Barangolások a Körösök mentén . Nem csak horgászoknak.

Körösök Vidéke

Körösök Vidéke

A süllő nász rejtelmei.

2019. február 25. - smud

Hamarosan itt a március elseje. Egy újabb nevezetes dátum a horgászok világában. Március elsején több hal mint például a balin  a kő és  fogassüllőnek valamint a sügérnek is megkezdődik a hivatalos nászidőszaka , ami alatt teljes védelmet élveznek. Ezen halfajok közül a fogasüllő ívásával szeretnék pár mondatban foglalkozni.  A fogassüllő (Sander lucioperca) a magyar horgászok egyik legnépszerűbb legkedveltebb hala a ponty után. Az egész éves utánuk való hajszát követően most két hónap kíméleti időszak következik számukra .

34385978_814800878729173_8544640837558992896_n.jpg

A fogassüllő profilja.

A süllő szaporodása kissé eltér a csukáétól. Elsősorban abban, hogy az ikrája sokkal kisebb . Testsúly kilogrammonként 180-200.000 ikrát rak le ( A csuka 40.000-et). Ami rengeteg. Az ikrák energia tartaléka sokkal alacsonyabb mint más halak esetében, kevesebb bennük a szikanyag. Ezért a kelési és az ivadék túlélési aránya is sokkal csekélyebb. Valószínűleg ennek ellensúlyozására alakította ki az evolúció a süllő fészek védő stratégiáját. Fészkét mindig 0,5-1,5 méter mélyen, vízzel jól átjárható fűzfa, esetleg más fa vízbe lógó gyökérzetére, szerencsésebb esetben füves kiöntésre rakja. A fészket a hím az ívás idő előtt kiválasztja, az iszapot eltakarítja, és őrzi.

 

Még ősszel a Körös leengedése után is jól látszanak a kitakarított süllőfészkek. A nász után a süllő ikrák rétegesen tapadnak meg a gyökérzeten , viszonylag vastagon. Ezért szükség van a süllőikrák folyamatos oxigéndús vízellátására amit a hím süllő a farka legyező mozgásával biztosít. A hím az ikrák kikeléséig őrzi a fészket. Az ivadékokat azonban  a kikelés és szét úszás után már nem. Az ivadékok a szikzacskó felszívódása után egyből ragadozó életmódot folytatnak. Zooplanktonnal táplálkoznak, igyekezniük kell  a növekedéssel hiszen a süllőivadékok fő tápláléka a később kikelő keszegfélék  ivadéka. Addigra el kell érjék a 3-4 centimétert. A süllő ivadékok közt a kanibalizmus nagyon erős. Ha kevés a keszeg ivadék a kis süllők napok alatt lefelezik az egyedszámukat. Képesek elnyelni nehézségek nélkül a saját testméretű testvéreiket.

Ha március végén, áprilisban a vízparton járva, a vízfelszín alatt süllőt látunk , nagy valószínűséggel ívó helyét őrző hím süllőre akadtunk. Ne zavarjuk, a jövő süllő nemzedékét őrzi.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://korosokvideke.blog.hu/api/trackback/id/tr1314654227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása