Barangolások a Körösök mentén . Nem csak horgászoknak.

Körösök Vidéke

Körösök Vidéke

A tőkés réce

2020. február 29. - smud

Közismert madarunk Ő . A Körösök vízrendszerében, úgy mint az egész Kárpát medencében  igen elterjedt. Sokan csak vadkacsaként azonosítják. Helytelenül mert  a vadkacsa félék, pontosabban a vadréce félék közül ő csak egy faj. Igaz hogy messze a  leggyakoribb köztük. Hazánkban nagyjából húsz féle récefajt tartanak számon, de a többiből összesen sincs akkora populáció mint a tőkés récéből. Közkedvelt vízi vad. Vadásszák és a vadászok mesterségesen nevelik őket. Az ember közelségét jól tűri, élőhely igénye alacsony. Ahol van egy pocsolyányi víz, ott ő már jól érzi magát.87727700_187390222590423_3806276107355815936_n.jpgNyújtózkodó tőkés réce tojó. Fotó : Simon Ferenc

 

A mostani általános iskolai tanrendet nem ismerem de nekünk még egy egész órát kitevő tananyag  volt a tőkés réce felsőben. Csak remélni tudom , hogy ez most is így van. Szerintem nem nagyon van olyan ember országunkban aki valamilyen formában nem találkozott már vele élőben. Mint említettem igen gyakori réce féle. Jól tolerálja az ember közelségét, téli időszakban szívesen verődik össze városok tavain, egyéb vizein. A lakosság előszeretettel eteti őket  általában péktermékkel ami nem annyira tesz jót nekik.87645709_2409239922514741_572982662017318912_n.jpgPuha pehelytolluk a világ egyik legjobb hőszigetelő anyaga. Lábukat közé húzva egész éjjelt a  jeges vízben vagy magán a jégen töltik télen.Fotó: Simon Ferenc

A tőkés réce jól felismerhető. Ha csak az alakját vesszük figyelembe és a színezetétől eltekintünk, úgy néz ki mint egy kacsa. Merthogy ő a házi kacsa őse. A tojó vadszínű és a szárnyán található színes folt. A hím  azaz a gácsér színes, feje fénylő olajzöld, nyaka barna, szárnytöve rikítóan kékes színű. A többi récefajtól jól megkülönböztethető színezete alapján, a mérete is általában nagyobb mint a többié. Tavasszal áprilisban költ .4-8 tojását közel a vízhez, vízi növényzetre , alacsony fákra bokrokra rakja. A tojó nagyon gondos anya. Igen mulatságos látvány kora tavasszal a fészket őrző tojó amikor az arra tévedő szerelemre áhítozó gácsért úgy megtépi , hogy repül a tolla. Szegény lovag általában fejvesztve menekül, de  a tojó még akkor is üti veri ahol éri. Egészen emberi jelentetek ezek.  A kikelő kisrécék fészekhagyók. Egyből követik anyjukat és pár órásan már kis gályaként úsznak anyjuk után. A víz szélén keresgélnek, apró csigákat rovarokat fogyasztanak, de nem vetik meg a zöldet sem. A békalencse, rucaöröm kifejezetten a kedvencük. Ősszel, este és hajnalban előszeretettel hagyjak el a vizet és repülnek ki a szántókra kukoricát,  egyéb takarmány magvakat fogyasztani.

A récéket szívesen fogyasztja sok ragadozó, a kisrécék a   legsérülékenyebbek mert bár kiválóan úsznak repülni sokáig még nem tudnak. A saját szemmel láttam nem egyszer pár napos kiskacsát elrabló halat. De a levegőből is sok veszély fenyeget , a héják, sasok sűrűn vágják le e vízről a kiskacsákat. A család ősz végéig együtt marad, utána a szétszórt családok nagy csapatokba rendeződnek. Ha beáll  a fagy és  az állóvizek befagynak, ezrével költöznek a folyóvizekre. Ha a folyóvizek is befagynak, illetve ez  a nagyobb állóvizekre is jellemző , lihogókat alakítanak ki maguknak. Kis helyen több száz, esetleg több ezer réce is összegyűlik és testük melegével illetve folyamatos vízmozgatással nem hagyják befagyni a vizet maguk alatt. A lihogók környékén megjelennek a ragadozók is. Volt olyan tél , hogy az S kanyari lihogó közelében hét rétisast számoltam össze, de a vidra és a róka, is előszeretettel vadászik rájuk ilyenkor.  Sőt, az idén Zoli barátom aranysakált is látott rájuk vadászni. Megértem őket. A réce húsa igen finom. tapasztalatból tudom. Aki evett már birsalmás vadkacsa levest az gondolom egyetért velem .

 Akik sűrűn járnak a vizek partján azoknak megszokott már a látványuk. Ügyet sem vetünk rájuk sokszor annyira természetes a jelenlétük. Hozzá tartoznak a vízhez. Télen a Körösöket járva jó indikátorok számomra. Ha alkonyatkor hirtelen felrebbenő réce csapatot látok a folyón valahol, akkor ott szinte biztos , hogy ember jár.

87636336_193736731839945_3492973790894227456_n.jpgA tőkés réce csapathoz télen sokszor csatlakozik más fajú réce is. Ez egy Magyarországon igen ritka mandarin réce. Simon Feri volt a szemfüles és lencsevégre kapta Békéscsabán az élővíz csatornán.

Sokszor találkozok velük  nyári horgászatok közben. Nem zavarjuk egymást . Ők elbogarászgatnak a víz szélén a maguk csendességében, remek alkalmat adva nekem a megfigyelésükre. Mint említettem sok van belőlük,  de azért ne zavarjuk őket , megvan  a maguk baja anélkül is. Annyi veszély fenyegeti őket  a víz alól a levegőből is, hogy bőven elég arra ügyelniük.

A bejegyzés trackback címe:

https://korosokvideke.blog.hu/api/trackback/id/tr7415497418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2020.03.01. 20:48:53

Komoly kérdés, bár másik madár. Évekig Füreden volt nyaralóm, este felé a sétányra szoktam lemenni. Sok horgász, sok hattyú. Bevetnek egy horgot, úszó is van, tehát valami repül a vízbe. A hattyúk rá se bajszintanak. Bedobnak egy kiflicsücsköt, öt hattyú veti rá magát. Honnét tudják, hogy mit dobtak a vízbe? Több horgászt kérdeztem, de nem kaptam választ, a legtöbbnek ez fel sem tűnt. Ha van ötleted, kérlek írd meg.
Más, ezt csak képzeld el, mert nálam akkor nincs telefon, vagy fényképező gép, amikor kellene. Vagy nyolc hattyú, fejjel lefelé a vízben, szépen, egy vonalban, esznek. Ez a partról úgy nézett ki, hogy nyolc hatalmas fehér tollvirág, közepén egy-egy segglyukkal. Na, ez a fotó hiányzik az életemből. És még egy, Hévíz, fagyizni mentünk, nálam megint semmi. Leültünk egy padra, egy feketerigó togyog a járdán a bokrok felé. Aztán megállt, és elaludt, ott, a járda közepén, állva. Megnéztem a másik oldalról, még egy centi kukac kilógott a csőréből oldalt. Akkora kukacot nyomott be, hogy beállt a kajakóma. Tündéri volt.
A bejegyzésed nagyon jó, a képek szépek, és ezután, na nem üldözni, de követni foglak. Jó?

smud 2020.03.02. 07:18:22

@élhetetlen: A madarak szeme sokkal jobb mint az emberé. És tanulékonyak nagyon...Azt hogy nekem is mennyi fotóm maradt el inkább ne firtassuk. Pl egy ide vágó. tél. lihogó dugig kacsával . Kurva hidegben órákig guggolok, kínlódok a lessátorban fényképező állványon , fókusz , ISO tökéletesre állítva, a fények kiválóak várom a lecsapó sast.. nem bírom tovább kimegyek kinyújtózni... A róka ott hasalt a hóban tőlem 3 méterre ugrásra készen . ha csak egy percet várok ráugrik a kacsákra. Persze hanyatt homlok menekült. szentségelek eközben jön a réti sas és elvisz egy kacsát igaz a lihogó másik végéről, de tökéletes fotót tudtam volna csinálni. . Szóval én bár a körös mentén mindíg fényképezővel megyek, sőt van hogy kettővel is, de nagyon sok alkalom így is elmaradt. vagy mert bénáztam,vagy mert lassú voltam. A követést köszönöm :)
süti beállítások módosítása