Barangolások a Körösök mentén . Nem csak horgászoknak.

Körösök Vidéke

Körösök Vidéke

A Csókási holtág.

2018. október 30. - smud

dscf0839.JPG

A Csókási holtágat a Gyomaendrődiek kivételével igen kevesen ismerik. Ennek oka az, hogy egy , a városban, lakóházakkal körülvett kicsi holtágról van szó. Méltánytalanul ismeretlen víz ez  a horgászok közt. Pedig ha ismernék…..  Nekem az egyik személyes kedvencem . Egy apró,  eldugott kis gyöngyszem .

nevtelen_1.jpg

A Csókási holtág Gyomaendrőd belterületén található .  Egy hármas holtágrendszer középső holtága. A Fűzfás -zug és a Rév-zugi holtágak közt helyezkedik el középen. Ezekkel a holtágakkal a föld alatt  120 cm átmérőjű csöveken keresztül összeköttetésben van.  A gyomaendrődi belvíz elvezető rendszer része ez is. Vízminősége, bár szerves anyaggal terhelt , de még a nyári kánikulában is oxigénellátottság szempontjából  jónak mondható. Sajnos hamar algásodig , de ez a halakat nem zavarja.  A  viszonylag jó vízmínőség annak köszönhető , hogy 2013-ban kikotorták . Az előtte 1-1,5 méter mély holtág a kotrás után 2-4 méteres mélységet kapott.  Valamint a stabil víz minőség másik oka , hogy a  Fűzfás holtágon keresztül átöblíthető a Körös vizével, amit nyári időszakban a vízkezelő többször meg is tesz.

A holtágat két híd , egy közúti és egy gyalogos híd három részre osztja . A holtág hossza a három résszel együtt  nem éri el az egy kilométert. A Hármas -Körös mentett oldalon lévő holtágai közül a legkisebb. Megközelíthető a gát felől, a 46-os út Körösön átívelő hídjától, Mezőtúr felől érkezve balra fordulva. A hídtól 30 méterre kezdődik a holtág alsó vége. Vagy Gyomaendrőd belterületén a Hadház utcán keresztül  érhetjük el .

Lakóházakkal beépített holtág, de a közúti híd és a gát közti rész, ami a holtág felső része , igaz  csak gyalogosan, de teljesen körbe járható , és több horgászhellyel is rendelkezik. Illetve a Közúti és a gyologos híd közt a  belső oldalon a víz  gyalog megközelíthető, és  több horgászhely is található a parti nádfalban.

Én személyesen az egyik legjobbnak tartom a gyomaendrődi belterületi holtágak közül. Külön kiemelném a   felső vége és a közúti átjáró közti szakaszát. Ezt a részt  egy – két  helyi horgászon kívül alig látogatják. Pedig érdemes!

Rendszeresen telepített, valamint a fűzfás holtágból ,a csőrendszeren keresztül is átvándorolnak  a halak ebbe a csendes holtágba . Ez a rész a kotrás óta 2-2,5 méter mélységű, széles tó szerű medence. Alja akadós, tele van a kotráskor oda került nádtorzsával és  bokormaradványokkal. Nagyon jól adja  a halat. Fő hala  a kárász , ponty, amur.  De igen jó a süllő , csuka állománya is.  Ez a holtág is a halászoktól került horgászkézbe 2015 ben . Viszont a Hantoskertivel , és a Torzsással ellentétben ezt a vizet a halászok nem halászták , igaz nem is  telepítették.  KHESZ rendszeresen telepíti.  Partja az egyik oldalon nádasos , a másik oldalon bokros cserjés.

Véletlenül fedeztem fel ennek a holtágrésznek a sajátosságait. Bár sokszor ellenőriztem a partján , ha horgászták , de horgászni nem horgásztam rajta egészen addig amíg egyszer a gáton hazafele tartottam bicajjal,alkonyatkor és a vízfelületre jól rálátva,  a parti lámpák fényében, meg nem láttam micsoda halak rabolnak a tetején. Másnap este megvallattam pergetve . Alkonyatkor egy másfeles süllőt , sötétedés után pedig pedig  egy két és feles harcsát adott. Azóta már több süllőt , balint , csukát fogtam rajta. Főleg ősszel, illetve télen.

  A holtág többi részének jellege eltér az előbb említettől. Ezt a részt nem hajóról , hanem partról, kotrógéppel kotorták , ezért medre meredeken mélyül. Mélysége egyenletes, 3 méter körüli. Rendszeresen telepített víz. Fő hala a ponty , kárász , süllő , amur. Nagy példányok nem jellemzőek de 2-5 kiló közti pontyok nem ritkák. Ha megy a hal, a gyalogos híd oldalában gyöngyfüzér szerűen ülnek a horgászok.  Jelentős kárász populációval rendelkezik. Tavasszal tömegével foghatóak a 30-70 dekás kárászok a vízében. Ragadozó állománya jó. Ennek ellenére alig horgászik  valaki rajtam kívül benne ragadozóra. 30-40 centis süllőből sok van, de jött már benne nekem gumira  2 kilós is. Illetve sajnos nem nekem de akadt benne 7 kilós csuka, ami a helyi horgász renddel szinkronban vissza is lett helyezve. Az élő halas ragadozó horgászatot megnehezíti , hogy  törpeharcsával fertőzött víz.

Azoknak ajánlom, akik  kevés felszereléssel ,hajlandók száz métert begyalogolni  a kocsitól egy jó horgászat reményében . Nagy előnye, hogy belterületi , tehát kocsival megközelíthető esős időben is. Igaz a partot 50-100 méter séta után  tudjuk csak elérni.  Egy jól sikerült etetésre percek alatt rááll a ponty , kárász amiből egy kedvező napon tetemes mennyiség fogható. Valamint, ha a Körös pergetésre alkalmatlan, érdemes rajta próbálkozni , helyről helyre vándorolva. Ez, mármint az eredményes pergetés  egyébként a holtág rendszer másik két holtágára is elmondható, de ezekről majd egy másik posztban mesélek.

A bejegyzés trackback címe:

https://korosokvideke.blog.hu/api/trackback/id/tr3614334399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása