Barangolások a Körösök mentén . Nem csak horgászoknak.

Körösök Vidéke

Körösök Vidéke

Júniusi hírek a Körösök partjáról.

2019. július 23. - smud

 

 

A Körösök életében a nyár eleji és a május végi időszak mindíg kardinális kérdés. Az ebben az időszakban történő események sokszor évekre kihatással vannak a Körösök élővilágára.    Egy esős, áradásos június vízbősége , olyan szinten reprodukálhatja a Körösök vízi élővilágát amiből ha fogalmazhatok így évekig elvegetál. Sajnos az utóbbi években ebben az időszakban  nem volt tartós áradás. Utoljára 2010-ben fordult elő, már nem reménykedtem abban , hogy valaha előfordulhat újra ilyen ideális időszak.  De jött az idei június, és rácáfolt pesszimizmusomra.  A történtek hosszú távon kihatással lesznek , és jelentősen befolyásolják az élővilág állapotát az elkövetkező években a Körösök vizeiben. Sajnos a jóhoz sokszor társul a rossz is. Nem csak pozitív hozadéka van ennek az időszaknak. Kezdjük a jó dolgokkal.

Az ívás!

A május végi és a június eleji csapadékok megtették hatásukat, A vízgyűjtőn elnyújtva több hét alatt 300-500mm eső esett. Itt a hangsúly az elnyújtva szón van. Ez lényeges dolog mert nem egyszerre zúdult le a vízmennyiség hanem hetek alatt folyamatosan, magas vízszintet okozva.  Ráadásul a hűvös, időt egy csapásra felváltotta  a meleg nyárias időjárás. A Körösök vize 13-16 fokos volt, de  a kiöntéseken  21-24 fokra melegedett a víz szinte órák alatt. Kicsalva az ívásra készülő pontyokat. A füves kiöntéseket ellepték az ívó halak. Akár hiszi a kedves olvasó akár nem az ívó pontyokat sokszor a partról segítettük vissza a vízbe.  Sok helyen szabad szemmel is látható volt az ikraszőnyeg. Ebben a pár napban a KHESZ halőrei éjjel nappal a gátakat járták, és őrizték az ívó állományt.

Innentől kezdve már csak imáink meghallgattatásában bíztunk, hogy kibírja az áradás még 7-10 napig az ikrák keléséig. De szerencsére nem , hogy apadt , hanem még rááradt a körös, és stabilan 2-3 héten át elöntve tartotta a  réteket , ívóhelyeket. Valamint a víz visszahúzódása is lassan történt meg és ezáltal az ivadékok biztonságosan vissza tudtak húzódni a mélyebb belső holtágakba és a körösbe. Elenyésző mennyiségben rekedtek kint halak. De amit lehetett mentettünk.

Az halak ívásával egyidőben a szúnyogok is letették névjegyüket. Régen nem látott szúnyog invázió vette kezdetét.  A  kiöntéseket járva a ponty ivadékok kelését figyelve feltűnt , hogy napról napra több a szúnyoglárva is. Pár nap alatt volt olyan rész ahol négyzetméterenként 1000 darab felett számoltam, becsültem. Éreztem baj lesz. Eltelt egy két hét is baj is lett . Gyomaendrődön gyakorlatilag nappal sem lehetett a szabadban tartózkodni a vérszívóktól. Június közepén az irtások megkezdésekor, annyi volt a szúnyog, hogy nappal, a tűző napon megállva is tömegével lepték el a lábam.

De ez csak nekünk rossz melegvérűeknek. A kikelő halivadékoknak és ebihalaknak amiből szintén inváziós mennyiséget láttam, elsődleges és elsőrangú táplálék a szúnyoglárva. A csónakomból kimert a vizet ami tele volt lárvákkal , szinte  fekete volt tőle, pihranja módjára rohanták meg a Körösben a küszök és a meghatározhatatlan fajtájú egyéb halivadékok.

Július első heteiben kishálóval eredtem az ivadékok nyomában. Jelentem jól vannak, szépen nőnek és rengeteg van belőlük az ártérben. Zömében ponty , de sok a kárász is , valamint találtam sok csíkhalat, ebihalat, illetve gőtéket. A sok víz sok hal , illetve sok vízi élőlény. A Belső holtágak ,kubikok tele vannak vízzel, ahol van idejük és életterük felnőni. Reméljük egy őszi áradással kitalálnak a folyóba.

 

Eddig tartottak a jó hírek. Két dolog is történt , illetve az egyik pont , hogy nem történt, ami aggasztó lehet a jövőre nézve.

A Kérészrajzás….

Egyedi és ritka rovarunk a tiszavirág rajzása a Hármas -Körösökön évről évre egyre gyengébb. Tavaly még láttam repülő rajokat, de az idén minden nap kint voltam a vízparton a megfelelő időben, közel30 napon kersztül és mindösszesen 6 darabot láttam.  Vigasztaló dolog , hogy a Kettős-Körösön igen szép rajzás volt, de a Hármas Körösök felvizéről eltűnőben van ez a csodálatos élőlény. Aminek következményei messze kihatnak, hiszen több halfajtának is elsődleges tápláléka a lárvája. Ennek, a ritkulásnak az okait a megfelelő szerveknek kéne feltárni amíg nem késő.

racz_ricjard.jpgFotó :Rácz Richárd

A Hortobágy Berettyó állapota

Pontosan megismétlődött a 2010-es történet. A júniusi áradás miatt a Hármas Körös a Hortobágy  Berettyó vizét visszaduzzasztotta és  egy ökológiai katasztrófát idézett elő. A pangó Hortobágy Berettyón magas víznél elöntött réteken, legelőkön berohadó lekaszálatlan növényzet illetve egyéb okok miatt az oldott oxigén szintje  a vízben a kritikus alá esett napokra. Gyakorlatilag az az életforma, ami a vízből nyeri az oxigént az az adott szakaszokon elpusztult. Halak, rákok, kagylók tetemeitől volt fehér a partszegély.  A víz szaga pedig penetráns volt napokig. Szerencsére a halak egy része ki tudott még menekülni a Körösbe . Szemmel látható módon, rajokban vonultak a Hortobágy Berettyó torkolatán keresztül a friss vizet hozó Hármas Körösbe napokig. A szennyes áradat végig vonult a Hármas -Körös alsó szakaszán ott is kisebb pusztulást okozva. Azonban  Hortobágy Berettyó élővilágán mély nyomot hagyott a szennyeződés. Mivel ez visszatérő havaria helyzet, és már másodjára is  azonos körülmények közt fordult elő, érdemes lenne vele foglalkozni az illetékes szervezeteknek.

Ide kattintva drónfelvétel látható a pusztulásról.

Összegezve a dolgokat  a  2019-es júniusi áradások jelentősen befolyásolják az elkövetkező években a Körösök élővilágát. Ha ez a vízügyi helyzet megismétlődne mondjuk 3-4 évenként, véleményem szerint olyan természetes halbőséget okozna a Körösökön és mellékfolyóin ami feleslegessé tenné a mesterséges telepítéseket. A magas vízállással járó negatív folyamatokat pedig az illetékes szerveknek kéne kutatni, feltárni, hogy elejét lehessen venni az olyan katasztrófáknak mint a 2010-es , vagy az idei is a Hortobágy Berettyón.

A bejegyzés trackback címe:

https://korosokvideke.blog.hu/api/trackback/id/tr7714977066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása