Barangolások a Körösök mentén . Nem csak horgászoknak.

Körösök Vidéke

Körösök Vidéke

Hantoskerti holtág

2018. október 26. - smud

dscf4529.jpg

A Hantoskerti Holtág , Gyomaendrőd belterületén található. Hossza a gáton kívül megközelítőleg 2km. Az őskörös meder egy levágott kanyarulata, amely most a Gyomaendrődi Erzsébet ligetet öleli körül. Igen sok néven emlegetik a helybeliek . Hantoskert, Dögi, Pocoskerti, Gyomai ligeti elnevezések is keringenek a köztudatban. A holtág majdnem teljesen körbe épített, szabad részek csak a ligetnél illetve a két végén találhatóak. Medre eliszaposodott volt, de 2013 ban kikotorták. Ezáltal az iszaposodása csökkent és mélysége a kotort részeken nyári vízállásnál eléri a 2-3 métert. Legmélyebb része szinte hihetetlen módon a sportcsarnok mögött Közúti és a Fürdő felőli híd közt van, itt 3 métert is meghaladja.

nevtelen.jpg

A gyomaendrődi belvíz elvezető rendszer része. Ezért sajnos elég magas a szerves anyag tartalma, de KHESZ az oxigén szintet rendszeresen ellenőrzi és az jó minőséget mutat. Partja sok helyen mélyen, nádfallal tagolt.  Vize a körösből könnyen pótolható, illetve magas vízszintnél leereszthető. A víz kezelő nyári időszakban rendszeresen átöblíti.

Horgászati szempontból jó víznek minősül. 2015-ig halászati kezelésben volt. Ipari halászat folyt rajta, de ennek ellenére abban az időben is adta a halat a rajta horgászóknak. 2015 Január 1 óta horgász  kezelésben van. Az ipari halászat mint mindenhol itt is megszűnt. Jelenleg a KHESZ kezeli a halállományt. A KHESZ nem lelakva vette át. Viszonylag jó halállománnyal rendelkezett. Ami azóta folyamatosan tovább javul.

A rendszeres telepítéseknek köszönhetően jelentős ponty állománnyal bír. Több 10 kiló feletti példányt is fogtak rajta 2018-ban.  Az amur egyedszáma is jelentős a holtágban. Rendszeres etetéssel a jó fogás szinte biztos.  A nádfalak előtti sekélyesek , tavasszal úszóval horgászva, igen jó horgász zsákmánnyal kecsegtetnek. Igaz csak csónakból érhetőek el ezek a helyek.

Ragadozó állománya meglepően jó. A KHESZ ragadozóval is rendszeresen telepíti. Nyáron a Holler mögött a kis hídnál illetve a színpadnál, a lámpa fényre oda gyűlő küszök közt, hatalmas vehemenciával vágnak rendet a süllők. A hídról mindez szépen megfigyelhető. Sokan ismerik ezt a jelenséget. Illetve a felső végén, ha átöblítés, vízpótlás van folyamatban érdemes ragadozóra próbálkozni. A beömlő vízben sok rablás látható ilyenkor.   Téli időszakban, jégmentes vízen , jól adja a csukát süllőt. Novemberben még fogtam benne pergetve harcsát. Harcsa állománya is jónak mondható, de a törpék miatt sajnos nehezen horgászható harcsára. De ennek ellenére tudomásom van 19 kilós példányról is melyet tavasszal fogtak.

A keszeg és kárász állománya a sajnos gyenge.

 Jellegzetessége  a holtágnak , hogy ez a holtág fogadja be a fürdő meleg vizét. A befolyó körül , jégborításkor is lehet eredményesen horgászni , akár pontyra is .

 Azoknak ajánlom akik a fürdő közelsége miatt, vagy csak úgy a partján bérelnének nyaralót. Pár napos etetéssel szinte biztos a fogás. Messziről ide látogató horgászoknak akik nem nyaralóból szeretnének horgászni nem ajánlom . Kevés a parti hely . Van a közelben több olyan holtág is ami a parti horgászoknak sokkal alkalmasabb.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://korosokvideke.blog.hu/api/trackback/id/tr414323903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagy Utazó 2018.10.28. 08:22:41

Az utóbbi években fedeztem fel Gyomaendrőd és környékét, amely az első pillanattól fogva rabul ejtett. A megszámlálhatatlan holtág, csodálatos természetes környezetével minden évszakban olyan csodákat rejt, ami átértékeli a nagyvárosi emberben a "vidékről" alkotott képet.
süti beállítások módosítása