Barangolások a Körösök mentén . Nem csak horgászoknak.

Körösök Vidéke

Körösök Vidéke

Invázió!

2018. október 17. - smud

Az elmúlt évtizedekben egyre másra jelentek meg a Körösök mentén az ember áldásos tevékenysége folytán az Invazív fajok. Ezek a növény , és állat fajok messze földről kerültek betelepítésre, vagy szándékosan , vagy véletlenül. Jellemzőjük , hogy rendkívül gyorsan  teret nyernek maguknak , köszönhetően a számukra kedvező feltételeknek és az őket tömegesen pusztító kártevők hiányának.

Sokat megszokott már a szemünk . Mint pl a gyalogakácot , zöldjuhart, narancsepret, törpeharcsát, naphalat stb .

Azonban az elmúlt években megjelent egy faj a környezetünkben ami aggodalomra ad okot.

Az  Úszó kagylótutaj (Pistia stratiotes L.) . Az utóbbi években tömegesen lepi el az élővíz csatornát Békéscsabán . Eredete a csatornában egy vendéglátó egységhez eredeztethető , akik dísznövényként jóindulatúlag telepítették a csatornába. Ez onnan is jól látszik , hogy a kezdő ponttól folyásnak felfele nem mutatkozik. Pár hét alatt a magról kelő állomány gyökérhajtásról megsokszorozza önmagát és ellepi a vízfelszint kiölve maga alatt a fotoszintetizáló szervezeteket. Magyarországon több helyen is előfordult már, de olyan mennyiségben mint az Élővíz csatornában , nincs adat a felbukkanására.  A szakemberek szerint nem bírja a hideg teleket és képes teljesen kipusztulni. Sajnos ezt az élővíz csatornán áttelelő állomány cáfolja. A 2015-ös hideg telet (30-40 centis jégborítást) is simán átvészelte és évről évre egyre nagyobb populációt alkotva jelenik meg a vízfelszínen. Úgy gondolom , hamarosan találkozhatunk vele a Körösökön is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://korosokvideke.blog.hu/api/trackback/id/tr10014307405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása