Barangolások a Körösök mentén . Nem csak horgászoknak.

Körösök Vidéke

Hódok a Hármas-Körös mentén.

2019. január 18. - smud

A minap kaptam egy üzenetet egy kedves hölgytől. Kérdéssel fordult hozzám. Képeket küldött- gyomaendrődi, Körös árterében található, hódok által kiborított fákról, és azt szerette volna tudni: milyen állat csinál ilyet? Válaszomra, hogy a hód, leírta, hogy ő is arra gondolt, de nem hitték el neki az ismerősei. Az elmúlt időszakban több embert is meglepetésként ért a környezetemben, hogy Gyomaendrőd környékén élnek hódok. Pedig élnek, és nem is kevesen.., mint az Juhász Erika tanulmányából kiderül (ide kattintva olvasható). Nyilván, aki nem jár a Körös árterében az nem találkozik jellegzetes jegyeikkel. Őket meglepetésként éri ha hallanak róla, Hódok nálunk? Nem csak Kanadában élnek?  Minek telepítették be ide őket ha itt nem őshonosok? Ezek a kérdések merülnek fel általában mikor az ember először hall felőlük a lakókörnyezetében. Én azon szerencsés emberek közé tartozom, aki már több mint egy évtizede tudom, hogy itt élnek. Sokszor találkoztam nyomaikkal. 2017 óta aktívan segítem Juhász Erika hódokkal foglalkozó biológus munkáját, részt veszek a faj elterjedésével kapcsolatos adatgyűjtésben. Nagyon sok érdekes információt szereztem róluk az elmúlt pár évben. Ezeket szeretném itt most megosztani.

15895356_591678497708080_779118694008774098_n.jpgEgy körbe rágott nyárfa a Hármas-Körös Gyomaendrődi szakaszáról

Tovább

A KHESZ területein életbe lépő fontosabb horgászrend változások kigyüjtve.

A halgazdálkodási törvény 2018 decemberi módosításából két fontosabb változással már foglalkoztam.( itt olvasható ez egyik ....... és  ide kattintva a másik)  Most itt ebben a posztban szeretném megemlíteni a KHESZ területi jeggyel rendelkező horgászokra vonatkozó KHESZ helyi horgászrendjének  2019-es változásait. Pontokba szedve kis magyarázattal.

Először nézzük azokat melyek a halgazdálkodási törvény módosításai, de a KHESZ horgászait is érintik. Azon kettő kivételével melyekről már korábban írtam.

Tovább

A kunyhó....

Nem horgász témájú gondolatok, amiket most ide vetek. Ez a kis épület messze a várostól a Körös gát tövében  található, talán ötven méterre tőle.  Hányszor elmentem már mellette,

dscf0722.JPG

Gyalog , bicajjal , vagy kocsival. Mindig megfogadtam, hogy legközelebb lemegyek és megnézem, de eddig elmaradt. Láttam már télen roskadozni hó alatt és nyáron szinte teljesen befutva vadszőlővel. Vajon mi lehetett ily távol a várostól? Egy tanya? Ahol régen valamikor egy család élt, békés együttélésben a tájjal , természettel? Vagy csak egy kis kunyhó ahová a régmúlt, mezőn dolgozó emberei behúzódhattak, ha rájuk rontott valami veszekedett idő? Vagy egy csőszház ami a folyamszabályozás után a gátat, csatornákat vigyázta? Ha lemegyek egyszer és megnézem talán megtudom, de akkor elmúlik majd a varázs, hiszen feltárulhat a titok. Ezért nem megyek le. Tudom . Így midig az lesz aminek éppen gondolom. Hol csőszház, hol tanya, esetleg alföldi betyárok búvóhelye . Bármi , a képzeletem szárnyalhat vele. Amíg az enyészet el nem tünteti, bár emlékeimből immáron kitörölhetetlendscf0648.JPGAz oda vezető út

A három bot most tényleg három bot?

Itt a blogban már foglalkoztam egy változással ami a 2013. évi CII. törvény 2018 decemberi módosításában található. Mint említtettem akkor is a törvény módosítás  nagyrészt a halgazdálkodási szervezetek jogállását pontosította. 90%ban Őket érintő változtatásokat tartalmaz. A horgász nagyközönség számára egy két pontot leszámítva érdektelen változásokról van szó. A múltkor kiemelt halgazdálkodási halérték változás mellett tartalmaz azonban egy másik  módosítást, ami nagy port kezd el felverni. Erről a módosításról később szerettem volna tájékoztatást adni, amikor a MOHOSZ is megnyilatkozik az ügyben. De nem lehet halogatni a témát  mert az internet feltörő bugyraiból láva folyamként kiömlő „féknyúzok” olyan mértéket kezdettek ölteni , hogy ezzel objektíven foglalkozni kell. A három botos horgászatról van szó!

bojlis-bot-700x400.jpg

Tovább

Horgászmódszerek 2048-ból

A pergető horgász.

Magányosan bandukol a vízparton a téli időhöz idomuló multifunkcionális klímás termoruhájában. Lassan eléri  a hóborította folyópartot. A hó szükségessé teszi a talperőtér beüzemelést ami lehetővé teszi a 3 centivel a talaj feletti járást. Ennek a tekintélynövelő hatáson kívül más egyéb okai sincsenek. A partra érve zsebéből előkotorja a felfújható 24 lovas motorcsónakját és üzembe helyezi. A légpárnás szerkezettel célba veszi a még otthonról kiküldött felderítő drónok által jelzett legtöbb süllőt tartalmazó folyószakaszt. A navigációs automatika kiszámítja a legjobb szöget említett folyószakasz megdobáláshoz és automatikusan beállítja a csónakot a megfelelő helyre. Kezdetét veszik az előkészületek.  Legelőször a klímás forgószék beüzemelése  ami a benne ülő aurájában egyenletes hőmérsékletet biztosít. Ezt horgászunk most 25 fokra állítja , mindazon okból , hogy kényelmesen tudjon rövid ujjúban horgászni. Nem szereti ezt a másfél dekás téli nehéz ruhát. Zavarja a szabad mozgásban.

 Előkerül a digitalizált 11.2centis  horgászbot ami természetesen csak a lapföldi Nemura márka lehet ez a legjobb. Az orsó választás is megtörténik Hosszas gondolkodás után DiÁwia  és a Símanóból a Símanóra esik a választás. Pillanatok alatt összeszereli a bottal és a rendszert  csatlakoztatja az aktuális műholdon keresztül a magyar Arckönyv közösségi élmény hálóhoz. A csaliválasztás egyértelmű. Csak a Szendvicsgrill jöhet szóba. Ennek a műcsalinak a bélmozgásgenerátora  utánozza legjobban az élő hal bélműködés hangijait. A fűthető 0,0023as vastagságú teflonklókarbon kerámia zsinórt 3 Celsiusra állítva meg is kezdődhet a peca. Jöhet az első dobás.. De valami baj van! A csali nem repült el.. az okos bot vad figyelmeztető remegése és hanghatása ráébreszti a horgászt , hogy elmulasztott valamit. Nem jelentkezett be a horgász közösségi online ellenőrző rendszerbe… ajjaj! Baj van! Azonnal pótolja … Még éppen időben . Mielőtt felszálltak volna az ellenőrző drónok…

Tovább

Gyomaendrődi téli világ.

Egyszer már itt a blogban leírtam,hogy minden évszaknak megvan a maga csendje. Az ősznek a harsogó nyár után szinte letaglózó, kontrasztos csendje van. A télnek havas hideg időben rideg a csendje . Ilyenkor a csendet csak fokozza egy két távoli varjúkárogás. De sehol egy énekesmadár hang, sehol egy berzenkedő fácánkakas. A kacsák is csak lapítanak a körös csendes folyású szélvizein. Hiába süt a nap , melege nem ér el a fák közé a bozótosba. Ott ilyenkor a fagy az úr. Az parancsol.

.

Túlméret, túl nagy kockázat!

Szemelvény a törvénymodósításból.

2018 decemberének utolsó parlamenti napjaiban, amik igen viharosra sikeredtek, a sok nagy port kavart törvények mellett nemzetünk nagyjai megszavaztak egy törvény módosítást ami ebben a viharos időszakban szinte alig kapott figyelmet . Ez pedig nem más mint a 2013. évi CII. törvény A halgazdálkodásról módosítása. A törvénymódosítás több ponton változtatott az amúgy politikailag független magánvéleményem szerint jó törvényen. A változások zöme a halgazdálkodási szervezeteket érinti elsősorban , de már mazsolázzuk a kollégákkal és a horgászokat érintő kevés változtatásról hírt fogok adni itt  a blogon. Egy dolgot egy változást azonban kiemelnék már most egy kis magyarázattal.

Tovább

Csatornák vizein.

Nagy víz nagy hal...diktálná a logika, de ez nem mindíg van így. Leporoltam egy régebbi írásom annak apropóján , hogy ma felvettek egy Facebook csoportba amit gyerekkorom horgászvízét kedvelő emberek hoztak létre , és rámtörtek az emlékek. Íme a történet..

 

49800325_374770919947655_8025222512281387008_n.jpg

Sokszor meglepő milyen halakat rejtenek ilyen semmit mondó kis csatornák. Fotó: Simon Ferenc

Tovább

Karácsonyi séta...Avagy az erdő mindenkié.... ( ha már gazdája nincs neki szegénynek.)

Karácsonyi séta a Körös árterében ( kár volt).... Csak felidegesítettem magam. Ezen a területen két hete sincs , hogy jártam. A változás szembetűnő. Nemzeti park területén illegális szemétlerakó, veszélyes hulladék lerakó, Quad pálya, Crossmotor pálya van kialakulóban(  3 quad bömbölt az ártérben törve zúzva mindent, olyan részeken ahol előtte ember se nagyon járt.)., Ja és tényleg csak úgy mellékesen egy kis falopás . Pont annyira érdekli az elkövetőket az a tény , hogy ez egy nemzeti park területe, mint az illetékeseket... semennyire.

 

dscf1418.JPGEgy kis friss szemét. Két hete még nem volt itt!

Tovább