Barangolások a Körösök mentén . Nem csak horgászoknak.

Körösök Vidéke

Körösök Vidéke

Őszi eső után irány az ártér! Gombásszunk!

2018. október 22. - smud

dscf0746.JPG

Végre itt az igazi ősz. Sokan gondolom nem értenek egyet velem, de én szeretem ezt az évszakot. Alapvetően minden évszakban megtalálom az aktuális szépséget. Ez az időszak, a lehűléssel esőkkel egy különleges időszak számomra. Különösen azért kedvelem, mert ilyenkor jelennek meg az általam legkedveltebb gomba félék tömegesen.  Az árteret járva, eső után, kis figyelmet fordítva a fák törzsére, könnyen összefuthatunk az egyik legkönnyebben termeszthető, de  vadon is élő gomba félével, amely igen kiadós és finom. Ez nem más mint a Laska gomba. Illetve a gátakon, vagy annak tövében, valamint füves legelőkön, boszorkány köröket alkotva, jön elő ilyenkor  az általam egyik legjobban kedvelt, gyönyörű megjelenésű, és nagyon finom gomba a Lilatönkű Pereszke. De nézzük elöszőr a laskát.

Laska gomba félék (Pleurotaceae)

5-10 centiméter átmérőjű. Fákon csoportosan növő gomba féle. Jellegzetessége, hogy a tönk nem a kalap közepén található , hanem elcsúszva koncentrikusan . A kalap színe a teljesen fehértől a barnáig több féle árnyalatban előfordul.  A kalap széle minden esetben begöngyölt. Lemezei fehérek, sűrűn állók. Tönkre lefutónak. Kiszáradt, vagy élő fákon gyakori. A talajon soha nem fordul elő. Mindig csoportosan egymást fedve nő. Nincs hasonló más gomba féle a körösök árterében. De azért, ha szedjük mindig vizsgáltassuk be.

 A laska gomba nagyon finom és kiadós gomba. Csak a kalapja fogyasztható a tönkje gyakran szívós, kemény.

 Lilatönkű pereszke. ( Lepista saeva)

 A kedvenc gombám. Illata, szépsége és egyedülálló fűszeres íze miatt nagyon kedvelem .

 A kalap 5-15 centiméter átmérőjű. Felülete sima kissé nedves tapintású.  Lemezei fehérek vagy szürkésfehérek, tönkre ránőttek.  Tönkje meglehetősen rövid. Jellegzetesen vastag és határozott lila színű. A húsa vastag és kellemes, fűszeres, erős illatú. Íze nagyon finom. Csak mezőkön, füves legelőkön fordul elő késő ősszel. Fák alatt , erdőben nem található. Lila tönkje és késői elfordulása miatt nem téveszthető össze semmivel.   De azért, ha leszedjük vizsgáltassuk be ezt is.

A bejegyzés trackback címe:

https://korosokvideke.blog.hu/api/trackback/id/tr8414315641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása