Barangolások a Körösök mentén . Nem csak horgászoknak.

Körösök Vidéke

Körösök Vidéke

Egy provokatív videó utóélete, avagy pozitív változás látszik szemétügyben

2019. április 23. - smud

Pár hónapja amikor a vízparti szemét kérdésben a határokat feszegetve , csináltunk egy videót a felelősség kérdéséről, nem tudtam mi lesz a  következménye (ITT LÁTHATÓ). Számítottam rá , hogy  a visszhangja nagy lesz. Számítottam a reagálásokban sok kritikára, sok egyetértő megnyilvánulásra egyaránt . Számba vettem annak lehetőségét is , hogy sok ellenséget szerzek , és nem leszek túl népszerű  a horgászok körében. Hiszen az igazság sokszor sértő ha az ember arcába mondják, és  az erősen megvágott anyagban nem finomkodtam…. a kivágott részekben meg különösen nem.

Fotelforradalmárok, facejogászok  hőzöngésére, okoskodásaira, online agresszióra( öljük meg , négyeljük fel , ássuk el stb   a szemetelőket) , megmondó emberek  megmondásaira felkészültem. Amire azonban akkor ott nem számítottam , gyors és látványos eredményre… nem így lett teljesen ahogy vártam.

Csalódnom kellett és az igazat megvallva kellemesen. Bár ráment egy két barátinak nevezhető kapcsolat , kaptam kemény kritikát felülről , alulról oldalról… De a nagy többség egyértelműen velem tartott.  Kicsit be is szorítottak a sarokba .Oké , hogy ezt így kimondtad , és most ? Mi a további terv?

Hát az igazat megvallva az nem volt, De egy jól sikerült, irányomban kellően kritikus megbeszélésnek köszönhetően, a KHESZ és A Gyomaendrődi önkormányzat, és egy két aktív horgász segítségével , szemétszedési akciókat szerveztünk mérsékelt sikerrel. Nem először szerveztem ilyeneket , nem is fűztem hozzájuk nagy reményeket. Pár lelkes ember eljött , igaz azokkal sok szemetet szedtünk össze. Itt azért megjegyezném, hogy többször előfordult, hogy lelkes kis csapatunkkal dolgoztunk serényen és az éppen ott horgászó horgászok elnézték ezt nekünk,  segítség nélkül. Még arra se vették a fáradtságot, hogy besegítsenek. Legalább a horgászhelyek környékén ahol pont horgásztak.

Ezeken a szemétszedési akciókon kívül több terv is szóba került még, ami részleges megoldást jelentene, de ezekről majd később beszámolok.

Amit viszont egyértelmű sikerként fogok fel , és ez nem az én érdemem , hanem a tiéteké horgászok. Az az , hogy az elmúlt hónapokban szemmel láthatóan csökkent a szemetes horgászhelyek száma a Körös mentén! Na nem jött még el  a kánaán azért, de az elmúlt hosszú hétvégén , Gyomaendrőd térségében nagyon sokan horgásztak, mondhatnám teltház volt, és elenyésző szemét maradt a partokon. Több nagy sátras társaság után is kimentem szétnézni és egy csikk nem sok annyi sem maradt utánuk…  Ugyanezt  jelezték nekem Szarvas térségéből is. Több horgász is szemétszedéssel kezdte a horgászatot . Egy -két figyelemfelkeltő felhíváson kívül az idén  szemetes hely miatt intézkednem még nem kellett és a kollégáktól is ezt az információt kaptam. Ez minek köszönhető nem tudom. A retorziótól való félelemnek?  Vagy esetleg szemlélet változásnak? A másodikban reménykedem. 

 Mindenesetre:

RESPECT ÉS KÖSZÖNET ÉRTE MINDEN HORGÁSZNAK ÉS NEM HORGÁSZNAK EGYARÁNT !

A bejegyzés trackback címe:

https://korosokvideke.blog.hu/api/trackback/id/tr2314782650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

catus 2019.04.25. 07:42:13

Én azt nem értem, hogy pl a Bónomban, vagy Sóczó mellett miért van mindig mocsok? A nyaralókból miért kerül az út mellé nagyon gyakran a szemét? Miért nincsen ez szabályozva, vagy megoldva rendesen? A tulajdonosoknak kellene gondoskodni a szemét szabályos eltávolításáról, még akkor is, ha a kiadott nyaralóban akkor dzsuva marad, hogy ember legyen a talpán aki akit kitakarítja, de nagyon gyakran a szemét a gát tövében végzi. Bár tegyük hozzá azt is hogy valóban nagy a fejlődés az elmúlt pár évben!
süti beállítások módosítása