Barangolások a Körösök mentén . Nem csak horgászoknak.

Körösök Vidéke

Körösök Vidéke

A harcsák védelmében!

2020. május 30. - smud

A mai magyar horgásztársadalomban végbemenő lassú, de folyamatos szemléletváltozás kezdi háttérbe szorítani az évtizedes dogmákat. Nagyon sok örvendetes változás történt a szabályozásokban az elmúlt években amelyek jobban figyelembe vették a vizek ökológiai igényeit. Sok halfaj kapott méretkorlátozásos védelmet ,  illetve sok helyi szabály emelt felső méretkorlátozást bizonyos fajoknál , megakadályozva a potenciálisan nagy szaporodó képességekkel rendelkező nagy testű halak elhordását a konyhára.94332764_3045884285506646_618044398030028800_o.jpg

Persze a konyhára hordásnak is megvan a létjogosultsága véleményem szerint, de határokat kell neki szabni.  Szóval ez a változó tendencia elindult és jelenleg is folyik a horgászok mentalitásában.

Azonban egy halfaj esetében még sajnos mindig élnek a szabályokban a régi, berögződött százszor megcáfolt ősdogmák. Ez a faj a harcsa ( Silurus granis).  Azt hiszem nyugodtan kijelenthetjük, hogy a harcsa horgászati megítélése vetekszik minden halfajéval minden szempontból.

 A legnagobbra nővő halfajunk, ha  azt az elméletben létező egy-két vizát ami estleg a Dunában kóborol nem vesszük számításba. Gasztro szempontból csak a pisztráng előzi meg . Árban is messze megelőzi fajtársait , talán csak a tokhalfélék és a pisztráng van előtte. Ennek ellenére ménytánytalanul van a szabályozásokban a szinte a „szeméthalak” perifériájára sorolva. Ellentétben a többi nemes ( nem szeretem ezt a megkülönböztetést , de most a közérthetőség miatt használom)  halfajjal , például a harcsának nincs ívási  tilalmi ideje! Ívás időben is csak az egy méter alatti példányok védettek. Az e feletti potenciálisan nagy szaporodó erejű törzsállománya vizeinknek bátran fogható, vihető. Nem tiltja semmi.100942307_251005589647644_5011687730137006080_n.jpgEgy 8 Kg körüli példány ami visszanyerte  a szabdságát. Ilyen is van szerencsére . Fotó Tóth Attila

Szűkebb hazámban a Körösök mentén ennél  sanyarúbb a sorsa sajnos . Az Körösök folyórendszerét leszámítva a KHESZ nem telepíti például a holtágakba. Illetve a KHESZ által kezelt holtágakon a 10 kg – nál nagyobb példányok a 100kg-os kvótában sem szerepelnek, 5 darab erejéig .  Tudok olyan horgászt aki közel 200 kg beírt harcsával rendelkezett  a tavalyi évben. Ez 2500ft-os kilónkénti áron számítva 500.000ft(!!) értékű hal.  Ez egy 30.000 ft-os engedéllyel egyáltalán nincs arányban.

Részlet a KHESZ helyi horgászrendjéből:

ÉVES TERÜLETI JEGYRE VONATKOZÓ KVÓTÁK

 

(kivéve az Észak-, Közép-, és Dél-békési csatornákra, és a Dél-békési csatornákra külön kiváltott területi jegyeket). A napi darabszám-korlátozás alá tartozó halfajokból, amurból és összsúlykorlátozással szabályozott halfajokból:

a) teljes jogú éves területi jeggyel
– mindösszesen 100 kg fogható ki (vihető el). A 100 kg (elvihető) halmennyiségbe a zárt vizeken (holtágak, tavak, csatornák) nem számít bele 5 darab 10 kg-os és azt meghaladó egyedsúlyú harcsa, valamint az inváziós idegenhonos halfajok /törpeharcsa, naphal, amurgéb, kínai razbóra, ezüstkárász, busa fajok/.

Itt kell még megjegyezzem ,hogy  a KHESZ vizein a harcsának teljes fogási tilalma van december és március közt, de ez sem a harcsának szól leginkább hanem a tiltott módszernek amivel ebben az időszakban legeredményesebben fogható .

 Látható hogy a szabályzásokkal való védelemben  nem áll túl jól  harcsa és van ahol még ez sem elég.

Vannak vizek amiket zárt horgász egyesületek kezelnek. Gyomaendrőd környékén több ilyen holtág is van.  Ezeknél még mindig érvényben van egy olyan szabály , hogy 25 kg feletti példányok kifogásáért egy éves területi jegy jár… Mi ennek az üzenete? Pusztuljon   vízből!!!

harcsa1.jpgEgy "sajátegyesületes" vízen  15 éve kifogott , közszemlére tett 27 kg -os harcsa. Direkt így fotózták hogy lássák  a tagok ebbe  a szájba mekkora ponty  fér bele

És most jöjjenek a miértek. Először is miért alakult ez ki.

Elsősorban azért mert a magyar horgásztársadalom jelenleg is erősen túlsúlyosan ponty centrikus. ÉS hát  a nagy harcsa kieszi a pontyot.  Leegyszerűsítve a kérdést ,valóban  sokat elkap és megszik belőlük , de(!) Mi a jobb a vizekben az 50-60kgos  harcsa vagy a 2 kilós méretű  telepített pacniponty? Nem beszélve arról hogy egy idő után az ökológiai egyensúly majd ezt úgyis szabályozza. Még egy érdekesség ehhez a kérdéshez. Egy kiló ponty ára nagyjából 1000-ft egy kiló harcsa pedig 2500-3500 ft közt mozog .

Szóval ezekkel a szabályokkal a pontyot védik a harcsával szemben.

Miért is aktuális ez?  Az elmúlt években nagyon megszaporodott a harcsa horgászok közt egy módszer ami igen eredményes nagytestű harcsák fogására állóvízen. Ez a stuppek. A módszerre nem térnék ki tele vannak vele  a videó megosztók  , horgászoldalak.  Az viszont tény , hogy annyira eredményes, hogy alkalmas a szelektív gyérítésre zárt állóvizeken. Példaként említeném a KHESZ Fűzfás holtágát ahol 5 éve kezdődött meg igazán a horgászat jöttek a stupekezők  és szinte esténként fogtak nagytestű harcsákat. Eltelt 5 év és 20 éjjel egy kapás van az is 3-5 kg.urban_sandor.jpgA stuppekkes módszer nagyon eredményes. Nincs ezzel semmi baj, csak most már  megérett az idő  egy korszerűbb szabályzásra .Fotó Urbán Sándor

 

Van egy Facebook csoport 4500 taggal  aminek adminja vagyok (Körös-völgyi horgászok)  . Ott tavasszal sorban lettek felrakva  a kifogott  nagytestű harcsákról fotók   a holtágakból. Megkockáztatom, hogy például  a Peresen többen stuppekoznak éjjel mint ahányan pontyoznak. Ezzel nincs semmi gond , nem tiltja semmi. Csak megérett az idő  a szabályzásra  szerintem.

Én mindképpen szükségesnek tartanék egy a harcsákat védő korszerűbb szabályváltozást országosan és helyi léptékben is. Egy 40 kilós harcsa 20-30 éves . Az ilyen méretű egyedek igazán megérdemelnének valamilyen védelmet addig amíg állományuk jelentősen le nem csökken.

A bejegyzés trackback címe:

https://korosokvideke.blog.hu/api/trackback/id/tr1415729586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Világít a torony 2020.05.31. 19:03:09

Az emberi butaság és önzés mintapéldája leírni azt, hogy szeméthal. Ha szigorúan nézzük, jelenleg egy szemét van a Földön, és az az ember, a maga hatalmas eszével. Nagyobb károkozó nem létezik.

laci_52 2020.06.01. 15:25:25

Keresztkérdés: egy 40 kilós harcsa hány mázsa pontyot fal fel évente?

Linnax 2020.06.01. 19:30:01

Szomorú! Egyrészt a hal miatt, másrészt miattam, mert én legjobban a harcsát szeretem. Úgy gondolom, jobb lenne a boltokban látni, mert úgy hasznot hozna a telepítő horgász társaságoknak, jutna nekem is a Dunántúlra, nem pedig hogy valaki úgy lehalássza, hogy üzletet csinál belőle, míg el nem fogynak! Ez olyan pontosan, mint az orvvadászat!!!

rcky 2020.12.30. 02:47:55

@laci_52 egy 40 kilós harcsa nem fal fel egy mázsát, de ha felfalna, akkor is legalább 100 kilós harcsa lenne belőle mivel a halak jól hasznosítják amit meg tudnak emészteni

de máshogy is végiggondolhatod: ha te megeszel a rendes étkezésed mellé egy mázsa pontyot, akkor mi fog történni szerinted?
süti beállítások módosítása