Barangolások a Körösök mentén . Nem csak horgászoknak.

Körösök Vidéke

Körösök Vidéke

Ártéri holtágak a Hármas-Körös mentén

A Körös élővilágának inkubátorai

2019. október 21. - smud

Mentetlen holtágak. Nem szeretem ezt a kifejezést. Olyan szakszerű és ezért olyan rideg. Egyébként is viszolygok a terminus technicus-októl. Nekem sokkal jobban cseng az ártéri holtágak kifejezés.

De mindegy hogyan is hívjuk őket, ez akkor sem változtat azon a tényen , hogy ezek a holtágak a Körösök  bölcsői , inkubátorai, és elválaszthatatlan szerves részei az ártéri flórának, faunának.

dscf9789.JPGA Peres Holtág gáton belüli része. Az egyik legjobb ívóhely a Hármas Körösön

A Hármas-Körös partjai mentén a gátakon belül, bőven található belőlük. Mivel az egyik legjobban szabályozott , legtöbb kanyarulat levágást elszenvedő Alföldi folyó, itt van a legtöbb ilyen holtág. Az ártéri holtágaknak két nagy csoportja van. Az egyik ami teljes területével az ártéren található. Ilyenek például a Borbély-zug. Nagyfoki, Aranyos ,Borza. Valamint azok amelyek a gáton kívüli holtágak gáton belüli részei, csak a szabályozáskor a gátak lemetszették őket az anya holtágakról. Ez is egy csoportosítási szempont azonban én az élővilág szempontjából, két másik nagy csoportra osztanám. Azok a holtágak amelyek közvetlen, folyamatos kapcsolatban vannak az élő Körössel, mint például a Nagyfok, Aranyos , Borza. Valamint  azok amelyek csak áradáskor kerülnek közvetlen kapcsolatba  Körössel. Ezekből van a több.Ilyen például a Peres felső végi, Borbély-zug , Révzug belső..és még sorolhatnám mert van még egy tucat,ha nem több.

dscf4866.JPGA Németh-zug belső része. A Körös felőli nádasból lestem a madarakat.

Hogy jelentőségük miben rejlik? Azt hiszem nem túlzok akkor , ha azt mondom, hogy ezek nélkül a holtágak nélkül a Hármas Körösben élő halfauna töredéke lenne annak ami most van benne. Nézzük miért is.

Egy átlagos éven keresztül szemléltetném a dolgot. Kezdjük a tavasszal. Márciustól kezdve megkezdődik a halak szaporodása. A Körös szabályozott vize szinte teljesen alkalmatlan sok halfaj sikeres szaporodásához, ugyanis a tavaszi időszakban a Bihar hegységből érkező olvadék víz            100-200 m3/s sebességgel lezúdul a Tiszáig. Ebben a gyors áradatban semmi nem tud leívni. Viszont , ha a vízszint elég magas, vagy esetleg duzzasztott , mint a Hármas-Körös jelentős szakasza akkor az oldalán lévő holtágakban amiben a víz gyorsan melegedő , sekély és álló, kiváló feltételek adódnak  a halak nászához. Tömegével lepik el ezeket a holtágakat ilyenkor. Sorban ahogy jönnek az ívásidők. Csuka , süllő , keszegfélék, ponty , harcsa. Ezeken a napokon jól megfigyelhetőek a sekély holtágakban forgolódó ívó halak tömegei. Ezeken kívül, ha nagy áradás van júniusban, mint az idei évben is volt ( sajnos egyre kevesebb ilyen van. Legutóbb 10 éve volt, ha az ideit nem számítjuk), akkor az ártéri rétet elöntő víz villámgyorsan felmelegszik, kicsalva a pontyokat a fűbe és hatalmas ívás kezdődik. Pár nap alatt milliárd ikra tapad a fűszálakra, és a gyorsan melegedő vízben napok alatt kikelnek. Pont mint az idén. Ezek az ivadékok a vízszint csökkenésekor az egyetlen menekülési útjuk a mezőkről az ártéri holtágak és kubikgödrök. Jelentős túlélési esélyük azonban csak az ártéri holtágakban van, mert a kubikok hamar kiszáradnak és sajnos az ott rekedt ivadékok ezrei a gázló madarak gyomrában, vagy kiszáradva végzik. A tápanyagban gazdag holtágakban amiknek mélysége nagyobb és esetleg összeköttetésben vannak a Körössel jó esélyük van túlélni. Ahogy nőnek szépen, egyre több szivárog vissza a Körösbe belőlük.(Ide kattintva egy videó látható az ivadékokról)

 Ezek a holtágak a Körösök inkubátorai. Még azok is mint például a Borbély zug- amely nincs összeköttetésben a Körössel csak áradáskor, mert mély vizében akár egy -két aszályos, áradás nélküli évet is átvészelhetnek az ivadékok. A következő nagy áradáskor amikor a Körössel létre jön az összeköttetés a halak szabadon jöhetnek -mehetnek. Itt jegyezném meg , hogy ezek a holtágak amikről szó van, ha nem lenne duzzasztás , nagy részük aszályos nyarakon kiszáradna  sajnos. Ezen vízterületek puszta léte  a duzzasztás egyik pozitív hozadéka.

Ezek a holtágak méltánytalanul háttérbe vannak szorulva , ha a horgászatukról van szó. Partjaik vastagon , sűrűn benőttek gyalogakáccal és egyéb áthatolhatatlan bozóttal. Őserdőszerű mocsárvidék szegélyzi őket általában melyben a szúnyog populáció mértéke elviselhetetlen nyáron, csak  ősszel csökken viselhető szintre. Több ilyen ártéri holtágon a  horgászat tiltott, szentély jellegűnek vannak nyilvánítva , ritka, védendő élőviláguk miatt.. Én mégis nagyon kedvelem némelyiket. Halfaunájuk egyedülálló, bár a KHESZ kezeli őket, de telepítve nincsenek. Mégis a Körösből ideiglenesen kihúzódó halak, illetve az állandóan benne élő „ őslakosok” csodálatos élményeket adtak már nekem. Sok compó, kárász , „mocsári” nyurgaponty él ezekben a vizekben.A csukák kifejezetten kedvelik ezeket  az élőhelyeket. Tavasszal, áradáskor vagy csendes nyári éjjeleken a harcsák is kimerészkednek egy kis vadászatra a Körössel állandó összeköttetésben levő holtágakra.0-02-04-1a0cf232d42ea962c4ad34e2c25502b6092c695589eff70168cd4ec420a4623e_full.jpgEgy esti harcsa a Nagyfoki holtágból. Olyan helyről ahová egy  bottal tudtam csak bemenni a sűrű növényzet miatt. Térdig gázolva  a parti mocsárban . A gilisztákat a zsebembe egy dobozba vittem. Dobásról szó sem lehetett , csak belógattam a vízbe a csalit.

 

Ha a parti nehézségeken felülkerekedünk akkor érdemes rápróbálni némelyikre. Ezekre a helyekre én  úgy járok , hogy annyi cuccot viszek be ami a kezemben elfér. Figyelembe véve a bejutás nehézségeit sokszor még az is sok...De legtöbbször  horgászbot nélkül keresem fel ezeket a vizeket, csendben megbújok a parti bozótban és leselkedem….Nézem a Körösök ártéri holtágainak vízi színpadi előadását. Ahol a színdarab az élet maga.. a szereposztás pedig parádés…millió szereplővel a legapróbb egysejtűtől a réti sasokig.

dscf4947.JPGHelyben sült vacsorám a Nagyfoki holtág torkolatánál  egy egész napos  cserkelős madárles záró akkordjaként.

A bejegyzés trackback címe:

https://korosokvideke.blog.hu/api/trackback/id/tr4115245922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása