Barangolások a Körösök mentén . Nem csak horgászoknak.

Körösök Vidéke

Körösök Vidéke

A Peresi holtág.

Az igazi fanatikusoknak való horgászparadicsom.

2019. február 14. - smud

A Körös menti holtágakat bemutató sorozatom következő részeként a Peresi Holtágat veszem górcső alá. Sokat vajúdtam rajta , mert nincs egyszerű dolgom, több okból sem. Az egyik ezek közül az , hogy nem igazán ismerem. Ezért ezen íráshoz a holtág két nagy ismerője Bogdány Zoltán, aki egyébként a helyi halőr is , és Kiss Tamás  peresi horgász nyújtottak segítséget. Rajtuk kívül vélhetően ezt az alföldi szántók, mezők közt kanyargó holtágat, hossza és változatos partszakaszai miatt senki sem ismeri részletekbe menően  , vagy csak nagyon kevesen. Talán nincs is olyan ember, aki élővilágát, zugait, vízrajzát a csatlakozó csatornákkal együtt részletesen ismerné ennek a mesébe illő vadvízi tájnak. Partvonala rendkívűl bonyolult , kanyarokkal teli.Legendás történeteket meséltek nekem a horgászok a Peresen történt eltévedésekről. Jómagam is keringtem már kerékpárral az útvesztőiben, hosszú órákon át mire kitaláltam a Körös gátra.

16473310_1257501727696535_339797831031507134_n.jpgA Peres híres haltanyáinak egyike.

A Peres holtág Mezőtúr és Gyomaendrőd közt található. Folyamszabályozáskor  1872-1894 között keletkezett az úgynevezett nagyegyenes átvágáskor. A két vége közötti 4 kilométer hosszú átvágással az ártéren kívülre került a volt folyómeder, aminek hossza közel 28!! kilométer. Ezzel Közép Európa leghosszabb holtágai közé tartozik. Vízfelülete megközelítőleg 174 ha. Mivel a két vége közt mindösszesen négy kilométer a távolság a huszonnyolc kilométeres hosszt  sok, szinte egymásba hurkolódó kanyarok rendszerével éri el. A tekervények miatt hihetetlen módon  vannak olyan pontjai amelyek közt a távolság vízen 3-4 km, szárazföldön pedig 50 méter. Számomra a vízről még mindig átláthatatlan a kanyargós holtág. Sokszor , főleg  mikor éjjel  megyünk rajta gőzöm  sincs merre vagyok arccal a sok kilencven fokot is meghaladó ív  miatt. Ezen kanyarulatoknak mindnek külön elnevezése van. A holtág alsó végétől haladva a következő sorrendben Töviskes-zug, Vakota-zug, Méher-zug, Pádár-zug, Simai-zug, Varjú-zug, Bogárzó-zug követik egymást. Ezeken  kívül a Pereshez tartozik még sok kis név amivel bizonyos helyeket illetnek. Körtefa, Melegvíz, Kápolnás dűlő stb. Peres vadregényes partján a  tájékozódásban , és a helyismeretben nagy szerepük van a népi  elnevezéseknek.peres_hossz_1.jpgVannak a holtágnak olyan pontjai amik légvonalban alig 50 méterre vannak egymástól, a vízen pedig 3-4 km -re.

A holtág hosszúsága miatt az átjárhatóság érdekében valamikor 5 híddal rendelkezett. Ma már ebből csak három áll és járható. A Zsilinszki-híd , a Diósi híd és a Melegvizi híd. A robbantott hidat mint a neve is mutatja valamikor a múlt században berobbantatta a helyi TSz. Valamint a Töviskesi híd ami életveszélyessé válása okán , 2018-ban került lebontásra. Érdekesség képpen helyén a holtágon egyedül állóan egy sziget maradt mementónak. A holtág szerencsére teljes hosszában a vízen átjárható maradt.

A Peresi holtág partja 40-50%-ban beépített. Nyaralókkal, telkekkel  övezett. A maradék 60 %-nyi part ezzel szemben igen vadregényes , igazi vadvíz látszatát kelti. Partja borzasztó változatos. Mezők , rétek és sűrű akácos, nyárfás erdők váltogatják egymást a beépítetlen részeken.  A vízpart egy részén meredeken leszakadó alámosott padmalyos, máshol beszakadt bedőlt fákkal tagolt, és van ahol szelíd sekély nádasos , hínaras, vízinövényekkel szegélyezett idilli látvány. Teljes egészében szinte kiismerhetetlen vizivilág. Igazi , ős horgászvíz látszatát kelti. Különösen a felső vége olyan mint egy háborítatlan mocsárvilág. Még horgászhely se nagyon van rajta azon a részen. Medre átlagban 2-2,5 méter mély. A legmélyebb része 3 méter körüli. Igazán mély kútja sajnos nincs. Az alja  nagyon eliszapolódott. Vízutánpótlást csak az alsó végén kaphat a Körösből. Illetve a betorkolló belvízelvezető csatornákon keresztül jut plusz vízhez. Ezen okok  miatt nyáron vízminősége sokszor nem túl ideális. Gyorsan lealgásodhat meleg  napokon.  

Ha horgász szemmel nézzük a holtágat rögtön szembe tűnik , hogy bármerre is megyünk rajta, partján nagyon sok a vízbe dőlt fa.. Vannak részek ahol egymást érik a beszakadt fák, mintegy 10-20 méterre szűkítve a hajózható vízfelszínt. Ideális haltanyákat rejtenek ezen bedőlt facsoportok. Nehéz pálya mindenféle horgászmódszernek. Igazi profiknak való terep.

A Holtág halgazdálkodási jogával a KHESZ rendelkezik. 2016-ban került a KHESZ kezelésébe előtte intenzíven halászott víz volt. A hetvenes években a holtág halgazdaságként működött , a horgászat rajta teljesen tilos volt. A nyolcvanas évektől korlátozottan , de horgászni is lehetett rajta. Annak ellenére , hogy évtizedekig  halászták, a 2016-os átadáskor jó halállománnyal került horgászkézbe. Az átadást követően a KHESZ intenzíven telepíti. Évente többször is több féle hallal. Telepítve van bele , ponty (különböző méretben az egynyarastól a  tízkiló feletti méretig) csuka , süllő ,balin, keszegfélék. Ennek és a jó ivadéknevelő képességének köszönhetően igen jó halas víz. Kapitális méretű pontyok , amurok , lakják. Érdemes rájuk próbálkozni, a kezdeti csalódások után ha kiismerjük a vizet szép zsákmánnyal büszkélkedhetünk. Mint az elején említettem nagyon kiszámíthatatlan víz , és ezért  nagy helyismeretet és tudást igényel .  Kiss Tamás a Peres egyik fanatikus pontyhorgásza , és a víz nagy ismerője éves szinten jóval mázsa felett zsákmányol belőlük, ha megkérik ő szívesen segít eligazodni a holtági pontyok amurok világában.  Süllő állománya kiváló. A vízfelszín sokszor szinte forr a rengeteg rablástól. Sok szép süllőt adott már pergetve. Csukával kevesebbet találkozok és elmondások alapján is kevesebb van benne, vagy csak nem találjuk meg ebben a vízi dzsungelben a vizek farkasát. Harcsa állomány kiváló és szépen gyarapszik. Bár horgászata a holtágon nehézkes azért a felszínen éjjel szép példányok kerülnek horogvégre. Keszeg , kárász állománya példaértékű. Különösen tavasszal a melegedő vizekben lehet belőlük szép zsákmányra számítani.

Sajnos törpeharcsával fertőzött víz. A télen intenzív szelektáló halászat során az egyharmadáról megközelítőleg 7! tonnát sikerült lehalászni. A szelektáló halászat jelenleg is folytatódik reméljük továbbra is eredményes lesz.

A holtág megközelíthető a 46-os főútról több szilárd burkolatú mellékúton. Valamint Gyomaendrőd felől a Körös gátján is. Az alsó végén egy vízügyi múzeum és egy tájház is található ami látogatható egyeztetés után.peresi_tajhaz.jpgA Peresi szivattyúház.

Összefoglalva  a Peres egy olyan horgász pálya hol a kezdő horgászok kemény leckékkel szerezhetnek, szép fogásokat . A fanatikus profiknak pedig ideális terep a vágyaik kiéléséhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://korosokvideke.blog.hu/api/trackback/id/tr2714627690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása