Barangolások a Körösök mentén . Nem csak horgászoknak.

Körösök Vidéke

Körösök Vidéke

Február 1. A fajlagos tilalmi időszakok kezdete!

2019. január 26. - smud

Mint azt remélem minden horgász tudja február elsejével megkezdődnek a közkedveltebb halfajok tilalmi időszakai. A sebes pisztrángot kivéve aminek tilalmi ideje Október 1-február 31-ig tart, az összes többi tilalommal védett halfaj tilalmi időszaka a tavaszi , nyár eleji hónapokra esik. A sort a csuka nyitja meg február 1-től március 31-ig tartó fajlagos tilalmi időszakával (2019-ben március 29-ig tart!!) . Ebben az időszakban nem vihető el. A halgazdálkodási törvény szerint ebben az időszakban elvitt csuka értéke ötszöröse a fajlagos tilalmi időn kívüli értéknek. Tehát könnyen eléri a büntető jogi kategóriában a bűncselekmény értéket. De ne csak ezért kíméljük ebben az időszakban.

50943375_364049580842650_3098087453953622016_n.jpg            Fotó: Simon Ferenc

A csuka ( Esox lucius) ívási idejének ez a korai volta tulajdonképen a jól működő vízi ökológiai rendszer bizonyítéka. Égövünkre a hideg tél és meleg nyár a jellemző. Most is ha kinézek az ablakon 20 centis hó borítja a tájat, a holtágakon összefüggő jégtakaró van. Ez alatt a jégpáncél alatt azonban már ilyenkor , sőt egész télen  a csuka készül a közeli ívási időszakra. Mivel korán ívik a többi halfajjal ellentétben, amelyek 15-20 fokos vízben kezdik el az ívást a csuka már 6 fokos vízben aktívan szaporodik, hátrányban van. Mégpedig azért mert a később ívó halak ikra érleléséhez szükséges energiát már a tavaszi vizekből szedik össze. A szegény csukának erre a téli hónapok állnak rendelkezésére, ezért táplálkozik aktívabban a téli hónapokban mint a többi halfajta.

A csuka mint említettem 6-7 fokos vízben kezdi nászát. Viszonylag nagy ikrája van, de azért így is testsúly kilogrammonként 40.000 darabot rak le általában szélvizeken lévő gyökerekre , ágakra.Hiszen 6-7 fokos vízben még nem nagyon van vízinövényzet.  Az első tavaszi napokon sokszor látni holtágak , folyóvizek szélén kavargó csukákat. Más hal ilyenkor még nem nagyon láttatja magát.

 A korai ívásnak ökológiai okai vannak. A ikrák kelése 15-20 napot vesz igénybe. Minél melegebb a víz, annál rövidebb ez az időszak. Mikor a kis csukák kikelnek akkor a holtágak , folyóvizek szélvizei már akár 10-12 fokosak és javában hemzseg bennük a zooplankton… a csukaivadékok első tápláléka.

51109469_621551971629393_2706392075850481664_n.jpg            Kb egy hetes csuka ivadék. Fotó: Simon Ferenc

Ahogy növekednek egyre nagyobb élőlényeket , rovarokat fogyasztanak. Rendkívül falánkak,a korai kelés ellenére sietniük kell a növekedéssel, hiszen a keszegfélék áprilisban ívnak és addigra a csukának el kell érnie azt a nagyságot amivel uralni, és vámolni tudja a frissen kikelő keszegek ivadékait. Ettől az időszaktól kezdve étlapján már főleg halak szerepelnek, de mindent elfogyaszt ami él és mozog valamint  egy picit kisebb nála.  Növekedésben vissza maradt fajtársait is szívesen levadássza. Egy nyaras korában 15-20 centire nő meg . Ivaréretté három nyarasan válik.

A csuka  a Kárpát-medence vízi ökológiájának fontos része. Fontos szelektáló funkciója is van, a beteg , sérült halakat zsákmányolja szívesebben. Nem véletlen , hogy a ponty tenyészetekben szándékosan tartanak nagy testű csukákat.Sok horgász nem különösebben kedveli, velük ellentétben én nagyon kedvelem mint horgászhalat a kiszámíthatatlansága miatt. Fogtam  már több kilós példányt alig 30 centis vízben és fogtam éppen méretest 8 méteres kútban kuttyogatva is. Gasztronómiailag nálam a csuka előkelő helyen áll. Sokan nem szeretik markáns íze, és szálkái végett hazánkban . Európában azonban a pisztráng után  a legkedveltebb édesvízi halfaj. A füstölt csuka  a középkorban sokszor fizetőeszköz is volt, a halászbokrok  adójában elő volt írva mennyi füstölt csukát kell leadjanak.50611442_315089075645694_3742997314801762304_n.jpg             Egy irigylésre méltó csuka süllő kombó. Fotó: Simon Ferenc

Tilalmi idejében ne zargassuk. Egy jól sikerült ívás a jövő halbőségének az alapja. Én például január 31. én leteszem a pergetőbotot. Befejezem  pergetést hosszú időre. Hiába engedi a törvény , mert ugye csak az elvitelt tiltja , és a süllő még mindig vihető lenne, de én már február elsejétől májusig  elvből nem horgászok ragadozóra.  Legyen erre elég az év többi hónapja.

A bejegyzés trackback címe:

https://korosokvideke.blog.hu/api/trackback/id/tr514590404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása