Barangolások a Körösök mentén . Nem csak horgászoknak.

Körösök Vidéke

Körösök Vidéke

A Tiszavirág színi előadása a Körösökön

A kérészek tánca.

2019. május 24. - smud

Hamarosan elérkezik az általános iskolai ballagások ideje. Ami a nyár hivatalos kezdetét is jelenti a magyar családoknak. Nekem többet is jelent . Ugyanis ez az időpont egybe esik a Körösök és a Tisza vízrendszerének egy csodálatos jelenségével a kérészrajzással azaz a tiszavirágzással. Ezt az elképesztő jelenséget már közel 30 éve kísérem szoros figyelemmel. Minden alkalommal lenyűgöz. Egy jó, pár nap alatt lezajló, erős rajzás, olyan mint egy fergeteges színi előadás. Fő és mellékszereplőkkel. Drámával, humorral, tánccal, és elképesztő dramaturgiával. De ez csak a látvány , ami nem látszik az ennél sokkal komolyabb dolog. Valójában ez egy hatalmas küzdelem . Az élet küzdelme az életért… a Körösök ökológiájának egyedülálló harca a fennmaradásért. Egyedülállóságára mi sem nagyobb bizonyíték, hogy maga  Sir David Attenborough is forgatott róla egy filmet (ide kattintva látható) Gyomaendrődön. De mi is történik itt ebben a pár napban ilyenkor?

dscf9434.jpg

Először is nézzük a szereplőket. Kezdjük a főszereplővel. A tiszavirággal. Ami nem növény hanem egy szárnyas rovar. A tiszavirág (Palingenia longicauda) egy a Tisza és a mellékfolyóiban tömegesen élő védett rovar. Életciklusa egyedülállóan különleges. A peték amiket a nőstények a víz felszínére raknak a víz fajsúlyánál nagyobb  fajsúlyúak. Ezért egyből lesüllyednek az aljzatra. A kemény, márgás agyagba beágyazódnak és pár nap alatt kikelnek a lárvák. Amik ezek után 3 évig élnek a márgában. Tehát a tiszavirág nem éppen tiszavirág életű. Táplálékuk a vízben sodródó apró élőlények mikroorganizmusok. A harmadik év júniusában a lárvák feljönnek a felszínre tömegével és egyszerre, mintha egy karmester parancsára engedelmeskednének. A felszínen először a hímek jelennek meg , egy tökéletes  átalakulásnak hívott egyedülálló módon  átalakulnak pár perc alatt repülő rovarrá. A hímek megjelenése után a nőstények is megjelennek alig fél órán belül. Innentől kezdődik a rajzás. Ez az a formája ennek az élőlények amivel a hétköznapi ember is találkozik. 

dscf9479_1.jpg

Maga a  rajzás impozáns és  vehemens . Pár óra alatt lezajlik és mindösszesen két-három napon át tart intenzíven.  A kifejlett kérészeknek nincs táplálkozó szervük. A lárva kor három éve alatt felhalmozódott energiákat élik fel a szaporodás céljából 1-3 óra alatt. A nőstények a víz színén keringenek a hímek csoportosan támadják meg őket , olyan formát alkotva mint egy kinyíló virág. Ezért hívják tiszavirágnak. Sietniük kell mert rövid az idő.. A megtermékenyített nőstények a párzás után  mindig folyásnak felfelé repülnek, úgynevezett kompenzáló repülést hajtanak végre, ez azért fontos, mert muszáj oda rakniuk a petéket ahol ők is nevelkedtek,. Ugyanis  a lárvák, csak a kemény agyagos mederszakaszokon életképesek.

A többi szereplő:

Gyakorlatilag minden ami él és mozog a Körösparton és nem 100%-ban növényevő. Elképesztő az ami kérészrajzáskor zajlik. Az összes madárféle ami csak létezik a vízparton csoportosul ilyenkor. Az énekes madarak , rigók, verebek ,de még a harkályfélék is mulatságos burleszket mutatnak be  amint nem éppen fajpecifikus módon , reptében próbálják elkapni a nyüzsgő kérészeket. Nem egyszer láttam fekete rigót szerencsétlenkedni a körös felett , ami vízbe pottyanással végződött. Szerencsére minden baj nélkül. A fecskék és a kabasólymok, karvalyok repülő bemutatójáról nem is beszélve. Még a gémek , kócsagok is ott állnak a víz szélén . Jut nekik is bőven De ott vannak a nagy acsa szitakötők is százával ilyenkor,. A békák is a vízben vannak , mulatságos ahogy a szájukban a kérésszel próbálnak a folyásból kimenekülni a partra. Bár ilyenkor nem rájuk folyik a vadászat. Illetve természetesen jelen vannak  a halak. Az leírhatatlan ami ilyenkor a vízfelszínen folyik. A rajzás legelső jele az, hogy egyik pillanatról a másikra megtelik a víz teteje halakkal , locsognak, forognak fröcskölnek minden fele.  Kérész még sehol a  levegőben, de  a halak már javában vámolják a felszínre törő lárvákat. A kérésznek egyetlen fegyvere van ezekkel szemben. A szaporasága.

És, hogy mi is ennek a színjátéknak a lényege. Maga az életközösség fenntartása. A kérészlárvák fő táplálékbázisa a körösök élővilágának. A tápláléklánc nélkülözhetetlen láncszeme. Egy két kivétellel minden hal fogyassza a lárváit, egyes halféléknek mint például a kecsege szinte kizárólagos tápláléka.. Pótolhatatlan fehérje forrás . Rajzáskor pedig A tömegével megjelenő kérészek a madárvilág fióka nevelésnek fő fehérje bázisa. Az énekes madarak fiókái pár nap alatt degeszre eszik belőle magukat. Illetve ilyenkor is a halak fogyasszák belőlük  a legtöbbet. Könnyen hozzáférhető táplálékforrás ez ilyenkor. Ebben az időszakban szinte nem is lehet mással halat fogni. Még a több tíz kilós harcsák is habzsolják az elpusztult kérészeket éjjel  a víz tetején..

dscf9438.jpgElpusztult kérészek a Körösön.

Sajnos veszélyeztetett fajnak számít. Védett,és az élőhelye is védett. Mivel csak itt él a Kárpát medencében ami felelősségünk a faj fentmaradása. Élőhelyének a márgás szakaszoknak a pusztulása,  eliszapolódása miatt a folyamszabályozások hátrányos következményeként, nagyon megritkult állományuk az elmúlt száz évben. A mostani nagy rajzások nagysága  töredéke annak amit apáink láttak. Az utolsó hatalmas rajzást 1999 -ben láttam. A Körösnek nem látszott a túloldala a repülő rovaroktól. Ez nem csak afféle szófordulat. Tényleg így volt. A rajzás 4 napon  át tartott és már délben megjelentek tömegével a rajzó rovarok és egészen alkonyatig tele volt velük a levegő.  A mostani rajzások az elmúlt 10-15 évben, még az intenzívek se közelítik meg azt. Remélem, ez a ciklikus csoda mindezek ellenére még sokáig  megmarad és  előbb-utóbb újra látunk majd olyan rajzást amiben megtelik levegő  ezzel a repülő csodával, aminek hangja is olyan a millió repülő rovartól  mintha az ember feje belülről zúgna…

A bejegyzés trackback címe:

https://korosokvideke.blog.hu/api/trackback/id/tr7614854620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

opiman 2019.06.16. 15:19:18

Noha a Tisza partján lakom, a legszebb rajzást magam is a Körösön láttam, egészen pontosan a Fehér-Körös gyulavári szakaszán, a Tűsgátnál, idestova 20 évvel ezelőtt. (Pontos évszámra nem emlékszem, de nem lehetetlen, hogy pont a bejegyzésben említett 1999-es évben történt.) Késő délután volt, csak arrafelé csavarogtam, nézgelődtem, nem számítottam arra, hogy milyen csoda vár majd rám. Először csak egy-két kérész repülésére lettem figyelmes, majd percről-percre egyre többen és többen lettek. Lenyűgözve ültem a gát tövében, abban a szinte ünnepélyes hangulatban megbabonázva csodáltam a természet eme pazar előadását. Alkonyat volt már, amikor a rajzás elérte a csúcspontját. Akkoriban a Tiszán már nem volt ilyen intenzitású repülés, így korábban csak ámulva hallgattam az öreg tiszai rozmárok beszámolóit, amikor olyan tiszavirágzásokról regéltek, hogy nem látták a bogaraktól (mifelénk népiesen "bogárnak" hívják őket) a túlpartot. Elképzelni és nehéz volt, és fájó szívvel gondoltam arra, hogy én ilyen csodát már valószínűleg sohasem láthatok. De a Körös kegyes volt hozzám, és megajándékozott az élménnyel, mert - ahogyan a cikkben is írva van - nem láttam a túlpartot a kérészek tömegétől, a számat-orromat a pólómmal kellett eltakarni, mert minduntalan beleszálltak volna, felhőként vettek körül mindent a szerelemtől bódult rovarok. A milliárdnyi szárny sistergése pedig még misztikusabbá tette a már így is a szinte szürreális eseményt. Azóta is sokszor eszembe jut, nosztalgiával gondolok vissza rá, és csak remélni tudom, hogy a következő generációknak is alkalma lesz majd hogy hasonló élményben lehessen része.
süti beállítások módosítása