Barangolások a Körösök mentén . Nem csak horgászoknak.

Körösök Vidéke

Körösök Vidéke

Béli-hegység a Körösök táplálója

2023. január 20. - smud

A mai Románia területén a Bihar hegység nyugati szélén, annak nyúlványaként, a Fekete  és a Fehér-Körösök által közrefogva helyezkedik el egy kisebb hegyvonulat.

A Béli-hegység.

A kisebb jelző csak a Bihar-hegység méreteihez képest jelent  valamit, mert a Béli-hegység önmagában nagyobb mint a mi Mátránk. A legmagasabb csúcsa a Szár-tető 1112-méter magas. A Bihar bérceitől  a Belényesi  medence választja  el.   Délen  a Fehér-Körös medencéje, északon pedig a Fekete-Körös fogja közre.

koros_videkrol03_copy_cs_1.jpg

A hegység nyugati  oldalán kezdődik  az Alföld. A magyar  határtól alig 60-80 km re található. Gyakorlatilag  Szabad szemmel is  látható még Gyomaendrődről is. Gyomaendrődről, pontosabban  Gyomaendrőd mellett a Körös  gátjáról, egyébként  tiszta időben egyszerre látható a Béli-hegység és a Mátra vonulata.

dscf5778.JPGBéli-hegység a távolból

A Béli  hegyek a Körösök életében igen jelentős tényezők. A  vízgyűjtőjük kellős  közepén helyezkednek el és a Körösök vizének  jelentős részét szolgáltatják  . Ennek magyarázata  a földrajzi elhelyezkedés. A hegység  vet véget az  alföldi síknak,  és  a nyugat felől érkező frontok, csapadékzónák, mindegy nekiütközve megemelkednek, és jelentős csapadék kicsapódással járó folyamatok indulnak el. Ennek egyik legnagyobb bizonyítéka az éves csapadék átlagon (1000 mm felett) kívül a hegységből eredő vízfolyások nagy száma is. 7 nagyobb és számtalan apróbb patak ered a sziklái alól, melyek a Fekete és a Fehér-Körösbe torkollanak.

 

A bőséges  csapadék miatt növényvilága is igen dús. A bükk és egyéb erdőkön kívül hatalmas, őserdőszerű páfrányosai, szedresei, méteres füvű hegyi rétjei,csodálatosak. Jelentős  része  karszt. Barlangokkal, víznyelőkkel, állandó forrásokkal tagolt hegyvidék.

A határhoz való közelsége,szépsége, illetve az élővilága miatt kedvelt túrázó hely a magyar emberek számára is.  Aki ide  látogat,  igazi vadonba érkezik. Ne keressük a  bükkre, Mátrára oly jellemző, jelzett turista utakat, esőbeállókat, kilátókat stb. A Menyházai részt  leszámítva ilyenekkel nem nagyon lehet találkozni. Erdészeti utak és úttalan ,erdők jellemzik melyek  igazi kihívást  jelentenek a gyakorlott túrázóknak.

dscf5620.JPG

  Csodálatos  világ bújik meg  sziklái közt. Codru vagy Mennyháza felől  bebarangolható  a hegység nagy  része, erdőgazdasági utakon keresztül. Érdemes időt szánni  rá. Csendes,szinte érintetlen völgyeiben barangolva,igazi természetközeli élményben lehet részünk.dscf5679.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://korosokvideke.blog.hu/api/trackback/id/tr3718030758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása