Barangolások a Körösök mentén . Nem csak horgászoknak.

Körösök Vidéke

Körösök Vidéke

A Német -zug.

2018. november 18. - smud

 

A Hármas-Körös holtágait bemutató sorozatom következő  témája,  a sorozatban először egy , a Hármas Körös jobb partján található holtág. A Német -zug . A Német-zugi holtágat ha egy mondatban szeretném jellemezni, azt mondanám róla, hogy A JÖVŐ REMÉNYSÉGE.

dscf0509.JPG

A Német-zug a Hármaskörös jobb oldali levágott kanyarulata.Két vége diszkréten megbújik a gát melletti akácos ligeterdőben. 

dscf1008.JPG

Gyakorlatilag, mint a kisebb holtágak nagy része, egy elnyúló kanyarív az egész. Hossza megközelítőleg 2 km.  Medre közepesen eliszapolódott , de helyenként kemény aljzatú. Legnagyobb mélysége 2-2,5 méter körül van.  Partja a külső oldalon fás- bokros , helyenként vékony nádfallal szegélyezett. A holtág középső részén  meredek, magas partrézsűs. A Felső oldala keskeny szegélyerdővel borított.  A holtág  belső ívén egyenletes nádfal húzódik. Itt említeném meg , hogy a belső oldalról nem horgászható. A belső íven horgászni és helyet létesíteni is tilos.  A külső oldalán sok , széles horgászhellyel bír. Több helyen bedőlt fák mellett lévő helyekkel.

A felső ívén  ligetes, erdős , árnyékos helyek találhatóak. Táborozásra, több napi horgászatra kiválóan alkalmas. Egy kisebb tanyahelyet leszámítva a külső oldala beépítetlen. Földúton teljesen körbe járható.

 Vízminősége még nyári időszakban is kiváló. Azon ritka holtágak egyike, amely nem belvízelvezető rendszer része. Vízutánpótlása egy oldalról biztosított , tehát nem átöblíthető a holtág.

sat.jpg

Megközelíthető Gyomaendrőd- Dévaványa közúti híd felől  a Körös folyásának lefelé a gáton, vagy a gát mellett futó kövezett úton , de  a kövezett útról kb 1,5 km -re a hídtól le kell térni balra egy földútra. Kövesúton nem megközelíthető sajnos, ezért ugyanúgy, mint Félhalomnál a nyári zivatarok könnyen több napos ottragadást okozhatnak.

 

A holtág jelenleg horgász kezelésben van , A halgazdálkodási jog kezelője a KHESZ. Ez sajnos nem volt mindig így. Ez a  víz is azok közé tartozik, amelyek a halászati kezelésből kerültek át horgászkézbe három éve. A halászok kiemelten kezelték , sokáig az ö kezükben is egy rendkívül jól halasított víznek minősült. Évtizedeken keresztül szakszerűen kezelték és vigyáztak rá. Sok nagytestű hal is lakta. Nagyon népszerű , látogatott víznek számított. Azonban az átadás előtt, 2014 decemberében amikor nyilvánvalóvá vált , hogy a természetes vízi halászat megszűnik , és a halászati szövetkezetek ,mint horgászvizet sem tarthatják meg , teljes, és szisztematikusan totális lehalászás alá vették . A jogszabályok engedte tág kereteken belül halfaunáját teljesen felszámolták, vízét minimális szintre leengedték , és több brigádban  a szabályosan rendelkezésükre álló összes eszközzel, varsák tömkelegével, meslenc erdőkkel,heteken át  szó szerint leszűrték. Szemtanúk beszámolója szerint mindent ---a 10 centis keszegtől a  nagytestű harcsákig--- mindent elvittek , hozzáteszem az akkori szabályok szerint  jogszerűen. Az átadás pillanatban törpeharcsán és egy két kisebb egyéb halon kívül vize teljese üres volt.

Ennek megfelelően a KHESZ az átadást követő első lehetséges alkalommal megkezdte a telepítését. Kiemelten sok pontyot, kárászt keszeget kapott. Illetve belekerült balin , süllő , compó, csuka. Minden őshonos , és telepíthető  halfaj ami állóvízben előfordul pótolva lett . Ponty több generáció is  a pár hetes ivadéktól a 12 kilósig.    Az elmúlt három éveben fokozatosan kezdett visszaállni a már megszokott halbősége. Köszönhetően a rendszeres ellenőrzéseknek , és rendkívüli telepített mennyiségeknek , újra nagyon népszerűvé vált a horgászok közt. Bár kapitális fogásokkal még nem büszkélkedhet a víz de, messze földről is érkeznek ide ma már horgászok , és ritkán távoznak csalódva. Nyári hétvégéken, bizony sokszor nehéz rajta szabad helyet találni. Sajnos törpeharcsával fertőzött víz.

Jómagam még soha nem horgásztam rajta. A KHESZ előtti időkben  nem szólt rá az engedélyem. Mikor pedig átvette a KHESZ és megtudtam mi történt vele , megfogadtam , hogy öt évig, amíg teljesen nem regenerálódik nem megyek rá, nehogy csalódás érjen. Partját azonban  rendszeresen járom és a horgászok fogásait látva bátran kijelenthetem , hogy a regenerálódása jó ütemben halad. A halfauna kezd teljesen helyre állni. Ragadozó halakra érzékeny szemem, bizony már lát igen biztató jeleket. Ez a holtág a jövő nagy reménysége számomra, remélem nem okoz majd csalódást .

A bejegyzés trackback címe:

https://korosokvideke.blog.hu/api/trackback/id/tr4414378760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása