám mindenbe belepofázó magabiztosságával, "megfellebbezhetetlen igazságokkal" tromfolod le a másként gondolkodót............................

Miért, te nem ugyanazt a "megfellebezhetetlenségi" trükköt használod? Mert egyrészt igaz, hogy a városi széplelkek csillánfaszpóni fantáziavilágát nem kellene ráerőltetni a valóságra és aszerint ítélkezni, de te is érvelhetnél ésszerűbben, mert nem a vadászok az erdő megmentői és kurvára nem omlana össze az ökoszisztéma nélkületek!

cicmen 2020.05.16. 08:15:05

@Kronika: "Sok szarházi fassz@pó beír ide és szidja a vadászokat, aztán alkoholtól bűzlő pofával hazamegy és próbálja szerencsétlen feleségét maga alá gyűrni. Aztán ad két pofont a gyereknek, mert legalább ez jöjjön össze... Nézzetek szét magatok körül, mielőtt álszent módon állatokat védenétek."

Na akkor képzeld el, hogy a vadász az állatgyilkolás után jól bebaszik ráadásul és hazamegy, alkoholtól bűzlő pofával megpróbálja maga alá gyűrni a feleségét, de megkúrni sem tudja, mert nem áll fel, ugyanis egyértelműen a vadászat és a fegyverhasználat pszichológiailag az impotenciájának a kompenzálására utal, majd ad két pofont a gyereknek, hogy legalább ez jöjjön össze, majd kibelezi a szegény lelőtt őzikét a síró család szeme láttára!
Borzasztó!
Ilyenek a vadászok! :D

Aqaq500 2020.05.16. 08:34:46

Én is vadászok és nálunk nincsenek szétdobálva a töltények ez főleg a vadászoktól függ hogy mennisre tisztelik a természetet. Csapdák vannak az igaz de nem azért mert lusták vagyunk kijárni sőt. Illik tudni hogy a sakál és a róka nagyon ravasz es szívós állat főleg a sakál és nem mindig könnyű meglőni őket mivel ha meg is lőjük még el tud menni valamennyit. Még ha jól meg is van lőve volt már olyan eset hogy az egyik vadász tűdön lötte a sakált és az még szaladt aztán megtalálták a bokorban. Ami a rókát illeti kotorékozás stb módszerekkel kisebb nagyobb sikerekkel de kordában lehet tartani de őket is csapdázzák de. Tehát nem azért vannak kint csapdák mert nincs kedvünk kijárni hanem mert egyszerűen képtelenség kordában tartani a sakál popuplációt. De még így is nehéz mivel a sakálok képesek magukat kirágni a csapdából ha a lábukat találja el ez is mutatja milyen szívósak és hogy mennyire nehéz őket levadászni.

cicmen 2020.05.16. 08:57:56

@Aqaq500: Látom te értesz hozzá. Ezek a sakálok hogy a fenébe tűntek fel és szaporodtak el ilyen gyorsan?
Ahogy hallom falkában vadásznak, hatékonyak és szépen szaporodnak, ami tényleg nem fér bele a magyar környezetbe, bármennyire is hasznosak a ragadozók is a természetben!

cicmen 2020.05.16. 09:43:27

@Boar.: :DDDDDDDDDDDD Olyasmit próbálsz megmagyarázni, amit nem is állítottam?
Vágom amit írsz pubi, de nem tudnád ócska demagógia nélkül előadni?

cicmen 2020.05.16. 10:23:30

@Boar.: Képletesen írtam az erdő megmentőit és egyáltalán nem ok nélkül, hiszen a "tudod te hogy a vadászok mennyi minden hasznosat csinálnak és mi lenne az erővel, ha ők nem lennének" szövegedből ez világlott ki!
Megsúgom, semmi, nem kellene óvni az erdő élne és virulna! Amit leírsz a növendék erdővel kapcsolatban, az is csak félig igaz, mert az ottani erdőt előtte csak kivágta valaki és amikor az ember az egyik kezével elvesz, akkor ne verje magát túlságosan, ha a másik kezével ad!

cicmen 2020.05.16. 10:33:15

@Boar.: Próbáld megérteni amit írok, nagyfiúhoz méltóan, ne lovagolj kiforgatott szavakon és ne kelljen mindent részletekbe menően elmagyarázni, kizárva a legapróbb félreértést is!
Tudom, hogy ez ilyen világ, vigyázni kell a szavakkal, mert mindig lesz valami amin négerek, kerekes székesek, értelmi sérültek, vagy buzik, illetve azok önjelölt szószólói meg akarnak sértődni, de itt ne játsszuk már ezt! :P

Fredddy 2020.05.16. 10:41:25

@cicmen: én úgy tudom, a kilencvenes évek elején a boszniai háború miatt nem tudták őket kordában tartani a Balkánon, nagyon elszaporodtak, és amelyik már nem fért el ott, az jött ide.
süti beállítások módosítása