Barangolások a Körösök mentén . Nem csak horgászoknak.

Körösök Vidéke

Körösök Vidéke

Az Endrődi-Révzugi holtág.

Posványos gödörből egy remek horgászvíz!

2018. december 30. - smud

 Az Endrődi révzugi holtág… bár ez a hivatalos neve a köznép mégis Endrődi Ligeti holtág néven ismeri….A Gyomaendrőd belterületi holtágak közül a legalsó, ha a Hármas-Körös folyásiránya szerint  nézzük.

32892125_806730279536233_5015119271567556608_n.jpg

A Fűzfás-Csókási-Révzugi hármas holtágrendszer legalsó holtága. Ezekkel föld alatti csöveken keresztül összeköttetésben van, ami a halak számára átjárhatóak. Hossza mindösszesen 900 méter körüli.

nevtelen_3.jpg

Egyetlen nagy ívű kanyar, amely az endrődi városrészen található ligetet, általános iskolát három utcát és a futballpályát öleli körül. Innen ered a közismert neve is  Endrődi ligeti holtág. A holtágat két részre osztja a belső ívében lévő városrészre tartó közút, ami egy a holtágon átvágott töltésen halad át. A töltés alatt nagyméretű beton duda biztosítja az átjárhatóságot.  A holtág felső, kisebbik része , ami közvetlenül a liget partján található, egy nagyjából 150 méter hosszú , sekély iszapos  medrű jelentéktelennek tűnő medence. De ez ne tévesszen meg senkit. Igen jó, halas részről van szó. Nagyon sok jó pontyot és ragadozó halat adott már ez a rész. Többek közt egy 9 kiló körüli csukát is fogtak rajta pergetve 2018 ban , illetve  több 70 centinél nagyobb csukát is adott ez a kis szakasz az idén amik a helyi horgászrend szerint vissza is lettek helyezve. Nagy előnye még ennek a szakasznak , hogy három oldalról is körbe járható. Csak az egyik oldala beépített .  

 A holtág hosszabbik része egy mély medrű kanyar ív. Nem volt ez mindig így 2013-as kikotrása előtt egy eliszapolódott, posványos , szinte csak mocsári halakat tartalmazó holtág volt. A kotrás viszont nagyon jól sikerült . Most medermélysége van ahol eléri a 4-5! métert is. Partja a kezdeti iszapos rézsű után , meredeken szakad be 3 de valahol 5 méter mélységig is.  Mikor radarral néztük meg alig hittem a szememnek.  A holtág legalsó , a gát felőli része külön említést érdemel. Egy nádtorzsákkal tagolt , vastag nádfallal borított kis horgász édenkert. Nem található ilyen jellegű holtágrész máshol a közelben. A vízben lévő  nádszigetek közt csatornák hálózata bújik meg.dscf1421.JPGDecemberi csónakos horgászat a nádszigetek közt

Elfogultság nélkül állíthatom , hogy  tavaszi időszakban a legjobb pontyos hely a környéken. Partról meghorgászva a hagyományos nádi feltolós úszózást itt lehet művelni egyedül állóan. Kell ide a hagyományos nehéz felszerelés. Tapasztaltam. A könnyű úszós szerelékkel 2 másodperc alatt bent voltak  a halaim  a nádtorzsában.

A hosszabbik holtág szakasz , belső oldalán köves út fut végig. Sok horgászhely található ezen a szakaszon. A viszonylag széles partrészt az utca túloldalán lévő házak lakói tartják rendben. Nyírják rajta a füvet, gondozzák a fákat. Kérünk minden arra horgászó, sétáló  embert ezt tartsa tiszteletben. Ne okozzon kárt benne senki.

dscf6931.JPG

 A holtág 2014 elött halászati kezelésben volt , de nem  halászták intenzíven. Nagyon el volt mocsarasodva.    Horgász kezelésbe  vétele után a KHESZ azonnal megkezdte a telepítését. Telepítve lett bele ponty, nagytestűek is. Csuka, süllő, balin , keszeg, compó. Ennek köszönhetően igen  halas víznek számít. Ez a látogatottságán meg is látszik . A nádszigetes végén ritkán találni üres helyet. De az átjáróban is sokszor nagyon sokan horgásznak. Az átjárós részen hacsak nincs befagyva mindig ül valaki.  Fő hala a ponty, de sok benne a kárász , keszeg is. Kifejezetten jó a süllő állománya bár igazán nagyot nem adott. 2 kg körüli volt a legnagyobb süllőm eddig rajta. Nem úgy a csuka . Sok igen nagy testű krokodilpofájú leselkedik a mederesésein. Sajnos törpeharcsával fertőzött víz.dscf7104.JPGAz első telepítések egyike a Révzugiba.. Nagy testű jelölt anyaponytok

Vízminősége alapból nem lenne nem túl jó. Sajnos szerves anyaggal terhelt . A másik két holtágon keresztül átöblíthető, és ezt a vízkezelő sűrűn meg is teszi.  Ennek köszönhetően a víz minősége még nyáron is elfogadható kategóriában tartható.002.JPG

Rendszeresen peregtek rajta. 2018 januárjában és 2017 decemberében nagyon sok süllőt csukát fogtam benne. Fogtam benne olyan méretű csukát amit nem tudtam kivenni. Beleszakadt a Berkley műcsalim, de 3 nap múlva utánam hozták. Egy élőhalas horgász kifogta  a mérlegelés szerint 10+ os votl !

A szabályoknak megfelelően vissza lett helyezve. Nagy testű csukákban bővelkedik a holtág. Bátran ajánlom a csuka horgászatot kedvelőknek. 2018 Januárja még egy meglepetéssel is szolgált számomra. Egy szakaszon sok pikkelyfogásom volt ami a pikkelyek alapján pontynak tűnt. Gyors menet haza és visszatértem egy finom matchbotos szerkóval. Nem részletezném, de 6 pontyot fogtam csemege kukoricával , 4 méteres eresztékkel fenék felett!!

 A holtág külső íve szinte végig beépített, ezen az oldalán csak az alsó végén vannak szabad helyek. A belső oldala azonban kövesúton végig járható, és azon az oldalon sok parti hely található rajta.

Ezt a vizet jó szívvel ajánlom mindenkinek. Kicsi de nagyon halas víz. Megközelíthető a Gyomaendrődi hídfő étteremnél lefordulva egy kis kövesúton. Vagy a 46-os út Körös hidjánál a bal parton a gáton. A hídtól 30 méterre található a holtág felső vége. Hangulatos , árnyas ligetes partésze  mély gödrei , illetve  a végén található nádszigetes lagúnás medre széles tárházát kínálja a horgászlehetőségeknek

A bejegyzés trackback címe:

https://korosokvideke.blog.hu/api/trackback/id/tr5014522642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása