Barangolások a Körösök mentén . Nem csak horgászoknak.

Körösök Vidéke

Körösök Vidéke

A nádasok szűrőhatása.

2020. február 14. - smud

A napokban olvastam , hogy a Balatoni nádasok területe állítólag 40%-al fogyatkozott meg az elmúlt 10 évben. Ez tragédia véleményem szerint A nádasok ökológiai szerepe létfontosságú a vizes élőhelyek számára. Funkciójuk egyik része a vízben lebegő üledékszemcsék megkötése. Erre kiváló példát találtam nemrég barangolásim során. A Gyomaendrőd határában található Kisfoki-Holtág ami egy gáton belüli ,mentetlen holtág,az év egy részében sajnos szárazon áll.  Ott jártamkor a Hármas-Körös éppen áradt és elérte azt a szintet ami elég ahhoz , hogy a holtágat a Körössel összekötő csatornán keresztül feltöltse vízzel. A holtmeder az előző napon  még teljesen száraz volt.(ide kattintva  olvasható róla egy korábbi írásom)dscf5012.JPG A Kisfoki holtág medre a nádasból fotózva  2019 novemberében.

Végig mentem a csatornán és igen meglepődtem amikor  a holtágban levő vizet megláttam. Ugyanis a Körös vize üledékes, tejeskávé színű volt , a holtmederben hömpölygő víz pedig teljesen áttetsző, víztiszta. A nálam levő kiskamerával készítettem is gyorsan erről egy rövid filmet . A víz megtisztulásáért az a mindössze nagyjából 30 méter széles sűrű nádasos, sásos rész a felelős amin a beérkező Körös víz szétterülve áthalad. A nád tövéről lelógó gyökérbolyhok és maga sűrű nádas is tökéletesen átszűri a rajta áthaladó üledékes vizet. Ami  azzal jár , hogy az a rész sajnos erősen töltődik és áradásról, áradásra magasabb lesz a talajszintje. Ez egy természetes folyamat, az eutrofizáció része. A gond az , hogy ezt  a folyamatot az ember a folyamszabályozásokkal jelentősen felgyorsította.

A bejegyzés trackback címe:

https://korosokvideke.blog.hu/api/trackback/id/tr2315474386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cselaxi 2020.02.17. 09:51:35

A műholdakról minden látszik. Ezt tudja (majdnem) mindenki. Ennek ellenére csökkennek a nádasok. Következmény???
süti beállítások módosítása