Barangolások a Körösök mentén . Nem csak horgászoknak.

Körösök Vidéke

Körösök Vidéke

Klíma para a Körösök völgyében

2019. november 30. - smud

Az utóbbi hónapokban fellángolt klíma pánik futótűzként terjedt tova a világon. Főleg a fiatalok által szervezett megmozdulások, demonstrációk, és egyéb megnyilvánulási formák kezdenek teret nyerni a világ fejlett államaiban. A sok klíma veszélyhelyzetet hirdető emberrel szemben azonban még most is sok a szkeptikus. Itt nálunk vidéken az emberek nagy részét, a napi gondjaik megoldása annyira leköti, hogy hozzájuk nem ér el a nagyvárosi tüntetések zaja és mondanivalója. Pedig itt a végeken kellene  a leghangosabbnak lenni, ugyanis itt vannak a klímaváltozásnak a legszembetűnőbb jelei. Én úgy gondolom, hogy a klímaváltozás és annak hatása már nem kopogtat a Körösök partján , hanem berúgta  az ajtót.

 

vagott.jpg

Előre bocsájtom, hogy amiről most írok azok az én szubjektív megfigyeléseimen alapul, nem idézek és nem hivatkozok tudományos munkákra, de tudom, hogy  a témában sok kutatás van folyamatban és nagyjából egyeznek az én véleményemmel. Mire is gondolok akkor amikor a legszembetűnőbb jelekről beszélek? Nézzük csak sorjában néhányat.

A Körösök partját közel 30 éve járva, felfigyeltem néhány olyan változásra, ami nagyon gyors és drasztikus. A táj ökológiája természetesen mindig változik, azonban ezek ezer évet, vagy még annál is hosszabb időszakokat kéne felöleljenek. Azonban 30 év alatt annyi minden változott a Körös menti élővilágban elképesztően gyorsan, hogy ez szerintem egyértelműen a klíma  változására utal.

Melegebb égövi fajok gyors, invázió szerű megjelenése például látványos jel. A teljesség igénye nélkül , csak pár fajt kiemelve:

Megjelent több olyan növény is a Körösök mentén, amit évtizedekkel ezelőtt még hírből sem ismertünk.. Ilyen például a kiirthatatlan és rendkívül agresszívan szaporodó gyalogakác (Amorpha fruticosa). A hullámtéri rétek szinte teljesen eltűntek, vagy eltűnőben vannak miatta. Még a rendszeres legeltetést is igen jól tolerálja. Teljesen megváltoztatta a hullámterek tájképét pár évtized alatt. A hűvösebb, nedvesebb klímát kedvelő őshonos fűzfélék eltűnőben vannak a Körös mellől. Csak öreg példányok vannak jelen a hullámtérben. A fiatal fák és a magoncok teljesen hiányoznak. Több generáció kiesett a füzek populációjából. A Körös-Maros Nemzeti Park ugyan próbál telepítésekkel, ültetvényekkel ezen úrrá lenni, de természetes szaporulata a fűz fajoknak a hullámtéren elenyésző ( évek óta nem láttam egyet se pedig keresem )

Úszó kagylótutaj (Pistia stratiotes) : Ez egy kifejezetten meleg égövi növény. Akváriumokból , dísztavakból szabadult ki. Az élővíz csatornán Békéscsaba környékén , melegebb nyarakon  tömegesen jelenik meg és teljes  szélességben lefedi azt . Elzárva a fényt a víz alatti élővilágtól. Hamarosan várom megjelenését  a Körös többi vízrendszerében is.kagylot_1.jpgKagylótutaj invázió az élővíz csatornán

Az amerikai lepkekabóca (Metcalfa pruinosa): pár éve  jelent meg a Körösök hullámterén. Ez, az Amerika déli államaiból ide importált rovar, először a dél európai államokban talált új otthonra . Azonban mára Magyarországon is inváziós populációt alkot . A Körösök hullámterén tömegesen fordul elő, elsősorban  a gyalogakácon .lepkekaboca_7.JPGAmerikai lepkekabóca. Nyáron fehérlik tőle a hullámtér

Az inváziós poloskafajok:  Őket nem kell szerintem bemutatni senkinek. Mindenhol ott vannak, mosott száradó ruhákat is beleértve, ahol az átlag ember először találkozhat vele. De a Körösök mentén szinte minden féle  növényen előfordul, ellenségéről , ragadozójáról nem tudok, soha nem láttam, hogy bármi is valaha fogyasztotta volna .

Ezt a pár fajt azért emeltem ki, mert ezeknek a megjelenése mindenki számára könnyen észrevehető és inváziójukhoz nem fér kétség.

Az inváziós fajok megjelenése mellett a legszembetűnőbb változás az állatok viselkedésének megváltozása. Elsősorban  a madaraké. Pár évtizede elképzelhetetlen volt számomra , hogy gázló madarakkal találkozzak a havas , téli Körösi tájakon. Az elmúlt években  azonban csapatosan telelnek át nálunk kócsagok, gémek .  Itt maradnak az egerészölyvek , amik régen lehúzódtak délebbre , és nem jönnek a téli skandináv vendégek, a gatyás ölyvek. Évről évre kevesebbet látok belőlük.

Van viszont helyette kárókatona. De nem az itt fészkelő pár ezres állomány , hanem az északi tengerekről ide vándorló tízezrek  amik óriási károkat okoznak. Ezek az északról érkező példányok, régen pár hét itt tartózkodás után tovább álltak. Lehúzódtak az Adriai tengerre. Azonban mostanában nagy csapatokban telelnek át.  A télen jégpáncél nélkül maradó sekély folyóink, holtágaink ideális terepek a számukra a pusztításhoz. A magyar halfauna nincs felkészülve rájuk.78157853_440061953591233_6152103389489528832_n.jpgÁttelelő kormorán falka a Dunán. A tengerre fejlesztett képességeikkel itt képesek óriási pusztítást okozni, különösen zárt vizeken. Fotó Simon Ferenc

Ha már halfauna. A két gazdasági okból, dél Ázsiából betelepített halfajunk a busa és az amur  közül a busa  az utóbbi években természetes körülmények közt is szaporodni  kezdett.  Mivel a szaporodási körülményeihez igazodott a klíma , ezért élt is a lehetőséggel és millió ivadékkal látja el a Körösök és a Tisza vízrendszerét. Ha nem lépünk fel ellene, pár év múlva az észak amerikai folyók sorsára jutnak a vizeink. Minden más halfajt ki fognak szorítani.  Mivel kizárólag planktonevők, egyszerűen a nagy tömegük, mennyiségük és óriási táplálék igényük miatt el fogják enni az egyéb ivadékok elől a planktont. Ennek jelei már mutatkoznak is szerintem. Az őszi kristálytiszta, planktonmentes Körös vizet szerintem nekik köszönhetjük, de bár csak tévednék.

dscf9863_1.JPGPlankton szürcsölő busaraj. Augusztusban ezrével voltak a Hármas Körös felszínén.

A klíma válság tehát elért minket. Most amikor ezt a cikket gépelem, november vége van. Az ibolyák virágzanak, a barackfákon a rügyek vízzel teltek. A fűzfákon még rajta a nyári lombozat, ami az őszi fagyok hiányában nem tudott lehullni eddig. A kertben üde zöld a petrezselyem , a sóska és a kakukkfű.  Sőt a kimondottam mediterrán fűszernövény az oregánó is zöldell.  De miért is ne tenné, a múlt héten még  18 fokot is mértek. Láttam még  pár napja párzó szitakötőket, legyek, szúnyogok, repülő rovarok mindenütt. A vizekben a küszök nagy csapatokban még a felszínen vannak.Mindezek november végén!!!

Ez nem pár napos melegfront hatása, hanem a  2-3 hónapos folyamatosan meleg őszi időnek köszönhető, és az ősz  tavaly is hasonló volt …. A probléma itt van, nem holnap fog elérni minket hanem már elért tegnap.  Vagy cselekszünk, vagy végérvényesen megváltozik a körülöttünk lévő világ, amiben nem biztos, hogy lesz helyünk. Ezek a változások még  nem, vagy csak részben  érintenek minket embereket közvetlenül.  Az ökoszisztémát veszélyeztetik. Attól viszont a Jóisten kíméljen meg minket , hogy az összeomoljon.

A bejegyzés trackback címe:

https://korosokvideke.blog.hu/api/trackback/id/tr6515331712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bölcsbagoly 2019.12.01. 13:09:30

Cenzúrázol, cenzúrázol?

smud 2019.12.01. 14:09:17

@bölcsbagoly: igen mert teljesen értelmezhetetlen volt amit írtál. A Körös szóban mindkét ö rövid. Sehol nem szerepel hosszúval a szövegben. A többi megnyílvánulásodat meg nem tudtam értelmezni.

humorpalanta 2019.12.01. 14:35:33

Ha szabad azt mondanom, szerintem a legnagyobb probléma itthon a környezetvédelem és vízgazdálkodás teljes hiánya. Nem arra gondolok, hogy az ezen a területen dolgozók ne tennének meg minden tőlük telhetőt, arra gondolok, hogy nincs az országnak igazi terve rá, nincsenek beruházások a védelemre, fejlődésre, ha van is valami, csak ad hoc, nem összetett.
Évente százmilliárdokat kellene ráfordítani a vizeink és környezetük fejlesztésére, szabályozására, de igazából semmi nem történik. Tökéletes példája a Balaton, aminek a partjait módszeresen romboljuk és tesszük tönkre a tavat.

smud 2019.12.01. 14:53:57

@humorpalanta: igen ezzel egyetértek. Nem tértem ki rá de valóban így van

bölcsbagoly 2019.12.01. 15:57:52

@smud: nem érdekel a finnugrászok értelmezése, mikor senki sem ejti rövid ővel a szót!
Mit nem értesz a klímahiszti kifejezésem? Mióta ember él a Földön, módosítja a környezetét ahogy a többi élőlény és ezt teszi, melyik milyen mértékben - csak az emberek egy részen (a magadfélék!), nyafognak miatta, csak éppen élvezik az eredményeit!Görögdinnyék vagytok, kívül zöldre festett vörösök
Amúgy, természetszerető biológus vagyok! Csak éppen - veletek ellentétben - ismerem ios természetet, az evolúciót s nem konjunktúra lovag (Grétácskátok táborából). .

smud 2019.12.01. 16:50:25

@bölcsbagoly: Tudod itt nálunk a körösök mentén van egy mondás. Már a gyerekek is ismerik. Körös csak a bolondoknak Kőrös. Senki nem ejti hosszú Ő-vel. De leszarom te hogy ejted tőlem hosszú Á val is ejtheted. A véleményed meg érdekes. Szerintem pont annyira vagy te biológus mint amennyire én orvos. Valószínű természetszereteted és ismereteid kizárólag a MINECRAFT-ra korlátozódnak. A természet kicsit több , nagyobb és komolyabb rendszer mint a harmadik emeleti szobádban az ablakban lévő muskátli amit anyukád locsolgat neked. Bár az sem egyszerű ha közelebbről megvizsgálod.Merülj el a kis fantáziavilágodba, és mondogasd magadnak még sokszor , hogy szép és okos vagyok. Szükséged van rá. Előbb vagy utóbb elfogod hinni magadnak és utána jobban leszel

bölcsbagoly 2019.12.01. 16:56:21

A környezetvédő és klímahisztivel az a probléma, hogy hívei csak emberi léptékkel (időszámításban) képesek gondolkodni, miközben a természet a geológiai időben! Mióta világ a világ, illetve élet van a Földön, folyik a harc az élőlények és kártokozóik közt s végül mindig egyensúly jön létre köztük. Csak ezt az embernek nincs ideje kivárni és beavatkozik, több kárt éve mint hasznot. Mindig is kihaltak fajok, mindig is változott az ökoszisztéma összetétele, hiszen az a földrajzi körülményektől függ s az utóbbi változik, az az előbbiét is magával hozza.
A félreértés oka többek közt egy evolúciós fogalom félreértelmezése - illetve helytelen értelmezése - okozza. Az adaptációról vagyis alkalmazkodásról van szó.
Ez ugyanis egy szándákos cselekvést sugall az élőlények részéről a megváltozott viszonyok átélésével kapcsolatban. Miközben ilyen szándékos, sőt tudatos cselekvésre csak az ember és nagyon kevés állat képes! Az utóbbi a legintelligensebb fajok révén.
Az amit alkalmazkodásként nevez a köznyelv, az nem egyéb mint a populáció egyes mutáció és változékonyság révén megváltozott tűrőképességű egyedeinek a beilleszkedési lehetősége az új környezeti feltételek közé!
Nem AKARNAK, hanem KÉPESEK rá!
A napjainkban veszélyeztetett, kihalóban lévő fajok meg nem képesek! Ennek bizonyítéka, hogy a metropolisok élővilága is folyamatosan növekszik, mivel egy sor élőlény képes beilleszkedni a házak/utcák /betonsivatagok által képzett új élőhelyek világába is. A kihalók meg az addigi saját környezetük változásait sem tudják elviselni. Miért nem alkalmazkodnak hozzá? Mert nem képesek rá, genetikai plaszticitásuk romlása/hiánya következtében!
Ezt kellene megérteniük a fanatikus, dogmatikus zöldeknek!

bölcsbagoly 2019.12.01. 17:10:34

@smud: tudod, csak 28 évig éltem az egyik Kőrös --parti városban! Soha senki sem ejtette rövid ő-vel, bár kényszerből legfeljebb azzal írta!
Tipikus görögdinnye érveléssel jössz, a vitatárs személyt támadod s nem azt amit ír!
Amúgy, a minap olvastam, hogy a köpűlyözés helyett a köpölyözést ajánlja a finnugrász helyesírás!
Miközben, köpű szavunk van (amire a kopűlyüzésnél használt üvegpoharak alakja is utal!), köpö meg nincs! DE hát, ugyebár kell hasonlítson/megfeleljen az Ural vidékiek nyelveinek, nemde?
S hány más kettős vagy hosszú/rövid hangzóval játsszák el ezt finnugrászatból élő nyelvészeink! S te meg amilyen okos vagy, hasra esel előttük!

G.Tibor 2019.12.01. 17:45:00

@bölcsbagoly:
Hogy jön ide a nyelvészet? Pláne a finnugor téma? Igenis az Körös, még akkor is, ha maga dafke is helytelenül írja, hogy provokálhasson.
A természetvédelem független az evolúciós folyamatoktól. Ez kb. ugyanolyan hozzáállás, mintha szándékosan nem vigyáznék a földön szaladgáló rovarokra, mert az őzcsorda is eltapossa őket - ez a természet rendje. Igen, de az ember intelligenciával megáldott élőlény, és ennél fogva megteheti, hogy vigyáz a környezetére. Ha azt látja, hogy káros folyamatok zajlanak, kötelessége beavatkozni. Például vad túlszaporulat esetén a vadászati tevékenység.

smud 2019.12.01. 17:52:54

@bölcsbagoly: erre a hosszú-rövid Ő kérdésre nem tudok mást mondani csak azt amit leírtam. Itt senki nem használja hosszú Ő-vel. Ezt zárjuk le. Nyelvészeti ismerteim bevallom férfiasan , hiányosak és kívül esnek érdeklődési körömön. Az evolúciós érvelésed már érdekesebb. A legújabb kutatások pont azt igyekeznek bizonyítani, hogy az egyed életében bekövetkezett alkalmazkodás a pillanatnyi környezet változásokhoz rögződik-e genetikusan. A szerzett képességek rögződnek -e genetikusan. Több tanulmány is azt feltételezi, hogy igen. Ebben az esetben átértelmeződik a mutációs evolúció elmélete. Az urbanizációs élettérhez való alkalmazkodás tévút. Ha kivonjuk belőlle az embert az az ökológiai rendszer összeomlik. Nem önfenntartó, az ember tartja fent. A cikkben amit írtam , és amiért betámadtál, politikai felhanggal, csupán arra szerettem volna felhíni a figyelmet , hogy a klíma változás teret nyitott eddig nem honos fajoknak az élettér szerzéshez. Ami eddig is megvolt csak nem 30 év alatt illeszkedtek be az adott ökológiai rendszerbe a jövevény fajok, hanem több ezer vagy tízezer év kellett hozzá. Ezek a folyamatok felgyorsultak. Ez sajnos nem növeli, hanem jelentősen csökkenti a biodiverzitást. Pl a gyalogakác kérdés nagyon súlyos probléma , A vizenyős rétek specifikus fajgazdagságát 30 év alatt kiirtotta a gyalogakác. Mivel, véleményem szerint a meleg hőhullámos nyarak a gyalogakác szaporodását jelentősen felerősítették.. Gradáció lépett fel. elképesztő méretekben foglal teret. Egyszerűen elfoglalta vizes réteket és a fényt a gyeptársulásoktól elzárta, elérhetetlenné téve számukra az asszimilációt. Márpedig ezek specifikus növénytársulások voltak. száraz réteken nem tudnak létrejönni. Úgyhogy lehet hisztinek nevezni, de én nem érzem annak.

bölcsbagoly 2019.12.01. 17:55:30

@G.Tibor:
1. Nem a nyelvészek csinálják a nyelvet, hanem a nép amelyik beszéli! Nálunk ez fordítva van, 150 éve!
Mi lenne ha megpróbálnád úgy kiejteni, ahogy szerinted helyesen van írva?
2. A természetvédelem nem lehet független a természettől! Az élő természet viszont az evolúció révén jött létre. Mi is.
Vad túlszaporulat csak az emberi tevékenység következtében jöhet létre, ha a vadászat kiirtja a "konkurenciát", vagyis a ragadozókat!
Fordítva ülsz a bilin, csak szóltam!

bölcsbagoly 2019.12.01. 18:16:08

@smud: nehogy azt mondd már , hogy nem sérti a fületek a rövid ős változat. Csak megszoktátok, hogy hosszan ejtitek, de röviden írjátok s ez már fel sem tűnik nektek. van ilyen....
A legújabb marhaság az epigenitika, ami azt állítja amit írsz! de attól mert "modern" még nem igaz!
Szerzett tulajdonságot ugyanis nem lehet átörökíteni! Egy fitneszező/testépítő egyénnek sem születik alapból izompacsirta gyereke, ahogy egy tudósnak sem eleve tudós utóda! A tehetség, a hajlamok azok amik átörökíthetőek.
Látom, nem fogtad fel, hogy mit írtam! A környezetváltozás - függetlenül az okától - idővel helyre áll, a lávamezők, vulkáni hamuval borított táj, földrengés/tenger pusztította táj, erdő/szavannatűz pusztítás, stb. nyomai is, csak idő kell hozzá, s az embernek rendszerint nincs ideje/türelme ezt kivárni! A z óceáni atollok ahol az atomhatalmak az 50-es években a kisérleteiket végezték mára már teljesen regenerálódtak, persze nem kötelezően az eredeti élővilággal. A Kis-Krakatoának sem keleltt több a benépesedéséhez, de a legmérgezőbb medőhányóink is benépesülnek oylan növényekkel, majd állatokkal amelyek elviselik ezt a környezetet, ahogy Csernobil környéke is egy vadparadicsom lett alig 30 év alatt! Kalifornia erdőségei szinte évente leégnek, ahogy Amazóniai is, s mégis rövid idő alatt regenerálódnak, mig a zöldek végig visitják!
A tengerpartok tele vannak elsüllyedt városok, épitmények romjaival, ugyanakkor máshol meg tengeri üledékek emelkednek ki a vízből. 20 millió éve a mai Mo területe tenger volt, majd kiédesedett, feltöltődött s 5 millió éve szárazulat. A Balaton, s a Duna, de a Kárpátok/Alpok sem voltak mindig, stb, sztb. Ezt meg kellene érteni/tudni!

smud 2019.12.01. 18:26:48

@bölcsbagoly:Nekem a hosszú Ő sérti a fülem. Ahogy a mondás is mondja nálunk a körös, csak a bolondoknak kőrös. Élő beszédben soha nem hallottam még hosszú Ő vel. Mást erről mondani nem tudok. A epigenetika a egy új tudomány ág. erősen kisarkítottad a testépítős hasonlattal. A többi amit állítasz meg evidencia. de sajnos nem érted mag amit mondok nem a változás a lényeg hanem az időintervallum. A 30 éves változásokhoz nem tud alkalmazkodni a környezet. az alpik kiemelkedése kb 100 milló éves folyamat

G.Tibor 2019.12.01. 18:29:25

@bölcsbagoly:
1. Egyetértek. A nyelv változik, alkalmazkodik, annak is van evolúciója. És ha valamit, sokan hadználnak rosszul, annyira, hogy már szinte az lesz az általános, akkor fejet kell hajtani, és elfogadni. De! A nyelvtudomány kötelessége, hogy megtegyen mindent a rossz berögződés ellen.

2. Részigazság. Az embernek az intelligenciája révén megvan az eszköze, hogy megállítsa a káros folyamatokat.

+1. Hagyjuk ezt a személyeskedő hangnemet, kérem.

bölcsbagoly 2019.12.01. 18:39:04

@G.Tibor:
1. Igen az lenne, de a finnugor nyelvtudomány csak a saját létezését szeretné bebetonozni. Vita nincs ellenérvek, cáfolat nélkül. Ez nem személyeskedés
2.Nem kell túlbecsülni az emberi intelligencia hatékonyságát, főleg természet erőivel szemben. Amúgy is az intelligencia arról ismerszik meg, hogy felismeri a határait és korlátait a saját lehetőségeinek!

bölcsbagoly 2019.12.01. 18:57:02

@smud: Én meg hallottam, pl. Erdélyben senki sem ejti röviddel s erdélyi íróink/költőink nyelve a példa rá, hogy mennyire jobban megőrződött.
Az epigenetika sem nem új, sem nem tudomány! Evolúció kutató vagyok, s tudom.
A alpi orogenezis egy folyamat, mai európai felgyűrődött hegységei (Alpok, Pirineusok, Kárpátok) aránylag fiatalok, a röghegységek korához képest.

G.Tibor 2019.12.01. 19:10:48

@bölcsbagoly:
Ismerek olyan gyakorló nyelvészt, aki minden évben arra biztatja az aktuális tanítványait, hogy döntsék meg a finnugor nyelvelméletet. A tudomány sajátja az örök kétkedés. Tévhit a bebetonozás. Ha maga biológus, akkor ezzel egyetért. A nyelvtudomány is így működik.

Ha valóban az lenne az intelligencia, amit maga mond, még a paleolitikum szintjét sem értük volna el.

Igenis szükséges beavatkozni. Főleg, ha mohó emberi tényező vezetett idáig.

Az ausztrálok még arra is képesek voltak, hogy nem engedték kikötni az idegen csigafajokkal "fertőzött" teherhajót. És ott nem invázióról beszélünk, csak pár tucat egyedről.

index.hu/mindekozben/poszt/2019/10/25/potyautas_csigak_miatt_forditottak_vissza_50_millio_dollarnyi_mercedest_az_ausztralok/

Lehetne tőlük tanulni.

bölcsbagoly 2019.12.01. 19:20:37

@G.Tibor: Nem kell lebecsülni a paleolitikum emberének az intelligenciáját! Kérdés, hogy hány mai zseni tudnak megélni olyan körülmények közt mint ők!
Ausztrália sziget lévén, könnyű ellenőrizni, hogy mi akar bejönni/mit hoznak be! Hogy ellenőrzöd a teherforgalmat/kereskedelmet a Schengen övezeten belül, határok nélkül?

G.Tibor 2019.12.01. 19:30:05

@bölcsbagoly:
Csúsztatás mindkét válasza. Nem becsülöm le, próbálja meg újraolvasás után értelmezni a mondatom! Az adott technológiai szintre utaltam.
Az ausztrál példával pedig arra céloztam, hogy tenni kell az invazív fajok elterjedése ellen.

Viszont feltételezem, hogy maga szándékosan ferdít és provokál a látszat tudatlanságával, úgyhogy ebben nem vagyok partner.

bölcsbagoly 2019.12.01. 19:39:35

@G.Tibor: ja, ki is személyeskedik érvek helyett? Jóember, ja csak vízi és légi úton lehet bármit bevinni Ausztráliába, az miért nehezebb mint hozzánk egy bármilyen szállitmánnyal?
A technológiai szinthez csak a létrehozáshoz kell magasabb intelligencia, a használatához már nem! Lásd a kütyüjüket nyomogatók millióit!

humorpalanta 2019.12.01. 21:09:05

Srácok, ti most tényleg leálltok vitatkozni egy fizetett troll-lal?
Nem érdemes.
Biológus, orvos, történész, politológus, közgazdász, minden egyszerre. Csak meg kell nézni a profilt.

mortullus 2019.12.02. 09:38:47

Az ott élők sosem mondják, sosem írják hosszú ő-vel a Köröst. Ezt azok szokták, akik az ország másik felében élnek, és sosem jártak a még a Körösök vidékén. Az meg nem érdekel, hogy Erdélyben hogy hívják ezt a folyót, nálunk így őrződött meg, oszt jó napot. :)

Bobby Newmark 2019.12.02. 10:21:46

Csak annyit tennék hozzá ehhez a magasröptű társalgáshoz, hogy nincs olyan, hogy finnugor nyelvészet. Egy nyelvészet van, AZ a tudomány amit az egész világ elismer. Az, hogy ez sérti a kis elbaszott hülyeségekkel megtömött nemzetiszínű lelkedet, az már a te problémád. Ellenben legalább tök jól indikálja az intelligenciát és a tájékozottságot.

steery 2019.12.02. 11:30:37

Amik kimaradtak a cikkből: Eltűnőben vannak a fecskék. Nem nagyon látni manapság csigákat, lepkéket, legyeket, békákat, gyíkokat, kígyókat. Viszont rengeteg a városban a galamb, veréb és feketerigó, illetve a katicabogár invazív fajtája. A szúnyogok populációja erősen ingadozik. A sünök, gólyák, ragadozó madarak beköltöztek a városba. A sok szúnyoghálónak köszönhetően erőre kaptak az olyan kis méretű rovarok, amik átférnek a szúnyogháló lyukain és így elérik a finom falatokat a lakásokban.

McKinney 2019.12.02. 11:36:56

@bölcsbagoly: te agyhalott bunderfasz teeee...
vedd le már azt a híg fossal töltött bőrgolyót a nyakadról, úgy jobban beférsz putyinseggébe te genetikai hulladék.

Vödör1 2019.12.02. 12:40:14

@humorpalanta: ja, egy elmebeteg. Kíváncsi lennek az ilyennek a családjára, vajon hogy viselik, vagy a családi összejövetelek előtt begyógyszerezik?

calvin&hobbes 2019.12.02. 12:49:37

lol a már a dédszüleim is (akik akkor még Endrőd környéken nőttek fel a Hármas-Körös partján) rövid ö-vel mondták a Köröst… Nyilván ők mondták rosszul, meg az összes többi család a faluban, beleértve a családi felmenőket is....

bölcsbagoly 2019.12.02. 13:54:09

Na saz indexes ballibsi troll banda! S támadásba lendültek, a körösözők, a gréta-hivek, a minden másként gondolkodót gyalázók.
steery legalább a témához is szól:
- a madaraknak táplálék kell s ha kiirtjuk a szunyogokat, legyeket, nincs háztáji állazttartás, akkor nincs mit egyenek;
- a rovarok nem viselik el , ahogy a csigák, békák, stb. sem a rovarírtó és más növényvédőszereket;
- semmi baj ha beköltöznek a városba egyes fajok (van ahol a varánuszok, sőt a vizilovak járnak be!)., a fecske nem tud gilisztával meglenni mint a feketerígó.

mortullus 2019.12.03. 11:24:36

@bölcsbagoly: Ajánlom figyelmedbe ezt a verset. Végig Körösnek írja a költő, mindekettőt röviden.

www.szozat.org/index.php/lira/tartalom/1674-erdelyi-jozsef-fekete-koros

bölcsbagoly 2019.12.03. 11:49:00

@mortullus: jellemzően, nem hallja a fül, hogy mit ír a kéz! Mondja már meg valaki az itt nyelvészkedők közöl, hogy mi a fenét is jelent a körös szó? Kőrisfa, kőrisbogár, stb. van, kör is van, de mitől körös?
A beszédnek értelme kell legyen, a szavak kell utaljanak a mondat értelmére, de itt mire utal a körös?
Az értelmező szótár csak a körös-körül, körös (céltábla) találatra ad magyarázatot.
A kőrös-t tájszónak nevezi.

Topper Harley 2019.12.07. 19:33:00

@bölcsbagoly: Igen ti postát pÓstának, és körutat kŐrútnak mondjátok. Ne akard már az ország 90%-át megtanítani magyarul. Majdnem rohamot kaptam amikor a buszon bemondta a géphang: "Következő megálló: KŐrösladány téglagyár" :D

smud 2019.12.10. 06:44:30

@bölcsbagoly: fogadd már el hogy, rajtad kívül elenyészően kevesen mondják hosszú ő vel. Nem is értem miért okoz ez neked ilyen fusztrációt. Engedd már ezt el.

smud 2019.12.10. 06:55:52

amúgy mi ez a finugorul beszélni? Olyan ostobaságokat irogatsz hogy az már fáj. Megnéztem a profilod .Jókat nevettem. Nem vagy nyelvész az biztos. Biológus se vagy az is biztos. Közgaszdáaznak állítod be magad, de alap dolgokkal se vagy tisztába. kb 20 blogból ki vagy tiltva okoskodás miatt..Bölcs se vagy ..szerintem az okos bagoly jobb nick lenne neked

Szegediszomelijé 2019.12.19. 21:32:20

@bölcsbagoly: A Te evolóciód a fafejűségig tartott...

yerico1 2020.01.15. 11:30:55

@bölcsbagoly: Tudod, kÖrös partján születtem, nőttem fel, a Hármas-Körös partján, a folyó a házunktól 100 méterre folyik. Csakhogy soha senki nem mondta hosszú Ővel. Se a dédszüleim, se a nagyszüleim, se a szüleim. Igen, biztosan sokan mondják hosszú Ővel, ahogy nagyanyám is mindig Szögedébe utazott röggenre, a másik meg hetfűn kezdte az új hetet, a zöld az ződ volt, a bolt meg bót. Oszt akkor mi van? Tájszólás? Legyen. De akkor sem érdekel, ha kis faszkapalok meg akarják nekem magyarázni, hogy miért is helytelen az, ami helyes.
süti beállítások módosítása