Barangolások a Körösök mentén . Nem csak horgászoknak.

Körösök Vidéke

Körösök Vidéke

"Őszi éjjel Izzik a galagonya ,Izzik a galagonya ruhája"

2018. október 15. - smud

dscf0686.JPG

 

Galagonya  Crataegus………….

A minap a Félhalmi holtág mellet járva figyeltem fel erre a növényre. Ő nem más minta galagonya. Illetve annak egy alfaja ,de a pontos beazonosítása nem sikerült, mivel a szakértők szerint kb 1000 alfaja létezhet. Már messziről kitűnt a Félhalmi holtág aranysárga őszi ruhájából ez az izzó vörös folt.  Egy kis színes sziget a színek tengerében.

A Galagonya a rózsafélék családjába tartozó , cserje szintű növény. Lombhullató, zárvatermő, kétszikű. Termése almatermés. Jellegzetes izzó vörös, piros színű. Kemény héjú. Virága fehéres az almafa virágára hasonlít. Lombja zárt sűrű, sokszor nyújt védelmet a bele menekülő énekesmadaraknak. Jól tűri a szárazságot és a napfényt.

A kárpát medence gyakori cserje növénye. Füves pusztákon ,  erdőszéleken, elhanyagolt kiskertekben gyakori . Magyarországon őshonos, sokszor termesztik is. Mert igen kedvelt gyógynövény , főleg szívbetegségére használják a leveléből , terméséből készült teát. Gyümölcsét egyébiránt lekvárokhoz is adagolták régen mert magas pektin tartalma miatt jó sűrítő adalék.

dscf0690.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://korosokvideke.blog.hu/api/trackback/id/tr5314301991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása