Barangolások a Körösök mentén . Nem csak horgászoknak.

Körösök Vidéke

Körösök Vidéke

NAGY dolgok a természetben.

2020. április 23. - smud

Kényes téma következik kedves olvasó. Kényes mert ez az a témakör amiről nem nagyon szeretünk illetve nem nagyon illik beszélni. Amolyan társadalmi tabu egy bizonyos kulturáltsági szint felett. Nehéz is úgy fogalmazni , hogy ne lépjem át  azt a szintet ami már megütné az igényesebb olvasói ingerküszöböt. Szűk baráti társaságban a téma kibontása könnyen menne. A probléma nem újkeletű. Az, hogy most foglalkozok vele  annak köszönhető, hogy egyik halőrtársam küldött néhány képet amit A Félhalmi holtág partján fotózott. Elég ingerülten kommentálta a képeket pedig nem az az ideges típus. Arra kért ugyan foglalkozzak már egy kicsit a témával.  Indulatait teljesen megértettem. Egy a Félhalmi holtág  mellett több napot eltöltő társaság után ott maradt emésztési salakanyag és annak maradványainak higiénikusan testfelületről való eltávolításhoz szükséges eszközöket fotózta ledscf2023_2.JPGNem feltétlenül erre gondolok ha a helyes megoldást keresem

A probléma nem újkeletű. Régen érik már bennem a gondolat , hogy foglalkozni kéne vele  Ugye a horgászok is emberek , és vannak bizonyos biológiai szükségleteik, de azt gondolom ,amennyiben  szélesebb körben vizsgáljuk meg a témát nem csak a horgászokat, hanem a kirándulókat is ide vehetem, ha ezt a dolgot boncolgatom. Szóval. Aki több órát tartózkodik a szabadban netán több napot is,  arra előbb utóbb rájön a szükség. Keres egy eldugott helyet, elintézi  a papírmunkával együtt és otthagyja. Ezzel nincs is semmi gond alapjában véve . Amivel a gond adódik az , hogy nem mindegy hogy hová és mivel!

A Körösök hullámterén, vagy egy kiránduláskor a sűrű bozótban  egy alkalommal nem okoz semmilyen problémát, az első nagyobb eső eltünteti ,maximum azon a helyen kicsit jobban fog nőni a fű pár évig. Abban az esetben ha papírt használ. Mert ha műanyag törlőkendőt az évtizedekig ott fog még csúfoskodni.

94419465_2700153293444581_3162180666796277760_n.jpg Ott hagyott maradványok egy több napos horgászat után, és a papírmunkához felhasznált műanyag törlőkendők amik örökre ott maradnak ( Fotó: Fehér Csaba)

A probléma a holtágak mentén szokott halmozódni. Én például nyáron a Német-zugi akácerdőbe be nem megyek ha nem muszáj. Mert ami ott van az már minden etikai és higiéniai normát felülír. Ugye ott is mint a legtöbb holtág mellet csak egy keskeny fás sáv található. Utána van egy földút azon túl meg a szántóföld. A több napot ott töltő sátras horgászok ebbe a keskeny akác erdőben mennek dolgukat intézni.Augusztusba már nincs szabad hely abban az erdőben. Lépten nyomon aknába lép az ember és messziről bűzlik a dolog.A pár méterre levő horgászhelyeken jobb érzésű ember meg se marad. Aztán vannak olyan helyek ahol semmilyen erdő  nincs, csak a víz. Parti helyek, út és egyből a szántás, na ott aztán nyáron elszabadul a pokol. Különösen  ahol rizsföldek vannak mint a Félhalmon, mert ugye abba áll a víz tehát nem guggol bele senki , marad az út. A horgászhelyek környékén parádésan, második világháborús német utász alakulatokat megszégyenítő módon aláaknázzák a horgászok az utat. Én meg más is  megyünk  arra kerékpárral , gyalog és szidom az összes aknászt. De ez a kisebbik baj,  mármint , hogy én belelépek . A nagyobbik baj az, hogy a földtulajdonosok a vízparton kezdik ezt( és a szemetelést is) megunni és beszántják a vízig a földjüket , hogy a horgász oda ne mehessen le. Az utóbbi hetekben több KHESZ kezelésében levő vízen is ez történt. A próbáltam én is és más is egyezkedni a földtulajokkal , hogy ezt ne tegyék , de erre az érvükre nem lehet  reflektálni mert igazuk van.dscf0707.JPGA Félhalmi partja. Az út ami nyár végére tele lesz aknával.

Mi lenne a megoldás?

Már lelki szemeimmel látom a demagóg kommenteket. Az engedély árából telepítsenek mobil WC- ket. Ugye a KHESZ-nek több mint 300km folyó partja és közel 200 km holtágpartja van azt hiszem ezt nem kell ragozni hogy a világon nincs annyi mobilbudi, meg pénz amivel ezt kivitelezni lehet. A fűzfás holtágon van két mobil wc azért mert az a városközpontban van és hát ott azért mégiscsak muszáj, de annak a költsége is jelentős. Aztán majd jön a következő agymenés , a halőrök takarítsák el..Hát persze …

A tényleges megoldást máshol kell keresni. Már kapható több horgászboltban, de a világhálón is megfizethető áron hordozható WC. Nagyon sok horgász aki igényes környezetére ezt már használja. Vannak olyanok is akik több napos horgászat előtt  ásnak egy gödröt, tákolnak egy kis WC szerűséget amit a távozáskor elbontanak és betemetnek. De egy gyalogsági ásó is megteszi ha használják.  Kis gödör, utána beföldelve és  máris kulturáltabb a dolog. Illetve arra kérek mindenkit , hogy a ne használjon műanyag alapú nedves törlőkendőt, mert az az életben nem bomlik le .dscf2029_1.JPGNedves, műanyag alapú törlőkendők a fűben. Nemzeti park területén, egy legelőn. Horgászhely se, közel se távol ezt valószínű kirándulók telepítették ide.

Végszóként említeném meg , azoknak  akik nem gyakorló horgászok , de olvassák blogomat , hogy a probléma már olyan méretűvé hízott az elmúlt években, hogy a KHESZ-nek a helyi horgászrendben szabályozni kellett ezt a dolgot . Szégyenszemre szankcióval fenyegetés vált szükségessé.

Idézet a KHESZ helyi horgászrendjéből:

„A horgász a vízparton alapvető egészségügyi (többek között vizelési és székelési) szükségleteit köteles úgy elvégezni, hogy az adott horgászálláson és környezetében visszamaradt fekália, tisztasági papírok, egyéb hulladéknak minősülő anyagok ne maradjanak hátra. Hivatásos halőr előzők bizonyított eseteiben szabálysértési eljárást kezdeményez és a területi jegyet bevonja.”

… ez valóban  tiszta szégyen.. de nem a KHESZ és a környezetükre igényes horgászok szégyene.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://korosokvideke.blog.hu/api/trackback/id/tr3015634066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása